A FI SAU A NU FI ... RECRUTOR!!!

BUCURESTI - 12 februarie 2013

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate, Industrie, HR

Recent am citit un articol scris de către un autor englez Greg Savage, care este convins că este extraordinar să fii recrutor. Auzind și eu adeseori, în ultimii zece ani pe care i-am petrecut în miezul afacerilor, cum unii decidenți exclamă indignați: ”Doamne, urăsc recrutorii!!!” , am decis că merită analizat și mediatizat acest subiect confuz. Și eu iubesc să fiu recrutor.

ANTAL ROMANIA - cu premiile castigate, Dec.2012

“Change is the only constant”

Unknown

Am fost opt ani director financiar în companii multinaționale, înainte de a deveni recrutor. Nu știu cum pot să compar cele două perioade din cariera mea, deoarece astăzi cred, cu adevărat, că pentru mine a fi recrutor este cel mai bun job din lume.

Cu toate acestea, studiile internaționale arată că 80% dintre cei care intră să lucreze în această specializare, eșuează cu brio în primii doi ani, o părăsesc și nu mai revin vreodată la ea.

Experiența mea cu echipele de recrutori pe care le-am format și le-am condus în ultimii zece ani confirmă această realitate, deși aș zice că procentul meu a fost mai optimist, aici.

Este adevărat că este dur să fii recrutor. Și cred că în zilele noastre devine chiar mai dificil!

Toți avem de muncit mai mult și mai dur, și în schimb, câștigăm mai puțin ca înainte de criza economică mondială. A revenit iar în scenă fraza de odinioară cu ”Doamne, nu suport recrutorii....să nu aud de ei”.

În zilele noastre un recrutor cu abilități medii, și anume, mediocru, chiar nu mai poate supraviețui. De ce? Deoarece job-ul a devenit mult prea greu, sunt multe dezamăgiri, nu e prea simpatic să le faci față. Azi trebuie să fii cu adevărat excepțional pentru a culege roadele, ca să mai merite eforturile, mai bine zis, prețul plătit.

Astăzi aș restrânge la maxim 5%, și anume ”crema”, pentru care recrutarea chiar rămâne cel mai bun job din lume. Iată de ce:

-          recrutarea este cel mai ”win/win/win” domeniu. Spre deosebire de cele mai multe tranzacții comerciale, recrutarea nu este doar un scenariu de câștig vs.pierdere. Dacă vinzi o casă, sau o mașină, vrei pe aceea prețul cel mai bun, iar  cumpărătorul va urmări să te convingă pentru cel mai mic preț posibil. Unul din doi simte că a câștigat, iar cel mai ”slab” negociator, simte că a pierdut. Pe când într-un scenariu de recrutare perfectă, toți cei implicați trebuie să câștige. Client, candidat, recrutor. Acesta nu este un act banal precum pare multora, din păcate... Acest scenariu poate să te recompenseze intens, dacă s-a realizat o potrivire în care fiecare devine recunoscător, în final, fiecare este mulțumit de rezultat, și abia apoi de fapt devii un recrutor bine plătit...  Deși există mitul, greșit, că ar fi de fapt invers.

-          recrutorul e chemat să dea naștere la rezultate mari. De fapt cel mai atractiv lucru în a fi recrutor este că poți cu adevărat ajuta să se întâmple lucruri bune.  Candidatul ezită să meargă la un interviu, dar sub influența ta, va merge, va demonstra că este fantastic pentru acel job, șef, colectiv, proiect, etc, iată, tu le vei schimba tuturor viața în mai bine! Clientul tău nu va vedea talentul tău pentru un CV transmis, ci pentru abilitatea ta de a explica și de a demonstra de ce acel candidat este cel mai potrivit, pentru potențialul său de a schimba lucrurile în bine ș.a.m.d.  Ca urmare, viețile lor se vor schimba spre mai bine iar compania va produce mai mult. Tot sectorul va fi atras să producă mai mult și să își atragă oameni deosebiți, care să-i mențină competitivi...

