INDUSTRIA ALIMENTARĂ ŞI AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ SPRIJINITE PENTRU ALINIEREA LA STANDARDELE EUROPENE

Iasi - 26 septembrie 2006

Comunicat tip General in Afaceri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003, împreună cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi, au organizat la Iasi, în perioada 7-8 septembrie 2006 seminarul cu tema „Impactul integrării României în Uniunea Europeană asupra agriculturii şi industriei alimentare”. Pe parcursul celor două zile de seminar au fost abordate teme legate de politica agricolă comună şi implementarea acquis-ului comunitar pentru sprijinirea agenţilor economici în procesul aderării, urmărindu-se exemplele de bune practici din aceste domenii.

11 septembrie 2006

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003, împreună cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi, au organizat la Iasi, în perioada 7-8 septembrie 2006 seminarul cu tema „Impactul integrării României în Uniunea Europeană asupra agriculturii şi industriei alimentare”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului AVI-RO în EURO”PENE”, proiect finanţat de UNIUNEA EUROPEANĂ prin programul PHARE 2003 Consolidarea Societăţii Civile în România cu scopul susţinerii producătorilor şi procesatorilor de carne de pasăre din România în procesul armonizării şi implementării acquis-ului comunitar
Pe parcursul celor două zile de seminar au fost abordate teme legate de politica agricolă comună şi implementarea acquis-ului comunitar pentru sprijinirea agenţilor economici în procesul aderării, urmărindu-se exemplele de bune practici din aceste domenii. De asemenea au fost prezentate programele de susţinere financiară a producătorilor din agricultură şi industria alimentară prin fondurile structurale, precum şi fondurile dedicate în special IMM-urilor.
Participanţii la seminar, al căror număr a depăşit cifra de 80 de persoane, pe parcursul celor două zile, au fost producători şi procesatori de carne din toată ţara, din judeţele Hunedoara, Sălaj, Bacau, Vaslui, Botoşani, Călăraşi, Galaţi, Neamţ, Suceava, agenţi economici din industria alimentară şi agricultură, reprezentanţi ai autorităţilor publice, reprezentanţi din mediul academic, mass-media locală şi centrală, senatori şi deputaţi ieşeni, specialişti în domeniul implementării acquis-ului comunitar din ţări ale Uniunii Europene,
Accentul a cazut în principal pe capacitatea firmelor de a face faţă concurenţei generate de piaţa unică a Uniunii Europene. Aurelian Damian, Director Executiv Uniunii Crescătorilor de Păsări din România este optimist în ceea ce priveşte sectorul avicol: „Integrarea în UE, găseşte fermele membre ale UCPR la standarde europene, acestea nefolosind în hrana păsărilor făinuri proteice de origine animală, hormoni de creştere, antibiotice ca factori de creştere. Astfel, ouăle şi carnea de pasăre livrate pe piaţa autohtonă de către producătorii interni sunt conforme tuturor standardelor de calitate şi de siguranţă alimentară prevăzute de lege”.
Răspunzând iniţiativelor de susţinere a aviculturii şi industriei româneşti în Parlamentul României prin scrisorile trimise în cadrul proeictului, către senatorii şi deputaţii ieşeni, prezenţa acestora la seminar a întărit ideea că se lucrează atât la nivel legislativ cât şi executiv pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să fie o oportunitatea şi nu o piedică pentru economia românească. Aceştia au subliniat importanţa parteneriatului, a „lucrului împreună” mai ales prin intermediul asociaţiilor profesionale în virtutea accesării de fonduri europene. Acestei idei au subscris reprezentanţii asociaţiilor profesionale prezente la dezbateri (Uniunea Crescătorilor de Păsări din România şi ai Asociaţiei Profesionale a Crescătorlir de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi).
Specialiştii din străinătate mizează în special pe alimentele tradiţionale pe care agenţii economici trebuie să le valorifice „Sfatul meu este acela ca firmele din această industrie să lucreze mult în ceea ce privesc alimentele specifice. Şi când spun asta nu mă refer la valorile specifice ţării în general, ci mai ales pentru fiecare teritoriu în parte', a declarat Danielle Tolin, preşedintele Consorţiului Sviluppo e Impresa Verona, Italia.
Informaţii despre seminarul organizat la Iaşi pot fi obţinute de pe pagina de proiect www.aoai.ro/aviro/seminar.htm. Detalii despre proiect se pot obţine la telefon 0232/232132, 0332/401871 sau e-mail: aoaphare@gmail.com, persoana de contact: Constantin Ciobanu, coordonator proiect.

Despre AOA Iasi 2003

AOA Iasi 2003 este o organizatie ne-guvernamentala non-profit si fara caracter politic al carei venit este destinat in totalitate prestarii de activitati si servicii in folosul agentilor economici ce isi desfasoara activitatea in judetul Iasi.

contact@aoai.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aoa-iasi-20031/industria-alimentara-si-agricultura-romaneasca-sprijinite-pentru-alinierea-la-standardele-europene