DE CE ESUEAZA RECRUTARILE? Opozitia recrutorilor interni din companii fata de headhunter-ii din agentiile de profil

BUCURESTI - 17 octombrie 2013

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri, Social, HR

Exista cateva motive pe care functiunea de resurse umane din cadrul companiilor o invoca cel mai adesea cu privire la esecul recrutarilor. Cel mai adesea ei ignora ajutorul pe care l-ar putea primi de la agentiile de recrutare din exterior, mai ales cele scumpe, pe motiv ca "se descurca ei cu forte proprii si cu bani mult mai putini, in interior". Dar oare managementul a analizat obiectiv si efectul in rezultatele companiei lor, PE TERMEN MEDIU SAU LUNG, al uniformizarii unor astfel de decizii, indiferent de post, rol, etc?

Auzim adesea ca nu se merita anagajrea unor recruiteri foarte scumpi din exterior, devreme ce "ne descurcam cu forte proprii" ca sa generam cele mai bune angajari in interior.

O dependenta prea mare doar de recruiterii externi si mai ales de cei preferati de catre head-quarter-ul companiei (care demulte ori nu sunt prezenti cu un birou in tara, sau nu au aceeasi reputatie buna aici ca si in alte locuri), poate crea totodata o problema organizationala. Desi ei pot aduce candidati buni, dar tind sa fie adesea foarte scumpi si sa se ia in acest mod numai decizii care nu implica si angajatii din interior.  Cu toate acestea recruiterii buni –pentru ca mai exista si aceia, sa nu uitam - isi pot justifica de cele mai multe ori costul lor, mai ales pe termen mediu si lung. Un recruiter extern, bine pregatit, cu experienta si talentat, are mult mai mult networking decat unul din interiorul companiei. De ce? Intrucat numai aceasta face, de ani de zile si toata ziua lunga, avand “antenele” intinse in toata nisa sa de business. Intre piata de angajari si recruiterii din agentiile specializate de headhunting functioneaza foarte bine PRINCIPIUL RECIPROCITATII.

Daca acum nu e momentul pentru a gasi un job in cutare companie mi-as dori, insa stiu ca, pastrand o buna comunicare si legatura cu headhunter-ul Y care e serios si priceput, mai tarziu si el ma va ajuta sa ma recomande la job-ul potrivit. Asa ca este firesc ca si eu sa il ajut , si pe el cu o recomandare-doua, dar si pe cei pe care ii recomand, colegi ai mei sau cunoscuti. Un headhunter extern totodata niciodata nu face doar o munca simpla de “potrivire si selectare” a aplicantilor la un anume anunt al sau de angajare, afisat in numele clientului sau. Intodeauna headhunter-ul priceput va avea multiple obiective in capul sau, imediat ce va citi un CV sau va discuta cu oricare contact util al sau. Mereu va avea grija sa isi imbogateasca reteaua pentru ACUM sau pentru MAI TARZIU, la fel de important, intrucat el din aceasta traieste.

Credeti ca headhunter-ul traieste din salariul fx garantat de firmele care ofera posturi caldute recruiteri-lor  interni?

Nu.

Headhunter-ul traieste NUMAI DIN PERFORMANTA SA.

si daca ai sa intalnesti unul care de ani de zile functioneaza pe piata si are un renume bun, atunci cat de intelept e acel om de business care refuza o colaborare cu el, macar de proba?

Iata cum piata romaneasca de angajari s-a intors la recrutarea de tip cautare pe web, in proportie de peste 80%.

Iata cum recrutorii interni dicteaza nivelul de profesionalism al viitorilor angajati ai companiilor dv, ei, care de multe ori sunt headhunteri esuati de la agentiile pe unde au mai lucrat ei anterior, dar neavand performante concrete , au fost nevoiti sa prinda un post caldut in companiile care ii platesc si daca nu plaseaza cei mai buni profesionisti....

Oare credeti ca piata se limiteaza numai la propunerile CV-urilor existente pe web-uri, aplicantii activi? Sau mai degraba la cei inactivi si inca necunoscuti de piata larga, nici de pe retele sociale chiar, intrucat sunt prea ocupati si prea muncitori aceia, pentru a irosi timp cu aplicatii si CV-uri?

Pe aceia insa ii au competitorii dv siguri in companiile lor iar dv nu ii vedeti, pentru ca nu considerati utila investitia in headhunting, de multe ori.

Va dati seama ca acei oameni totusi EXISTA, numai cand compania dv a pierdut deja cota de piata si incepe sa aiba pierderi, incat chiar nu va mai permite bugetul sa angajati oameni cu salarii mari, tocmai pentru ca produc mult si isi acopera acele preturi generate de ei.

Adeseori suntem tratati drept competitorii interni ai functiunii de resurse umane, noi headhunterii.

In mod fals suntem vazuti de multi astfel, in loc sa fim vazuti drept COLEGII lor de breasla, care sunt SPECIALIZATI si de multe ori chiar experti pe o nisa de piata mai greu accesibila lor, in schimb.

Aceste economii DE MOMENT in bugetele dv pot sa coste in mod intangibil si tangibil o reputatie, un brand, un loc in piata etc.

Despre ANTAL International Network Ltd - Romania

Founded in the early 1990's to service a gap in the market and the trend of globalisation Antal's International Network has assisted numerous clients in over 75 countries. The new millennium has seen Antal's services become the solution in demand by clients from SME level to Fortune 500 corporations who seek a knowledgeable and professional business partner with both scale and global reach.
Antal International's Network offer more than just a local recruitment solution. We provide permanent, temporary, interim and contract recruitment solutions in country with the benefit of an international network. Internally we have an impressive range of sector-experienced executives and function / skill-set focussed recruiters. Our professionals are able to deliver a complete range of staffing, recruitment and search and search and selection solutions covering transactional hiring through to multi-vacancy and recruitment process outsourcing solutions for volume hiring and project related solutions.Antal can assist in defining what type of company suits you, what culture you would excel in, where your skills add value. Our trained consultants guide you through the process, helping you make the best decisions for your professional future. We treat each candidate with total discretion and in absolute confidence.
In Romania ANTAL is present via E-FINANTE MANAGEMENT GRUP SRL since 2003, together with 3 other subfranchised offices in Iasi, Cluj and Timisoara.
Antal in Romania won numerous local and global prizes, most recent one is "Most Internationalist Office - 2011"

Taguri: RecrutareAntalheadhunting
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/antal-international-network-ltd-romania/de-ce-esueaza-recrutarile-opozitia-recrutorilor-interni-din-companii-fata-de-headhunter-ii-din-agentiile-de-profil