-          a face lucrurile să se întâmple, a controla un proces pas cu pas, aceasta înseamnă să fii cu adevărat, recrutor. Te uiți în urmă și vezi cum multe nu se întâmplau dacă eu nu vedeam o oportunitate și nu influențam ca aceea să ia contur... Cu adevărat, acesta este cu mult peste un job bun ...

-          ceva contează cu adevărat. Recrutorii au parte uneori de atacuri mai mult decât neplăcute.  Uneori, poti fi meritate, sunt erori umane, dar în final, noi suntem cei care ajutăm ca oamenii să își găsească job-uri!  Cine urăște recturorii nu le înțelege chemarea. Un recrutor schimbă viețile, rezolvă crizele de personal din firme, ajută oameni pentru a identifica un job mai bun pentru pregătirea și ambițiile lor. Fantastic!

-          acest job este cel mai frumos și pentru că este atât de măsurabil. Desigur, acest lucru nu place oricui... știu. Numai că în recrutare nu ai nici un loc să te ascunzi. Dacă ești înzestrat cu temperamentul potrivit, vei supraviețui și vei străluci în acest mediu competitiv, iubind faptul că te poți diferenția de competitori, prin transparența rezultatelor. Proba timpului, va demonstra că nu numai banii ci calitatea muncii tale împreună cu talentul tău, au contat. Atenție! Ca și în orice alt job, nu există perfecțiune! Vorbim de o rată de succes, demonstrată în timp. Aceea este cartea ta de vizită și nimeni nu ți-o va putea lua. Dacă cineva se aștepta să fii perfect în absolut toate cazurile și astfel îți deplasează toată răspunderea din lume, pe tine ca recrutor, desigur, sună familiar. Dar, un recrutor bun știe să fugă devreme de astfel de amenințări... Dacă nu știe, învață repede.

-          poți deveni stăpân pe nișa ta de piață. Dacă ești un recrutor longeviv, menții un comportament integru, oferi ceea ce ai promis, aduci mulțumire în marea majoritate a cazurilor … deja ai depășit nivelul de recrutor, ci ești un sfătuitor de încredere pentru toți cei cu care relaționezi.  Ai parte de respect, de referințe din toate direcțiile, iar cei care te mai subminează încă, și acum, singuri vor reveni de regulă cumva la tine, într-o bună zi.

În jobul de recrutor profesionist nu mai există rutină. Cuvântul pliciseală a fost demult șters din vocabular. Ai parte mereu de situații noi, din care înveți, și astfel îi poți învăța pe toți. După cum spune și autorul englez: ”Recruiting rocks! Is fun and money”.

Irina Vasile - Country Manager

Despre ANTAL International Network Ltd - Romania

Founded in the early 1990's to service a gap in the market and the trend of globalisation Antal's International Network has assisted numerous clients in over 75 countries. The new millennium has seen Antal's services become the solution in demand by clients from SME level to Fortune 500 corporations who seek a knowledgeable and professional business partner with both scale and global reach.
Antal International's Network offer more than just a local recruitment solution. We provide permanent, temporary, interim and contract recruitment solutions in country with the benefit of an international network. Internally we have an impressive range of sector-experienced executives and function / skill-set focussed recruiters. Our professionals are able to deliver a complete range of staffing, recruitment and search and search and selection solutions covering transactional hiring through to multi-vacancy and recruitment process outsourcing solutions for volume hiring and project related solutions.Antal can assist in defining what type of company suits you, what culture you would excel in, where your skills add value. Our trained consultants guide you through the process, helping you make the best decisions for your professional future. We treat each candidate with total discretion and in absolute confidence.
In Romania ANTAL is present via E-FINANTE MANAGEMENT GRUP SRL since 2003, together with 3 other subfranchised offices in Iasi, Cluj and Timisoara.
Antal in Romania won numerous local and global prizes, most recent one is "Most Internationalist Office - 2011"

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/antal-international-network-ltd-romania/a-fi-sau-a-nu-fi-recrutor