INCLUZIUNE SOCIALĂ FĂRĂ FRONTIERE

Iasi - 15 decembrie 2008

Comunicat tip General in Social

In data de 16 decembrie 2008, ora 11:00 la Clubul Tinerilor din cadrul Centrului de Asistenta Comunitara detinut de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania prin parteneriatul cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Iasi si care este situat in bdul Chimiei, nr. 12, se va lansa proiectul „Incluziune sociala fara frontiere”, realizat in parteneriat cu Fundatia „Ecoul Cernobilului” Republica Moldova cu finantare de la UNIUNEA EUROPEANA prin programul programul de vecinătate România – Republica Moldova 2004 – 2006. Programul este derulat în România prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor ca Autoritate Contractantă şi Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi (BRCT Iaşi).

Scopul proiectului este dezvoltarea de servicii sociale adresate tinerilor cu dizabilitati din Romania si Moldova, in baza principiului cooperarii transfrontaliere si vizeaza replicarea la Chisinau a Clubului Tinerilor – un program de succes derulat la Iasi prin parteneriatul cu DGASPC Iasi, Constanta si Mures, de catre fundatia noastra timp de 4 ani de zile. Clubul Tinerilor este un serviciu social adresat tinerilor infectati cu HIV dar si sanatosi care contribuie direct la dezvoltarea abilitatilor de viata independenta si incluziune sociala. Structura serviciului se pliaza foarte bine si pe problematica tinerilor cu dizabilitati din R. Moldova.

In cadrul acestui proiect, se va realiza transferul de cunostinte in vederea replicarii Clubului Tinerilor la Chisinau, se va forma o retea transfrontaliera de tineri cu nevoi speciale si sanatosi cu rol activ in promovarea si apararea drepturilor tinerilor cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA, vor fi realizate doua vizite de studiu de catre 12 tineri beneficiari atat ai ADV Romania cat si a partenerului Fundatia „Ecoul Cernobilului”, va fi realizat un curs de formare in advocacy pentru 20 de tineri membri ai Clubului Tinerilor din Iasi si Chisinau, va fi realizata o conferinta transfrontaliera cu 100 de participanti (tineri beneficiari, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de profil, autoritati locale si mass-media din regiunea eligibila a programului din Romania si Moldova) si va fi creat un site transfrontalier cu un forum de discutii prin care se va asigura si continuitatea proiectului.

“In ultimii 10 ani, in Republica Moldova, s-a majorat simtitor numarul copiilor care se nasc cu malformatii congenitale severe – 9730 copii, iar incidenta patologiilor oncologice pediatrice s-a marit cu 35%. Acest lucru se explica si datorita fenomenului Cernobil, datorita caruia cazurile de cancer pediatric au crescut foarte mult. Suntem martorii unui fenomen extins de excludere sociala a mai multor categorii vulnerabile. Gama de servicii nu este suficient de diversa, iar o mare parte din populatia expusa riscului – invalizii din copilarie, copiii cu disabilitati si acei cu afectiuni incurabile sau malformatii congenitale grave, sunt plasati in afara zonei de acces la serviciile sociale adaptate nevoilor lor. Din acest motiv crearea unui Club al tinerilor dupa modelul celui implementat de catre ADV Romania vine in sprijinul tinerilor cu dizabilitati din Chisinau si zonele apropiate acestuia” – a declarat Natalia Hasan, presedinta Fundatiei “Ecoul Cernobilului” Chisinau.

„Atat in Romania cat si in R. Moldova problema persoanelor cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA ramane stringenta ca urmare a faptului ca aceste persoane se confrunta cu situatii de discriminare si marginalizare, iar serviciile sociale adaptate nevoilor nu sunt suficient dezvoltate. In R. Moldova, in prezent, politicile publice in domeniul persoanelor cu dizabilitati sunt intemeiate, in mare masura, pe sentimentul de mila si pe perceperea acestora ca persoane neajutorate” – a declarat Angela Achitei, presedinta Fundatiei ADV Romania.

La conferinta de presa de lansare a proiectului vor participa si tineri beneficiari ai Clubului Tinerilor – Fundatia „Alaturi de Voi” Romania care vor impartasi experienta lor in accesarea acestui serviciu pe parcursul a 4 ani de zile.

Despre ADV Romania

Bugetul total al proiectului este de 149.942 Euro, finantarea de la UNIUNEA EUROPEANA prin Programul Phare fiind de 134.943 Euro, iar contributia ADV Romania, de 14.999 Euro.
Detalii despre proiectul „Incluziune socială fără frontiere” pot fi obtinute la tel: 0232-275568 sau mail: office@alaturidevoi.ro, persoana de contact, Manuela Iftimoaei, coordonator proiect.
office@alaturidevoi.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/adv-romania/incluziune-sociala-fara-frontiere