“PROIECTUL DE LEGE CU PRIVIRE LA EGALITATEA DE ȘANSE ȘI GEN TREBUIE SĂ INTRE ÎN PROIECȚIA DE BUGET PE 2013”

BUCURESTI - 5 noiembrie 2012

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Social

„Proiect cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013” – „Investește în oameni!”
Axa prioritară nr. 6
Domeniul major de interventie 6.3 Promovarea egalității de șanse pe piața muncii
Titlul proiectului: „FEMINA – Formare pentru jurnaliști, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Națională și Advocacy pentru afirmarea egalității de șanse și de gen”
Contract nr.: POSDRU/97/6.3/S/60732

“PROIECTUL DE LEGE CU PRIVIRE LA EGALITATEA DE ȘANSE ȘI GEN TREBUIE SĂ INTRE ÎN PROIECȚIA DE BUGET PE 2013”

COMUNICAT DE PRESĂ, BUCURESTI, 5.11.2012

“PROIECTUL DE LEGE CU PRIVIRE LA EGALITATEA DE ȘANSE ȘI GEN TREBUIE SĂ INTRE ÎN PROIECȚIA DE BUGET PE 2013”

În  data de 25 octombrie 2012, reprezentanţi şi reprezentante ale instituţiilor cu competenţe în domeniu, ai ONG-urilor, politicieni şi profesori universitari au discutat despre posibilitatea şi necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei în vigoare.  La acțiunea de advocacy au participat: Irina Sorescu (CPE), Irina Costache (ALEG), Ionuţ Codreanu şi Irina Zamfirescu (Active Watch), conf. prof. dr. Gabriel Andreescu, Delia Panait şi Ilona Voicu (Asoc. FRONT), Roxana Grămadă (directorul proiectului FEMINA România) şi experta Gabriela Creţu, însă, grupul de lucru este mai larg, dezbaterile fiind continuate în mediul online.

În proiectul de modificare a actualei legi sunt prevăzute noutăţi legislative precum: mobbing-ul (hărţuirea psihologică), bugetarea de gen (integrarea criteriului de gen în elaborarea bugetelor publice), armonizarea vieţii profesionale cu cea de familie şi cota de gen (proporţia femeilor şi bărbaţilor care candidează la alegerile locale, generale şi pentru Parlamentul European nu poate fi mai mică de 40% pentru fiecare sex reprezentat).

Maria Lazăr, reprezentanta CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării)  subliniază “necesitatea includerii proiectului în construcția de buget pentru 2013”, mai ales în contextul în care ANES (Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse), instituţia care se ocupa de implementarea şi monitorizarea politicilor publice menite să atingă ţintele prevăzute de lege, a fost desfiinţată în 2010. Tudorina Mihai (Asociaţia FRONT/ feminism-romania.ro) propune o strategie prin care ar putea mobiliza şi atrage susţinători pentru proiect din rândul politicienilor: “să includă legea în platforma de comunicare electorală, în fond, 50% din alegători sunt femei”

Proiectul FEMINA ROMÂNIA are ca obiectiv principal consolidarea principiului egalităţii de şanse şi de gen la nivelul societăţii civile pentru o mai bună promovare a femeilor pe piaţa muncii, conştientizarea drepturilor egale, depăşirea stereotipurilor culturale şi prezentarea unei imagini corecte şi nediscriminatorii a femeii în societate.

Proiectul “FEMINA – Formare pentru jurnaliști, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Națională și Advocacy pentru afirmarea egalității de șanse și de gen” este coordonat de S.C. Blockbuster Media S.R.L., în calitate de solicitant, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) și Institutul Național pentru Studii de Opinie şi Marketing (INSOMAR) în calitate de parteneri.

Detalii despre proiect, pe www.feminaromania.ro  Persoana de contact: Irina Apostol: Telefon 0721.201.559 / irina.apostol@admediaconsult.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ad-media-consult/proiectul-de-lege-cu-privire-la-egalitatea-de-anse-i-gen-trebuie-s-intre-n-proiecia-de-buget-pe-2013