Simpozionul National Accidentul Rutier si implicatiile sale socio-economice

BUCURESTI - 7 aprilie 2010

Comunicat tip General in Social

In organizarea Automobil Clubului Roman si a Fundatiei Civilizatia Rutiera, a avut loc astazi, in saloanele Clubului Diplomatic din Bucuresti, prima actiune din Romania consacrata Deceniului Mondial al Siguratei Rutiere 2011 – 2020. Acest eveniment a fost concretizat prin Simpozionul National “Accidentul Rutier si Implicatiile sale Socio-economice”.

Au participat si au sustinut comunicari reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite in Romania, inalti oficiali din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si ai Directiei Politiei Rutiere, ai Registrului Auto Roman, Autoritatii Rutiere Romane si ai unor asociatii ale Societatii Civile din Romania cu responsabilitati in domeniul sigurantei rutiere. Procedand la o radiografie edificatoare a cazuisticii accidentelor rutiere din tara noastra, care plaseaza Romania pe un loc neonorant in Europa, participantii la Simpozion au formulat propuneri valoroase privind implicarea sustinuta in Deceniul 2011 - 2020, atat a organizatiilor guvernamentale, cat si a asociatiilor neguvernamentale, pe linia diminuarii factorilor favorizanti ai accidentelor rutiere.

Simpozionul a adoptat o Rezolutie care va fi inaintata structurilor Statului Roman (Presedintele Romaniei, Parlament, Guvern), precum si intregii societati romanesti pentru a determina masuri eficiente in scopul diminuarii accidentelor rutiere si a urmarilor acestora.

Va prezentam mai jos textul integral al Rezolutiei adoptate:

Simpozion National
„Accidentul rutier si implicatiile sale socio-economice”


REZOLUTIE


Participantii la Seminarul National „Accidentul Rutier si implicatiile sale socio-economice”, consacrat marcarii in Romania a manifestatiilor care vor avea loc in cadrul Deceniului Mondial al Sigurantei Rutiere, proclamat la data de 2 martie 2010 de catre Adunarea Generala a ONU, intruniti astazi 7 aprilie 2010 in saloanele Clubului Diplomatic Bucuresti se adreseaza tuturor structurilor Statului Roman: Presedinte, Parlament, Guvern, precum si intregii societati romanesti pentru a solicita masuri eficiente in scopul diminuarii accidentelor rutiere si a urmarilor acestora.
Solicitam ca si Romania sa se alature efortului mondial pentru cresterea masurilor de securitate rutiera care sa contribuie la diminuarea accidentelor rutiere astfel:
1.Consideram ca infrastructura rutiera a Romaniei este in cea mai grea suferinta prin lipsa cailor rutiere adecvate autovehiculelor prezentului. Lipsa autostrazilor ca mijloace rapide, dar mult mai sigure nu poate fi inlocuita cu sosele nationale care la fiecare 10-20 km parcurg traseul printr-o localitate.
2.Consideram ca actuala dotare tehnica a parcului auto national depaseste cu mult posibilitatile educationale colective ale soferilor si construirea unor poligoane multifunctionale pentru trening si atestare periodica este impusa de viata.
3.Numarul mare de pierderi de vieti omenesti, indeosebi in randul copiilor, credem ca reclama masuri de instruire inca de pe bancile scolilor primare a elevilor in domeniul circulatiei rutiere.
4.Reanalizarea normelor legale de circulatiei rutiera se impune, mai ales in domeniul educatiei continue a tuturor participantilor la traficul rutier.
5.Analizarea masurilor de securitate rutiera intr-un Consiliu National de Securitate Rutiera care sa poata adopta si masuri de politica generala si de perspectiva cu participarea societatii civile.
6.Acordarea unei atentii deosebite din partea autoritatilor guvernamentale si locale la semnalizarea rutiera, cu scopul atragerii suplimentare a atentiei soferilor in locurile criminogene deja cunoscute.
7.Instituirea cazierului accidentologic al soferului pentru ca in final acei recidivisti periculosi sa poata fi monitorizati sau chiar stopati din actiunea conducerii de autovehicule. Acelasi cazier sa functioneze pentru instructorii auto in primii doi ani ai soferului pregatit.
8.Incurajarea achizitionarii de autovehicule ecologice prin diminuarea taxelor de tot felul, in scopul ecologizarii nationale a Romaniei.
9.Aplicarea unor masuri europene si mondiale de intrerupere a traficului greu de marfa in zilele de sfarsit de saptamana sau sarbatori legale, cand traficul autoturismelor creste datorita practicilor turistice.

Toti participantii isi exprima speranta ca Structurile Centrale ale Statului nostru vor analiza aceste solicitari si vor gasi modalitati de a interveni in situatia rutierismului din Romania, iar reducerea accidentelor rutiere poate fi luata in calcul deoarece VIATA ESTE PRIORITARA SI PRNCIPALUL CAPITAL SOCIAL!




Despre Automobil Clubul Roman

Automobil Clubul Roman
Bucuresti, Tache Ionescu, 27
acr@acr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/automobil-clubul-roman/simpozionul-national-accidentul-rutier-si-implicatiile-sale-socio-economice