Interviu finalizare proiect Safetel

BUCURESTI - 14 ianuarie 2013

Comunicat tip General in IT&C

Interviu cu ocazia finalizarii proiectului Laboratorului de cercetare pentru dezvoltarea de solutii de analiza a sistemelor de telecomunicatii – SAFETEL

In contextul actual în care piața telecomunicațiilor are resorturile necesare pentru a oferi servicii noi clienților, viteze mai mari de interconectare, conexiuni private de mare viteză, televiziune prin rețelele de date şi servicii de voce prin intermediul acestora fie ele mobile sau pe infrastructură de fibră optică, majoritatea operatorilor de telecom sunt tentați să implementeze aceste tehnologii noi pe infrastructurile deja existente sau să upgradeze infrastructurile existente pentru a suporta noile tehnologii. Situația cu care s-au confruntat întotdeauna operatorii de telecom este convergența rețelelor cu tehnologii din diverse generații şi convergența rețelelor cu diverse destinații, interconectarea rețelelor de date cu cele de voce şi cele care transportă conținut video.

In întâmpinarea operatorilor care doresc să implementeze echipamente şi tehnologii noi, să implementeze infrastructuri noi, Best Invest SRL a finalizat proiectul denumit Laborator de cercetare pentru dezvoltarea de solutii de analiza a sistemelor de telecomunicatii – SAFETEL dedicat testărilor celor mai complexe echipamente, tehnologii şi configurații de rețele. Am invitat pentru câteva informații adiționale pe directorul proiectului, pe Domnul Alexandru Hațăgan, care a inițiat si finalizat acest proiect.

Reporter: - Cum vedeti acum, la finalizare, acest proiect de Cercetare Dezvoltare?

A.H.: - Laboratorul constituie baza pentru dezvoltarea de soluții de analiză a sistemelor de telecomunicații pentru eficientizarea transmisiilor de date şi creșterea securității comunicațiilor informatice, aceasta constituind o iniţiativă a firmei de a-şi asigura o sursă de inovare pentru a oferi sisteme de operare dimensionate corespunzător cererii utilizatorilor finali (firme din industrie, servicii industriale şi sociale, utilizatori casnici, unităţi de învăţământ ş.a.m.d.), cu performanţe şi costuri acceptabile, accesibile, sigure, adaptate la reglementările în vigoare sau de perspectivă. Proiectul  pune la dispoziţia firmei instrumente pentru creşterea competitivităţii, şi aş putea enumera:

1. Sisteme de evaluare şi analiză a echipamentelor adecvate. Echipamentele, în marea lor parte, sunt scalabile. Ele sunt compuse din şasiu sau platformă de test la care se adaugă card-urile sau modulele de test echipate cu diverse interfeţe de conectare şi procedurile software de lucru. Facilităţile sunt date în mare parte de procedurile software de lucru, astfel că se pot modifica sau pot suferi un up-date corespunzător cerinţelor identificate.

2. Asigurarea personalului calificat pentru aceste activităţi. Personalul a beneficiat atât de instruire generală periodică, cât şi de pregătire specială la fiecare modificare a procedurilor de lucru. în cazul pregătirii generale se va apela la firme specializate, în cazul în care vor fi necesare instruiri speciale se vă apela la o firmă de servicii IT&C.

3. Adaptarea rapidă la modificarea tehnologiilor de pe piaţă. în primul rând gradul tehnologic actual al echipamentelor alese ne asigura o protecţia investiţiei împotriva avansului tehnologic prin faptul că s-au ales echipamente la ultimul nivel tehnologic. în cazul în care totuşi se modifică prea rapid tehnologiile de pe piaţă, atunci nu trebuie modificate decât card-urile de test şi eventual procedurile software de lucru. Operaţiile sunt efectuate de firme de serviciu IT&C specializate, în general recomandate de furnizorul de echipamente.

 

Reporter: - Care este segmentul țintă, sau din ce categorie fac parte cei care pot beneficia de rezultatele şi produsele dezvoltate în acest laborator?

A.H.: - Piaţa de telecomunicaţii din România este în continuă dezvoltare şi toți furnizorii de servicii de telecomunicații sunt posibili beneficiari. Sunt implementate tehnologii noi (LTE etc.) care în final vor aduce pe piaţă produse noi şi servicii de calitate mai mare consumatorilor finali (televiziunea digitală, internet mobil de mare viteză etc.), în condiţii de siguranţă maximă, servicii ce vor putea fi testate cu soluțiile dezvoltate în laborator.

 

Reporter: - Ce i-ar determina pe competitorii de pe piața furnizorilor de servicii de telecomunicații să apeleze la soluțiile pe care le testați şi dezvoltați în cadrul SAFETEL?

A.H.: - In contextual actual toţi operatorii din telecomunicaţii implicaţi caută soluţii optime, eficiente şi durabile pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă şi pentru a putea furniza servicii de calitate, SAFETEL le va oferi mijloacele necesare pentru a-şi atinge scopurile. Un element important care afectează calitatea serviciilor de telecomunicaţii îl reprezintă printre altele şi atacurile informatice. Atacurile informatice pot fi viruşi, troieni, hackeri etc. şi pot avea un impact major asupra calităţii serviciilor furnizate.

Reporter: - Domnule Hațăgan, vă mulțumim pentru timpul acordat şi vă urăm succes în continuarea acestui proiect de care putem beneficia toți având in vedere aplicabilitatea soluțiilor asupra unui element pe care ne bazam zilnic, comunicarea.

Mai multe detalii la www . safetel . ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/analizoarederetea/interviu-finalizare-proiect-safetel