Hepatita C și hepatita cronică C – informații pe care trebuie să le știi

BUCURESTI - 13 august 2018

Comunicat tip General in Sanatate

Live site

Hepatita C este un virus care este transportat în sânge și în fluidele corporale care infectează și dăunează ficatului. Virusul hepatitei C infectează celulele ficatului, provocând inflamație și fibroză. În cazul persoanelor cu infecție hepatică cronică, inflamația și fibroza continuă să se răspândească. De-a lungul timpului, de obicei mulți ani, hepatita cronică poate conduce la ciroză hepatică.

.

.

Infecția cu virusul hepatitei C implică o primă fază acută de infecție care nu poate fi observată, deoarece în majoritatea cazurilor oamenii nu se simt rău și nu prezintă semne și simptome distinctive. Această fază poate dura până la șase luni, timp în care nivelurile de virus din sânge cresc dramatic până când sistemul imunitar al organismului începe să producă anticorpi. Anticorpii se produc ca răspuns la prezența virusului hepatitei C.

Pentru majoritatea oamenilor, hepatita C este un virus cu acțiune lentă și este o boală cronică care poate fi gestionată printr-o varietate de strategii. Impactul hepatitei C și cât de gravă este vor varia în timp și vor fi diferite pentru fiecare persoană. În general, statisticile arată că daunele provocate de virus vor crește odată cu trecerea timpului și vor avea un impact similar asupra ficatului.

Care sunt simptomele hepatitei C?

Hepatita C afectează persoanele în mod diferit, așa că mulți oameni pot să nu prezinte niciun simptom și să nu știe niciodată că au fost infectați cu acest virus. Cifrele arată că aproximativ una din cinci persoane infectate cu hepatita C va elimina virusul, în forma sa acută, în decurs de două până la șase luni. Aproximativ 75% dintre persoanele care sunt infectate cu hepatita C vor dezvolta o infecție cronică.

Hepatita cronică C poate fi foarte diferită pentru fiecare persoană, însă cei mai mulți oameni prezintă simptome persistente, cum ar fi oboseală, anxietate și / sau depresie, pierdere în greutate, pierderea poftei de mâncare și / sau senzație de rău, incapacitatea de a tolera alcoolul, disconfort în zona ficatului, probleme de concentrare, dureri articulare și musculare, mâncarimi ale pielii, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, transpirații nocturne și dureri de cap și icter.

Nu este neobișnuit ca persoanele cu hepatită C să fie diagnosticate ca având sindrom de oboseală cronică. Ficatul nu are terminații nervoase - ceea ce înseamnă că simptomele hepatice specifice nu se pot dezvolta până când ficatul nu se află în stadiul avansat de ciroză. Chiar dacă aveți simptome ușoare sau nu prezentați niciun simptom, puteți în continuare să transmiteți virusul.

Hepatita cronică C

În medie, aproximativ 25% dintre persoanele care sunt infectate cu hepatita C vor elimina virusul în mod natural în primele 12 luni. Pentru restul de 75% dintre persoane virusul nu va fi eliminat. În cazul acestor oameni, virusul va rămâne probabil în corpul lor pentru tot restul vieții. Aceasta se numește hepatită cronică sau pe termen lung. Din 100 de persoane cu hepatită cronică C care nu au primit niciun tratament timp de 20 de ani, 45 de persoane nu vor dezvolta nicio leziune hepatică, 31 vor dezvolta leziuni hepatice ușoare până la moderate, 7 vor dezvolta ciroză hepatică și 1 va dezvolta insuficiență hepatică. După 40 de ani, 45 de persoane nu vor dezvolta leziuni hepatice, 31 vor dezvolta leziuni hepatice ușoare până la moderate, 20 vor dezvolta ciroză hepatică și 4 vor dezvolta insuficiență hepatică.

Când virusul se înmulțește în ficat, acesta își modifică stratul proteic exterior astfel încât anticorpii să nu îl recunoască cu ușurință. Acest lucru poate explica de ce anticorpii produși de organism nu pot elimina virusul în cele mai multe cazuri. Până când anticorpii sunt gata să atace virusul, acesta s-a schimbat deja și anticorpii nu mai au niciun efect. Unii oameni nu vor simți niciodată simptome specifice. Virusul acționează încet și poate dura mai mulți ani de la infecție înainte să apară orice deteriorare permanentă a ficatului (cum ar fi cicatrizarea).

Nu există nicio modalitate de a anticipa modul în care virusul va afecta fiecare persoană sau în ce perioadă de timp ar putea să apară leziuni hepatice. Pentru majoritatea oamenilor, hepatita C nu are ca rezultat o boală gravă sau decesul. Totuși, factori precum genul persoanei, istoricul sănătății, regimul alimentar, vârsta la care au fost infectați, nivelul de stres, consumul de alcool și de droguri, toate vor avea un impact asupra modului în care fiecare persoană se va confrunta cu hepatita C.

Spre deosebire de anticorpii la alte boli, cum ar fi hepatita A, anticorpii hepatitei C nu oferă nicio imunitate împotriva hepatitei C. Chiar și în cazul oamenilor care au fost infectați odată cu virusul hepatitei C și au eliminat virusul, reinfectarea poate să apară.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/hepatita-c-si-hepatita-cronica-c-informatii-pe-care-trebuie-sa-le-stii