ALSTOM semneaza contracte importante in China pentru echipamente de transport feroviar si producerea energiei electrice

BUCURESTI - 6 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Industrie

ALSTOM a semnat contracte importante in domeniul producerii energiei electrice si transportului feroviar , in timpul vizitei in China a Presedintelui Republicii Franceze , Jacques Chirac. Acestea includ furnizarea a 500 locomotive (300 milioane Euro) si a unor echipamente hidroenergetice (100 milioane Euro).

In domeniul transportului feroviar, Patrick Kron, Presedintele ALSTOM, a semnat o scrisoare de intentie cu ministrul chinez al cailor ferate, Liu Zhijun, pentru fabricarea celor mai puternice locomotive pentru trenurile de marfa. Valoarea totala a contractului este de 1,2 miliarde Euro, din care partea ALSTOM este de 300 milioane Euro, restul de 900 milioane Euro revenind partenerului chinez Datong Electric Locomotives.
Contractul se refera la 500 de locomotiive de tip “Co-Co” avand la baza locomotiva ALSTOM Prima 6000. Aceste locomotive vor fi echipate cu motoare de curent alternativ cu o putere nominala de 9600 kW, putand rula cu 120 Km/h cu o incarcatura tractata de pana la 8000 tone.

ALSTOM va fi responsabila cu proiectarea si echiparea acestor locomotive. Fabricarea si controlul calitatii pentru principale componente ale primelor 100 de locomotive se vor efectua la uzina din Belfort (Franta), centrul mondial de inginerie si excelenta pentru locomotive al Grupului, unde lucreaza 600 de angajati. ALSTOM va asigura de asemenea formarea profesionala a partenerilor cat si fabricarea de piese de schimb si componente electronice in centrele sale Europene (Charleroi in Belgia si Tarbes, Villeurbanne, Le Creusot si Ornans in Franta).

Celelalte 400 de locomotive vor fi construite la uzina Datong Electric Locomotives in China. Aceasta companie a colaborat deja cu ALSTOM in anul 2005 la un contract pentru fabricarea a 180 locomotive electrice „BoBo”.

Aceste acorduri se inscriu pe linia indelungatei traditii de parteneriat cu caile ferate din China. ALSTOM a semnat primul contract pentru furnizarea a 25 de locomotive in anul 1958 si de atunci a devenit partenerul extern principal pentru dezvoltarea cailor ferate in China. In anul 2004 ALSTOM a castigat un contract de 60 milioane Euro pentru trenuri de mare viteza (224), un alt contract pentru 180 de locomotive Prima (in 2005) si numeroase alte contracte pentru metroul din Nanjing si Shanghai. ALSTOM va furniza de asemenea in 2008 partea de semnalizare pentru linia 2 a metroului din Beijing si linia de legatura intre Beijing si aeroportul sau international.

In domeniul producerii de energie electrica, ALSTOM a semnat trei contracte cu parteneri chinezi pentru furnizarea de echipamente hidroenergetice pentru centralele hidroelectrice cu acumulare prin pompare de la Hohhot (Mongolia interioara) si Pushihe (provincia Liaoning) precum si pentru centrala hidroelectrica Longkou in provincia Shanxi, totalizand 100 milioane Euro.

Contractele pentru centralele Hohhot si Pushihe au fost semnate cu companiile Dongfang si respectiv Harbin si se refera la furnizarea echipamentelor principale pentru patru hidroagregate de cate 300 MW pentru fiecare din aceste doua centrale.
Contractul pentru centrala Longkou a fost semnat cu JME Engineering Company, pentru Yellow River Wanjiazhai Hydro Corporation (Fluviul Galben), pentru furnizarea a patru hidroagregate de cate 100 MW .

Aceste contracte intaresc pozitia ALSTOM de principala companie furnizoare pe piata echipamentelor hidroenergetice din China, cea mai mare din lume, cu o cota de 25 %.

ALSTOM a participat deja la cele mai importante proiecte din domeniul hidroenergetic din China, cum sunt echipamentele pentru barajul Three Gorges precum si pentru centralele cu acumulare prin pompare Guangzhou 1, Huizhou (Guangdong), Bailianhe (Hubei) si Baoquan (Henan) . Dezvoltarea Grupului in China este asigurata prin unitatea de la Tianjin care are capacitatea de a proiecta si produce o gama larga de ehipamente hidroenergetice pana la 800 MW pe grup. Aceasta unitate opereaza in tandem cu centrele de cercetare-dezvoltare ale Grupului de la Grenoble, Levallois (Franta) si Birr (Elvetia).

Despre ALSTOM POWER

ALSTOM este prezenta in China de aproape 50 de ani avand 2800 de angajati. Contractele Grupului in China pentru anul financiar 2005/2006 sunt de peste 800 milioane Euro.
In Romania Grupul detine 3 societati cu peste 1500 de angajati : ALSTOM General Turbo S.A., ALSTOM Power Romania SRL si ALSTOM Transport S.A.

Dumitru MANEA
Customer Manager – ALSTOM Global Power Sales
Romania, Bulgaria, Macedonia and Moldavia
Phone: +40213173577