Europa pentru cetăţeni

Bailesti - 24 mai 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, CSR

Sub egida: ,,Să ne cunoaştem şi să învăţăm mai multe despre Europa”, 40 de tineri cu sindrom Down şi 29 de specialişti din 10 ţări partenere au participat în luna mai 2013 la Roma, Italia, la un atelier de lucru care a avut ca obiectiv conştientizarea persoanelor cu sindrom Down asupra drepturilor şi îndatoririlor pe care le au ca cetăţeni europeni, în cadrul proiectului „Think Different, Think Europe!” desfăşurat de Asociaţia Langdon Down Oltenia Centrul Educaţional Teodora = ALDO-CET din Băileşti în parteneriat cu asociaţii specializate în problematica sindromului Down din Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Irlanda, Ungaria, Croaţia, Ucraina şi Republica Cehă. Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană prin programul :"Europa pentru cetăţeni", Acţiunea 1, Măsura 2.2.

Atelierul de lucru s-a desfăşurat pe parcursul a 4 zile, timp în care ALDO-CET Băileşti a fost reprezentată de M.A. si R.G., 2 tineri cu sindrom Down şi 2 specialişti.

Vă invităm să citiţi mai jos marturiile lor.

R.G.: „A fost prima dată când am călătorit cu avionul, iar experienţa aceasta m-a lăsat fără cuvinte. A fost ca într-un autobuz, doar că am mers prin aer.”   

Activitatea 1. „Ice Breaking”. Fiecare ţară participantă în proiect a postat un set de 10 fotografii pe pagina web a Senatului Italian, având ca temă tradiţii şi mediu.

R.G.: „O fotografie de la seminarul de azi ilustra o stradă unde gunoiul nu fusese ridicat de mult timp, iar casele erau scrise şi pictate cu negru. Asta mă întristează foarte mult fiindcă şi la mine la ţară, oamenii aruncă gunoiul peste tot şi este urât.”

Activitatea 2. Vizitarea celei mai mari structuri de radiodifuziune din lume: Radio Vatican.  Aici am fost întampinați călduros și după o scurtă prezentare a instituției, tinerii cu sindrom Down din fiecare țară au avut șansa de a da un interviu la radio însoțiți de către asistenți din țara de origine. Cu toții am fost plăcut impresionați de acest aspect și am fost informați că radio Vatican emite în 44 de limbi diferite.

M.A.: „Am fost impresionat că mi s-a luat un interviu de către o jurnalistă de limba română; am fost într-un mic studio și am văzut aparatura dintr-un post de radio; m-a impresionat și filmul de prezentare al istoricului postului. Am aflat că în timpul celui de-al doilea război mondial, postul de radio a fost utilizat de capii bisericii pentru a informa oamenii despre ce se întâmplă pe front.”

Sala de protocol a postului de radio s-a umplut de murmurul vocilor ce traduceau în 8 limbi și a răsunat de întrebările participanților: cum poți ajunge jurnalist la Vatican? Există angajați cu sindrom Down?

Acest murmur a însoțit toate activitățile și, după părerea mea, poate fi considerat emblematic pentru acest demers și pentru stadiul în care se află mișcarea pentru drepturile persoanelor cu sindrom Down. Demersurile curajoase ale deschizătorilor de drum dau roade: la nivel european, tinerii simt tot mai mult că vocea lor este nu numai auzită ci și ascultată.

Activitatea 3. Sesiune de activităţi desfăşurate în incinta Parlamentului European. Simulare vizând familiarizarea cu procesul de luare a deciziei la nivel local, regional, național și internațional. Lucru în grupuri internaționale în care tinerii cu sindrom Down au luat decizii referitor la anumite situaţii date într-un mod simplu, util şi eficient. Temele de discuție au cuprins situații de viață cotidiană: mediu, reguli de conviețuire, discriminare, care au fost descrise, explicate și analizate cu contribuția întregului grup.

M.A.: „L-am auzit pe acel om vorbind mai multe limbi şi am învăţat că atunci când un guvern hotărăște ceva pentru societate, decizia guvernanţilor devine lege. Ne-am organizat în grupuri mici, am analizat situaţii, am dezbătut dacă sunt bune sau nu și am propus soluții.”

Activitatea 4. Dezvoltarea simţului de orientare în spaţiu şi calcularea timpului disponibil. Deplasări în grupuri mici prin centrul antic al Romei cu mijloace de transport în comun şi fără ghid. Vizite la edificii importante.

