Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian şi hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale

BUCURESTI - 7 iunie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian şi hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale

În ultimii ani a apărut un interes din ce în ce mai mare referitor la utilizarea instalaţiilor de conversie energetică din resurse regenerabile. În acest sens, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a iniţiat proiecte care îşi propun fructificarea resurselor naturale regenerabile.
Astfel, unul din proiectele desfăşurate de ICPE-CA, în parteneriat cu ICPE-ME, ICPE ACTEL, UPB- Facultatea de Energetică, Academia Informatizatã pentru Stiinţe Tehnice, Economice, de Drept şi Administratie, Academia de Ştiinţe Tehnice din România şi Hidroserv Cluj, cu denumirea “Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian şi hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale”, şi-a propus dezvoltarea a două micro-instalaţii de conversie energetică. Micro-instalatiile sunt în gama de puteri 1-5 KW (o microturbină şi o microhidrocentrală), se bazează pe soluţii româneşti inovative, care să poată fi asimilate ulterior de către economie, în condiţii de fiabilitate ridicată, la preţuri avantajoase comparativ cu cele de pe piaţa europeană de profil.
Până în acest moment, activitatea s-a concentrat pe aplicaţia eoliană, desfăşurându-se activităţi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui generator electric, cu elemente de noutate referitoare la indusul acestuia, şi a electronicii de forţă conexe, care să permită funcţionarea turbinei într-o plajă extinsă a vitezelor vântului, pentru a creşte nivelul de energie utilizabil. Au fost dezvoltate mai multe modele experimentale în gama 0,5 – 5 KW, urmând ca în decursul acestui an institutul să dezvolte şi un model optimizat de microhidrocentrală electrică ce nu necesită amenajări hidrotehnice (baraj, bazine de acumulare) pentru amplasamente pe cursuri de ape cu căderi mici şi foarte mici, utilizând numai energia cinetică de curgere a apei. În acest sens, microturbina hidraulică experimentală se va amplasa în zona centrală a Ardealului.
Pentru buna desfăşurare a proiectului, ICPE-CA (conducătorul proiectului) a contribuit consistent la acest proiect cu circa 500.000 lei din fonduri proprii şi cu activitatea a mai mult de 10 cercetători, iar rezultatele acestor activităţi au fost premiate la târguri şi saloane de cercetare internaţionale(Geneva, Hanovra, Bruxelles etc), unde institutul a obţinut în fiecare an o serie de premii şi medalii.

Despre INCDIE ICPE-CA

Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.
Tehnologiile si serviciile oferite de ICPE-CA sunt tehnologii de realizare a materialelor electrotehnice rezultate din procesul de cercetare, asistenta tehnica si transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii, recuperarea deseurilor metalice fin granulate, conceptia de sisteme complexe de protectie anticoroziva activa, solutii tehnice in optimizarea energetica in domeniul tehnologiilor electrochimice, studii de agresivitate coroziva a solului, studii experimentale asupra proprietaţilor materialelor la temperaturi extreme, studii asupra aplicatiilor medicale si industriale ale utilizarii temperaturilor joase, obtinerea si caracterizarea unor materiale noi, masuratori de compatiblitate electro si bioelectromagnetica, evaluarea comportării termice a produselor şi materialelor, laborator de analiza si certificare a materialelor, incercari pentru micro si nanoelectromecanica, procesare sisteme microelectromecanice, certificarea sistemului de management integrat calitate-mediu, si nu in ultimul rand, consultante, expertize in asigurarea protectiei proprietatii industriale prin brevete, marci, desene si modele industriale.


Gabriela Iosif
Consilier Relatii Publice INCDIE ICPE-CA
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti
office@icpe-ca.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/incdie-icpe-ca/microcentrale-electrice-inovative-bazate-pe-resurse-regenerabile-eolian-si-hidraulic-cu-extinderea-plajei-vitezei-de-utilizare-a-fluidelor-de-lucru-dincolo-de-limitele-uzuale