Jon Lord, Sala Palatului, 5 noiembrie: o seara memorabila

BUCURESTI - 29 octombrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Jon Lord impartaseste publicului din Romania capodoperele sale scrise in 40 de ani de cariera muzicala. Geniul clapelor Deep Purple a compus in paralel lucrari cu elemente din rock, jazz si folk pe fondul muzicii clasice. A inceput sa scrie lucrari pentru grup si orchestra in 1969 si s-a dedicat carieriei Solo in 2004 anul in care a parasit Deep Purple. Jon Lord urca pe scena Salii Palatului pentru un regal de muzica consacrata. Iubitorii muzicii sunt invitati la un concert monumental.

Regele claviaturilor va prezenta publicului “Concerto for Group and Orchestra” in prima parte a spectacolului. Vor fi interpretate piese din repertoriul propriu si Deep Purple dupa o scurta pauza.

Jon Lord, Sala Palatului,  5 noiembrie: o seara memorabila

Jon Lord si-a propus sa realizeze o lucrare clasica/rock in anii ‘60, atunci cand era membru in The Artwoods si a fost impresionat de un album numit “Bernstein Plays Brubeck Plays Bernstein”. Conform arhivistului trupei Deep Purple, Simon Robinson, “erau planuri pentru inregistrari alaturi de New Jazz Orchestra in 1966 si chiar a fost invitat de un dirijor sa cante alaturi de o orchestra in Germania, dar asa cum s-a intamplat prea des in cariera lui Jon, aceste planuri nu au condus la niciun rezultat”.

Si alti muzicieni rock din acele zile isi asumau provocarea de a experimenta cu orchestre, Keith Emerson and The Nice asimilind o gama completa de influente in scurta lor perioada de existenta uimitor de fertila: Formidabilul lor album intitulat Five Bridges cu Joe Egar si Sinfonia Of London, plus o excelenta versiune rock a compozitiei Intermezzo din Karelia Suite. Jon continua in acest timp sa sustina ideea de lucrare in colaborare cu orchestra si in aprilie ’69 managerul Deep Purple, Tony Edwards, a rezervat fara prea multe cugetari Albert Hall din Londra pentru 24 Septembrie.

Chiar daca Jon incepuse sa exerseze compozitia muzicii pentru orchestra si trupa rock in timpul sau liber, avea acum mai putin de sase luni pentru a finaliza o lucrare completa. “Obisnuiam sa ajung acasa de la un concert intre ora unu si patru dimineata, sa imi pun in brate lucrarea si o cafea enorma ca sa scriu apoi pana la rasarit. Timpul de lucru a fost foarte scurt, mai ales ca eram la prima lucrare de acest gen”. Intradevar, dupa ce a inceput compozitia concertului la 1 iunie, Deep Purple a fost in turneu si sustinut mai mult de 30 de reprezentatii din iunie pana in septembrie avand chiar si o aparitie la BBC cu numai doua zile inainte de premiera.

Deep Purple avea atunci un an de la infiintare si trei albume inregistrate: “Shades of Deep Purple” (1968), “The Book of Taliesyn” (1968) si “Deep Purple” (1969). “Concerto For Group and Orchestra” a fost interpretat in asa numita componenta “Deep Purple Mark II” cu Jon Lord la clape, Ritchie Blackmore la chitara, Ian Gillian la voce, Roger Glover la bas si Ian Paice la tobe. Trupa aflata in cea mai buna formula a reusit sa atraga atentia prin Concerto For Group and Orchestra lui Lord intr-un moment important din ascensiunea Deep Purple.

Impreuna cu The Nice, Deep Purple a realizat prima colaborare intre o trupa rock si orchestra, chiar daca atunci, Blackmore si Gillian erau mai putin incantati de formatia categorisita drept “o trupa ce a cantat cu orchestre” in timp ce ei sperau sa mearga mai mult intr-o directie clara, directia hard-rock. Chiar si asa, Jon Lord a scris si a inregistrat impreuna cu Deep Purple urmatoarea compozitie clasica pentru grup si orchestra, “Gemini Suite” in 1970.

La scurt timp dupa lansarea concertului pentru grup si orchestra Deep Purple a pornit intr-o serie lunga de concerte cu un program incarcat de inregistrari ce a tinut trupa foarte ocupata pentru urmatorii trei ani. Primul lor album de studio din aceasta perioada a fost In Rock, renumit pentru piesele: “Child In Time”, “Speed King” si “Into The Fire”. Pana in 1976, anul in care grupul s-a despartit, Deep Purple a mai produs sase albume de mare succes, dar tenta muzicala nu mai fost niciodata clasica.

In acest timp, din 1970 mai departe, Jon Lord a continuat sa compuna muzica si sa lanseze “Windows” impreuna cu dirijorul german Eberhard Schoener si David Coverdale, Glenn Hughes, Tony Ashton, Pete York. Albumul nu poate fi incadrat strict in doua genuri muzicale: clasic si rock. “Windows” contine elemente din Jazz, Blues, Opera, Funk si este considerat cel mai experimental album semnat de Jon Lord.

Colaborarea excelenta cu Eberhard Schoener s-a mentinut si pentru Sarabande, urmatoarea capodopera clasic/rock compusa de Lord. In 1976 sunt inregistrate opt piese inspirate din dansuri prezente in suitele baroce semnate de Bach, compozitor adorat de Lord. Publicul prezent in Sala Palatului va asculta doua piese integrale selectate de pe “Sarabande”.

Albumul “Pictured Within” a fost asteptat de cei mai multi admiratori ai geniului Lord. In 1998 apare compozitia structurata in patru parti mari cu 12 piese formidabile. Impletirea dintre stilul clasic si universal atinge audienta la un nivel de baza imposibil de ignorat. “Wait a While” a fost piesa aleasa de Lord pentru concertul extraordinar de la Bucuresti in interpretarea solistei Katja Laska.

“Beyond The Notes” surprinde o latura matura, o muzica orchestrala contemplativa. Albumul din 2004 este unul clasic, in toata puterea cuvantului, cu insertii stilistice inspirate din jazz si parti vocale interpretate de Anni-frid Lyngstad, solista din ABBA, in versiunea inregistrata. “The Sun Will Shine Again” va rasuna in seara de cinci noiembrie alaturi de Jon Lord si Katja Laska la Sala Palatului.

Spectacolul va incepe la ora 20:00, insa accesul publicului va fi permis incepand cu ora 19:00. Biletele, in valoare de 360, 270, 180, 90 şi 72 RON sunt in reteaua magazinelor Diverta si Germanos, a librariilor Carturesti şi online: myticket.ro, tickepoint.ro şi eventim.ro.

Un eveniment co-produs de ARTmania si TVR2 cu sprijinul Radisson SAS si a partenerilor media: Radio Romania, Revista GQ, Revista Sunete, 24-FUN, AutoExpert, Realitatea.net, Metropotam.ro, Port.ro, Metalhead.ro, Apropo.ro, Bestmusic.ro.

Despre SC FUTURE PRODUCTION SRL

Despre ARTmania:
Formată în anul 2005 pentru comunicarea artei și a divertismentului muzical, ARTmania promovează arta de foarte bună calitate, dominată de muzică prin concertele organizate.
+40-752-114 445

press@artmania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-future-production-srl/jon-lord-sala-palatului-5-noiembrie-o-seara-memorabila