Conferinta Euromonitor 'Comertul ilicit cu produse din tutun'

BUCURESTI - 5 iunie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Marti, 5 iunie 2007, a avut loc conferinta “Comertul ilicit cu produse din tutun”, organizata de Euromonitor, la Hotel Athenee Palace.

Conferinta a urmarit sa constientizeze opinia publica asupra efectelor negative pe care le atrage dupa sine comertul ilicit cu produse din tutun, unul dintre cele mai importante fiind pierderile mari de venituri pentru bugetul de stat si pentru cel european. In paralel cu cresterea accizelor, in anul 2004 a inceput cresterea contrabandei in Romania, in timp ce in 2005 aceasta s-a dublat, iar in 2006 s-a triplat, ajungand la 15% din totalul pietei.
Printre invitati s-au numarat Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, Inspectorul General al Politiei Romane Dan Valentin Fatuloiu, Directorul Directiei de Supraveghere Produse Accizate si Tranzite Iulian Butnaru, Procurorul General Adjunct Gabriela Ghita, Seful Serviciului pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere Marin Turica, Comisarul General al Grazii Financiare Adrian Cucu, reprezentantul Ambasadei Britanice la Bucuresti Gary Brown si reprezentanti ai industriei tutunului, Gilda Lazar JTI, Adrian Popa BAT, Peter Imre Philip Morris.
Discutiile au pornit de la necesitatea unei mai bune definiri a contrabandei, ca punct de plecare pentru intarirea cadrului legislativ. In prezent, contrabanda este considerata actiunea de a introduce in mod ilegal in tara bunuri prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal. Dar bunurile introduse ilegal prin punctele de control vamal nu sunt considerate bunuri de contrabanda, ci sunt tratate ca evaziune fiscala.
Ministrul Tudor Chiuariu a subliniat faptul ca Romania este pozitionata intr-o zona cu risc ridicat pentru criminalitatea economico-financiara, pentru multi dintre locuitorii satelor aflate la granita, contrabanda fiind considerata un fenomen normal. Colaborarea cu Republica Moldova si Ucraina este importanta, intrucat o mare parte a retelei de contrabanda provine din aceste zone. Un alt aspect important il reprezinta faptul ca atributiunile institutiilor responsabile cu acest fenomen nu sunt clar definite si delimitate.
O prima masura pentru combaterea contrabandei o constituie Conventia pentru Infiintarea Biroului European de Politie (EUROPOL) care va intra in vigoare in Romania incepand cu 1 iulie 2007. La aceasta se adauga punerea in practica, de catre autoritatile romanesti, a mandatului european de arestare.
Participantii la discutii au concluzionat ca este necesara clarificarea si simplificarea cadrului legislativ, precum si definirea si delimitarea atributiilor fiecarei institutii care aplica legea.
In fotografia atasata, de la stanga la drepta, Iulian Butnaru, Directorul Directiei de Supraveghere Produse Accizate si Tranzite, Dan Valentin Fatuloiu, Inspectorul General al Politiei Romane, Dan Apostol, Director de Dezvoltare The Money Channel, Cristina Vasiloiu, Director General Euromonitor, Tudor Chiuariu, Ministrul Justitiei, Gabriela Ghita, Procuror General Adjunct.

Despre Agentia Personna

Conferinta s-a desfasurat intre orele 10.00-13.30 la Hotel Athenee Palace Hilton si a avut ca perteneri Politia Romana, CEFTAC-House of Europe, Fundatia AlegRo, Communicator Media, Personna. Parteneri media au fost The Money Channel si Saptamana Financiara.
0788892982
office@personna.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/agentia-personna/conferinta-euromonitor-comertul-ilicit-cu-produse-din-tutun