Rezoluţia Colocviilor de Iarnă ale UER- 2008 privind evaluarea şi achiziţia manualelor

BUCURESTI - 12 februarie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Participanţii la Colocviile de Iarnă ale Uniunii Editorilor din România ediţia 2008 au analizat în cadrul dezbaterii „Producţia şi difuzarea manualelor în condiţiile descentralizarii bugetare din MEdCT. Cerinţe,costuri, riscuri, responsabilităţi.” principalele aspecte ale modului în care se preconizează a fi organizat de către MEdCT procesul de evaluare şi de achiziţie a manualelor.Concluziile întâlnirii se pot sintetiza în 5 puncte, pe care editurile prezente le susţin pentru îmbunătăţirea procesului de elaborare, selectare şi distribuţie a manualelor şcolare şi auxiliare.

Participanţii la Colocviile de Iarnă ale Uniunii Editorilor din România ediţia 2008 au analizat în cadrul dezbaterii „Producţia şi difuzarea manualelor în condiţiile descentralizarii bugetare din MEdCT. Cerinţe,costuri, riscuri, responsabilităţi.” principalele aspecte ale modului în care se preconizează a fi organizat de către MEdCT procesul de evaluare şi de achiziţie a manualelor.
Discuţiile au inclus prezentarea proiectului de „Metodologie privind evaluarea-reevaluarea şi aprobarea manualelor şcolare”, prezentat în premieră de şeful Serviciului manuale.
Concluziile întâlnirii se pot sintetiza în 5 puncte, pe care editurile prezente le susţin pentru îmbunătăţirea procesului de elaborare, selectare şi distribuţie a manualelor şcolare şi auxiliare.

1.Reluarea activităţii comisiei consultative formată din reprezentanţii MEdCT şi cei ai editorilor de manuale, la care se propune şi atragerea reprezentanţilor sindicatelor din învăţământul preuniversitar, ca principali beneficiari ai manualelor şcolare.
2.Decuplarea procesului de evaluare calitativă a ofertelor de manuale de etapa de achiziţie a manualelor acreditate. Este necesară acordarea unui interval suficient pentru elaborarea ofertelor – de minimum un an – iar procesul de evaluare trebuie să fie total transparent. Etapa de evaluare trebuie să aibă ca unic rezultat acceptarea sau respingerea ofertei de manuale în urma analizei conţinutului, iar experţii folosiţi ca evaluatori trebuie să îşi asume în mod transparent deciziile, semnând referatele înaintate editurilor. Evaluarea nu va urmări ierarhizarea ofertelor prin punctaje acordate conţinutului sau prin criterii de preţ.
3.Descentralizarea procesului de achiziţie prin repartizarea bugetului destinat manualelor către fiecare şcoală, în funcţie de numărul de elevi. Bugetele trebuie să fie transparente, iar şcolile trebuie să aibă autonomie totală asupra alegerii manualelor pe care fiecare profesor hotărăşte să le folosească la clasă.
4.Dimensionarea bugetului pentru achiziţia de manuale – noi şi retipăriri – trebuie regândită astfel încât preţurile oferite să acopere costurile reale de dezvoltare, ilustrare şi achiziţie de drepturi de autor, precum şi costurile de tipărire, promovare şi distribuţie. Pentru a se putea produce manuale de nivel european va trebui ca şi preţurile manualelor să se apropie treptat de cele din statele UE.
5.Trebuie creat accesul profesorilor la toate variantele de manuale alternative acreditate pentru ca aceştia să poată face alegerile de manuale în cunoştinţă de cauză. De asemenea, în orice moment elevii trebuie să poată consulta orice variantă de manual. Pentru aceasta este necesar ca fiecare bibliotecă şcolară să achiziţioneze un număr de exemplare din toate manualele acreditate. Pentru manualele de clasa a XI-a şi a XII-a, care se achiziţionează de pe piaţa liberă, MEdCT trebuie să respecte legea şi să aloce fondurile necesare pentru ajutorarea elevilor cu situaţie socială defavorizată în achiziţia manualelor necesare.

9 februarie 2008
Uniunea Editorilor din România

Despre ASOCIATIA UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMANIA

Uniunea Editorilor din Romania- UER (noua denumire a Asociaţiei Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural) este cea mai importantă asociaţie patronală şi profesională a editorilor din România, care desfăşoară numeroase programe, mai ales în domeniul educaţional şi cultural.
UER a contribuit la apariţia Legii de promovare a culturii scrise, a reuşit să constituie Secţia Naţională IBBY, a organizat în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune „Târgul cărţii şcolare” şi „Salonul Internaţional al cărţii pentru copii”.
UER are numeroase parteneriate cu instituţii şi asociaţii culturale, editează revista lunară „Universul şcolii”, cataloage, studii şi este preocupată de problemele producţiei şi pieţei cărţii în România şi în Europa.
uer@uer.ro
www.uer.ro
021.317.89.40
021.317.89.45
uer@uer.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aepc/rezolutia-colocviilor-de-iarna-ale-uer-2008-privind-evaluarea-si-achizitia-manualelor