Stand-up Comedy Romanesc

BUCURESTI - 22 februarie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Trupa ARISTOCRATII va sustine un nou show de stand-up comedy pentru fani si curiosi in clubul bucurestean Expirat, duminica 25 februarie, orele 22.30

Trupa: Adrian Sahr, Sergiu Floroaia, Toma Alexandru si Radu Isac.


Atentie, limbaj explicit.

Stand-up comedy îşi are rădăcinile în variate tradiţii americane de divertisment popular din secolul 19, de la vaudeville şi monologuri umoristice (Mark Twain fiind unul dintre maeştii acestui gen) până la clovneriile de circ. Majoritatea comicilor de la început erau priviţi doar ca “spunători de bancuri” care încălzeau publicul în deschiderea spectacolului sau distrau mulţimea în timpul pauzelor. Să fii comic era considerat în principal un prim pas pentru a începe o carieră serioasă în show business.

Un stand-up comic este cineva care face comedie într-o manieră informală, vorbind cu publicul în absenţa celui de-al 'patrulea perete' teatral. În mod normal aceasta se face de către un comic, cu un microfon. Se practică în cluburi, colegii, săli de teatru, locaţii alternative – aproape oriunde există un public doritor şi deschis la comedie. Comicul redă o serie de poveşti amuzante într-un ritm rapid, glume scurte (numite bit-uri) şi one-liners (glume care au şi pregătirea, şi poanta în interiorul aceleiaşi fraze). Toate acestea constituie monologul, rutina sau act-ul. Unii comici folosesc recuzită, muzică sau elemente de iluzionism în spectacolele lor.

Stand-up este o formă de artă comică devotată în mod deschis obţinerii şi primirii de râsete mai presus decât orice alta componentă a genului (spre deosebire de comedia teatrală, care crează comedia în structura unei piese folosindu-se de caractere şi situaţii). Aptitudinile atribuite comicului care practică stand-up sunt diverse; adesea este necesar ca el să-şi asume rolurile de scriitor, publicist, performer, promotor, producător şi maşinist. Una dintre caracteristicile unui comic experimentat este abilitatea ca nu numai să facă faţă unui heckler (comentator din public, de multe ori maliţios), ci să şi câştige sala de partea sa şi să o distreze cu o replică. Mulţi comici care practică stand-up lucrează ani de zile ca să obţină 45 de minute de material şi de obicei îşi interpretează numărul în mod repetitiv, perfecţionându-l încetul cu încetul.

Fenomenul stand-up comedy a explodat în timpul anilor ’70 in SUA, câţiva entretaineri devenind mari vedete pe baza spectacolelor de stand-up. Acesta s-a extins de la cluburi de noapte şi teatre la concerte uriaşe în arene sportive. Richard Pryor şi George Carlin au urmat stilul acerb al lui Lenny Bruce pentru a devenii simboluri ale contraculturii. Steve Martin şi Bill Cosby au avut un nivel similar de succes cu numere comice de o factură mai blândă. Stilul vechi de stand-up comedy a fost menţinut în viaţă de Rodney Dangerfield şi Buddy Hackett, care s-au bucurat de o relansare a carierelor. Programe de televiziune ca Saturday Night Live şi The Tonight Show au funcţionat ca o rampa de lansare pentru alte stele ale genului comic.

La noi, ultimii 2 ani au insemnat foarte mult pentru fenomen, numarul comicilor de stand-up a crescut, s-au infiintat si mai multe trupe in diferite zone ale tarii, si in acelasi ritm s-a format si un public amator de acest gen de comedie.

Despre ADtV Crowdvertising

Trupa Aristocratii, Duminica 25 Februarie, orele 22.30 in Club Expirat.

Rezervari obligatorii.


Pentru programarea unui show in cluburi din Bucuresti sau tara va rugam contactati:

Adrian Sahr

sahr@weblog.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/adtv-crowdvertising/stand-up-comedy-romanesc