R.G.: „Pe stradă şi peste tot oamenii sunt într-o goană mare şi nu înţeleg de ce şi unde se grăbesc aşa. Călătoria cu autobuzul supra-etajat a fost pe gustul meu.”  

M.A.: „Am fost foarte impresionat de Colosseum și de Arcul de Triumf – lucruri cu vechime și importanță istorică atât de mare! Mi-a plăcut să învăț atâtea lucruri noi despre istoria antică, de exemplu cum arată un capitel corintic.”

Activitatea 5. Vizită la Senatul Italiei. Primiți de Președintele Senatului Italian; quiz pe probleme politice; simulare a alegerilor parlamentare și a dezbaterilor din Parlament. Proces de luare de decizii prin vot deschis la urna cu bile. Am fost plăcut impresionaţi de simplitatea procedurilor și de căldura primirii într-un for înalt al vieții politice italiene. Al doilea om în statul italian ne-a întâmpinat ca pe un grup important care are ceva de spus și o contribuție de adus la rezolvarea situației sociale a unui grup semnificativ de cetățeni europeni. Participanții s-au „încălzit“ treptat și au manifestat un entuziasm crescând pentru temele discutate. Ne-am dat seama cât de necesare ar fi asemenea întâlniri în interiorul comunităților de proveniență (locale, regionale, naționale) pentru a retrezi interesul pentru acțiunea politică la nivelul acestora. A avea un cuvânt de spus, a vota în cunoștință de cauză un reprezentant sau un program politic ar trebui să fie dreptul inalienabil al tuturor cetățenilor. Pe de altă parte, a „traduce“ în concepte accesibile, a face politica la vedere și „pe înțelesul tuturor“ dar evitând tentația populismului, ar readuce politica la locul ei originar, de la oameni pentru oameni.

Vizită la Palazzo Giustiniani, unde sunt sălile de protocol şi birourile senatorilor italieni și la Palazzo Madama, unde se află camera de plen a Senatului Italian, apartamentul și birourile Președintelui Senatului. Vizită la Biblioteca Senatului.

R.G.: „A fost interesant să aflu cum se fac legile.”

M.A.: „Bolta cu scene din viața lui Solomon mi s-a părut extraordinară!”

Activitatea 6. Petrecere. Marea fericire a tinerilor care au dansat până după miezul nopţii.

M.A.: „Văzând-o pe Giorgia cum pune muzica pentru dans, am învățat și eu cum se face un playlist cu preferințele participanților (partizani) pentru ca toată lumea să fie mulțumită.”

Activitatea 7. Evaluare. Tinerii cu sindrom Down au dat calificative activităţilor desfăşurate, oferind sugestii pentru următoarele ateliere de lucru.

R.G.: „M-am simţit extraordinar împreună cu prietenii mei şi mai ales cu fetele din Franţa şi Croaţia. Sufletul meu rămâne alături de ei. Acum îmi doresc un proiect la fel în Turcia pentru că am o prietenă acolo.”

M.A.: „Am aruncat un bănuț în Fontana di Trevi – mă voi întoarce la Roma, mai bine pregătit...”

Activitățile au fost concepute cu scopul de a produce un efect de conștientizare dublu. Pe de-o parte, reprezentanții persoanelor cu sindrom Down au avut șansa să ia contact cu instituții de decizie politică și să se familiarizeze cu procesul de luare a deciziei, iar vocea lor a fost ascultată, lucru care, credem va avea un impact asupra lor și a comunităților de proveniență. Pe de altă parte, factorii de decizie au avut ocazia să îi asculte și să înțeleagă mai bine problemele cu care se confruntă persoanele cu sindrom Down, ceea ce, la rândul său, ar putea reprezenta un stimulent pentru acordarea unei mai mari atenții acestui segment de populație și nu numai.

 

Sebastian Spanache – psiholog

Cristina Felea -  mamă şi lector doctor universitar

Despre ALDO-CET

ALDO-CET este o asociaţie non-profit, fondata de parinti, ce şi-a început activitatea odată cu constituirea legală, în octombrie 2000.
ALDO-CET activează ca o asociaţie regională şi ca un catalizator pentru dezvoltarea colaborării între grupurile de părinţi implicate în problematica sindromului Down, din ţară şi din străinătate, fiind acreditată ca furnizor de servicii sociale.
ALDO-CET este membra a European Down Syndrome Association, Down Syndrome International si RENINCO Romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aldo-cet/europa-pentru-cetateni