Preţuri la manuale, cât o ceapă degerată

BUCURESTI - 27 februarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociaţia Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural regretă şi dezaprobă faptul că la Licitaţia M 007, organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, s-au înregistrat fenomenele negative şi deficienţele din anii trecuţi: preţuri neobişnuit de mici, bâlbâieli organizatorice, lipsa de fermitate a comisiei etc.

Deşi am atras în repetate rânduri atenţia celor în drept că achiziţia de manuale necesită o procedură capabilă să exprime un raport calitate-preţ rezonabil, menit să acopere în mod corect atât costurile de producţie, cât şi disponibilităţile bugetare ale statului, MEdC a păstrat în algoritmul de calcul pragul eliminatoriu de preţ, ca instrument de presiune psihologică asupra editorilor, în sensul ofertării de preţuri cât mai mici.
Prima consecinţă, şi cea mai gravă, este că editurile, ştiind că mecanismul licitaţiei este prohibitiv concurenţei pe calitate şi descurajant pentru titlurile cu tiraje mici, nu au depus oferte decât pentru 50 de discipline din cele 254 scoase la concurs. Aceasta înseamnă că la peste 200 de discipline elevii nu vor avea manuale pe bancă, numărul acestora adăugându-se altor câteva sute de materii fără manuale în învăţământul preuniversitar obligatoriu (clasele I-X).
Concentrarea atenţiei editurilor asupra materiilor care asigură un tiraj mare şi (ipotetic) acoperitor al costurilor se observă şi din numărul mare de oferte la materiile de bază:
•Matematică clasa a IV-a – 21;
•Istorie clasa a IV-a – 19;
•Educaţie civică clasa a IV-a – 17;
•Geografie clasa a IV-a – 16;
•Limba şi literatura română clasa a IV-a – 14;
•Limba engleză clasa a IV-a – 14.
Acest fenomen, pe care l-am semnalat şi în anii trecuţi, dar pe care specialiştii
MEdC îl ignoră în continuare, se datorează faptului că Ministerul nu are o strategie adaptată disciplinelor cu efective mici de elevi şi nu abordează diferenţiat raportul calitate-preţ-tiraj, fapt ce determină lipsa manualelor la sute de discipline obligatorii.
A doua consecinţă majoră a fost că, într-adevăr, majoritatea editurilor au prezentat oferte care însă abia dacă vor acoperi tipărirea manualelor din vara lui 2006, nicidecum celelalte cheltuieli de editare.
Pe fond, fiind previzibile creşteri de preţuri la materia primă şi la energie, editurile vor avea probleme cu derularea contractelor şi se vor decapitaliza masiv.
A treia consecinţă este că unele edituri au licitat mult sub costuri. Exemplele cele mai elocvente sunt Editura Vox, cu 9.500 lei la Educaţie civică clasa a IV-a şi Editura Sf. Mina, care a scăzut de la 15000 lei - preţ ofertat anul trecut pentru un manual similar – la12.500 lei anul acesta, deşi costurile au crescut). Contestaţiile depuse de ceilalţi ofertanţi au fost respinse de comisia de licitaţie, care a considerat că nu sunt elemente care să conducă la o descalificare a celor două oferte.
Despre calitatea evaluării conţinutului, vom avea prilejul să ne formulăm opinia după 27 februarie, data când vor fi prezentate concluziile evaluatorilor. Sperăm ca acestea să reflecte corectitudinea, exigenţa şi profesionalismul pe care îl cerem de ani de zile Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Consiliului Naţional pentru Evaluarea şi Difuzarea Manualelor (CNEDM), structurile responsabile de selecţia şi de pregătirea celor care „cântăresc” valoarea viitoarelor manuale.
Folosim acest prilej pentru a lansa un semnal de alarmă legat de lipsa de transparenţă a MEdC în legătură cu calendarul şi condiţiile tehnice viitoare la evaluarea manualelor de clasa a XI-a, şi aşa întârziată nepermis de mult (peste 6 luni), din cauza noilor programe şcolare. Totodată, semnalăm lipsa informaţiilor în legătură cu retipăririle din acest an şi cu viitoarele achiziţii centralizate de manuale şcolare, în condiţiile pilotării descentralizării bugetare în 50 de şcoli (în 2006) şi în câteva judeţe (în 2007).
Ca atare, AEPC solicită analiza acestor probleme în Comisia Consultativă privind manualele de la MEdC, comisie care nu s-a mai întrunit de peste trei luni.
În atmosfera crispată a relaţiilor cu MEdC, sub girul unor prevederi îngheţate din vremea ministeriatului doamnei Ecaterina Andronescu, editurile de carte şcolară continuă să producă manuale de calitate, dar care, în concepţia celor care gestionează viitorul educaţional al României, nu fac nici cât o ceapă degerată.



Editurile membre AEPC


Pentru conformitate

Director executiv

Claudiu Istrate

Despre ASOCIATIA UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMANIA

Asociaţia Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural (AEPC) este cea mai importantă asociaţie patronală şi profesională a editorilor din România, care desfăşoară numeroase programe, mai ales în domeniul educaţional şi cultural.
AEPC a contribuit la apariţia Legii de promovare a culturii scrise, a reuşit să constituie Secţia Naţională IBBY, a organizat în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune „Târgul cărţii şcolare” şi „Salonul Internaţional al cărţii pentru copii”.
AEPC are numeroase parteneriate cu instituţii şi asociaţii culturale, editează revista lunară „Universul şcolii”, cataloage, studii şi este preocupată de problemele producţiei şi pieţei cărţii în România şi în Europa.
317.89.40; 317.89.45
aep@aep.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aepc/preturi-la-manuale-cat-o-ceapa-degerata