Lansarea campaniei naționale «Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase»

BUCURESTI - 25 iunie 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, HR

APT anunță că săptămâna trecuta, a avut loc lansarea campaniei naționale «Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase», în cadrul Reuniunii Naționale a Partenerilor sociali, care a avut loc azi, la Athenee Palace Hilton din București. Organizată de Punctul Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în muncă (Eu – OSHA), reuniunea s-a bucurat de prezența reprezentanților Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educației Naționale, Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Muncii, INCDPM „Alexandru Darabont”, CNSLR “Frăţia” și Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT).

Campania din România face parte dintr-un proiect de anvergura europeană al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în muncă (Eu – OSHA), vizând combaterea stresului la locul de muncă, proiect lansat în data de 7 aprilie 2014, la Bruxelles, și care va dura 2 ani.

Prezentă la eveniment , Georgeta Bratu, Secretar de Stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a afirmat că „exacerbarea stresului la locul de muncă își are originea într-o reducere a respectului reciproc atât în relațiile de muncă, dar și în relația dintre administrație și cetățean.” Pe de altă parte, Nicolae Voinoiu, Director în Inspecția Muncii, a atras atenția asupra necesității unui cadru de reglementare legislativă, la nivel național, pentru combaterea stresului la locul de muncă și reducerea riscurilor psiho-sociale aferente acestui fenomen.

Amploarea stresului la locul de muncă în Europa este îngrijorătoare. Cel mai recent sondaj de opinie paneuropean efectuat de EU-OSHA arată că 51 % din lucrători consideră că stresul este ceva obișnuit la locul de muncă și că 4 din 10 lucrători sunt de părere că stresul nu este bine gestionat în cadrul organizației din care fac parte. Cu toate acestea, angajatorii și lucrătorii pot conlucra cu succes în scopul gestionării și prevenirii stresului la locul de muncă și a riscurilor psihosociale; campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase își propune să ajute companiile să realizeze tocmai acest lucru.

La lansarea campaniei la nivel european au fost prezenți comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor; ministrul-adjunct al muncii, securității și protecției sociale din Grecia, Vasilis Kegkeroglou, reprezentând președinția greacă a Consiliului Uniunii Europene, și directorul EU-OSHA, dr. Christa Sedlatschek. Aceștia au solicitat întreprinderilor europene (atât publice, cât și private) să conștientizeze necesitatea de a combate stresul la locul de muncă. În acest fel, vor acționa pentru protejarea sănătății lucrătorilor și îmbunătățirea productivității organizației.

Comisarul Andor a declarat: „Gestionarea stresului la locul de muncă reprezintă o piatră de temelie pentru asigurarea sănătății, siguranței și bunăstării lucrătorilor europeni. Organizațiile nu își pot permite să ignore stresul de la locul de muncă, având în vedere că acesta generează absenteism și reduce productivitatea. Viitoarea Strategie a Uniunii Europene privind sănătatea și securitatea în muncă 2014-2020 va sublinia faptul că protejarea sănătății psihice a lucrătorilor reprezintă un factor-cheie pentru reducerea bolilor profesionale. Strategia va propune o gamă de măsuri orientate către ameliorarea sănătății psihice la locul de muncă, precum diseminarea de bune practici. Un mediu de lucru pozitiv le permite angajaților nu doar să-și prelungească perioada de activitate profesională, ci și să se bucure de o stare de sănătate bună când se pensionează. Sunt convins că noua campanie derulată de EU-OSHA cu privire la stresul și riscurile psihosociale la locul de muncă va contribui în mod semnificativ la realizarea acestui obiectiv.”

„Campania «Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase» 2014-2015 reprezintă o excelentă oportunitate de face cunoscută necesitatea de a combate în mod eficace riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă,” a adăugat dl Kegkeroglou. „Campania oferă angajaților, managerilor, lucrătorilor și reprezentanților lor sprijinul și orientările necesare.”

Dr. Sedlatschek s-a referit la obiectivele campaniei astfel: „În pofida amplorii și a costurilor crescânde ale stresului la locul de muncă, acest aspect continuă să fie înconjurat de confuzie și să fie considerat delicat – sondajul ESENER efectuat de EU-OSHA a constatat că peste 40 % din angajatori consideră că gestionarea riscurilor psihosociale este mai dificilă decât cea a riscurilor „tradiționale” privind securitatea și sănătatea în muncă. Prin această campanie dorim să mărim gradul de conștientizare a problemei și să oferim sprijin în ceea ce privește gestionarea riscurilor psihosociale. Stresul la locul de muncă reprezintă o problemă la nivel organizațional și ar trebui abordat ca atare, prin colaborarea dintre angajatori și lucrători.”

Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase își propune să arate că riscurile psihosociale pot fi gestionate în mod sistematic, la fel ca orice alt risc privind securitatea și sănătatea în muncă. Scopurile campaniei sunt promovarea utilizării unor instrumente simple cu ajutorul cărora organizațiile pot gestiona în mod eficace aceste riscuri și evidențierea efectelor pozitive ale utilizării acestora. 

Campania invită toate organizațiile și persoanele fizice de la nivel local, național și european să participe. Ea va fi coordonată la nivel național de rețeaua de puncte focale naționale ale EU-OSHA din peste 30 de țări europene și va fi sprijinită de partenerii oficiali ai campaniei – organizații paneuropene și multinaționale și partenerii media ai campaniei. Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase este sprijinită de președințiile Consiliului Uniunii Europene, de Parlamentul European, de Comisia Europeană și de partenerii sociali europeni.

Campania „Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase” se va derula pe parcursul a doi ani și va implica sute de organizații din întreaga Europă, cuprinzând o serie de activități precum sesiuni de formare, conferințe și ateliere de lucru, concursuri de afișe, film și fotografie, concursuri de cunoștințe, sesiuni de sugestii, campanii publicitare și conferințe de presă. O activitate importantă în calendarul campaniilor este concursul Premiile europene pentru bune practici, care va fi lansat pe 15 aprilie. Toate organizațiile europene care aplică cu succes măsuri de reducere și eliminare a stresului sunt încurajate să-și depună candidatura.

Puteți consulta  Ghidul campaniei pentru informații suplimentare și puteți vizita site-ul campaniei pentru locuri de muncă sigure și sănătoase pentru a descărca toate materialele oficiale ale campaniei, disponibile în 25 de limbi, și pentru a vă informa cu privire la evenimentele din cadrul campaniei care se desfășoară în diverse țări din Europa.

Urmăriți conferința de presă care însoțește lansarea campaniei pentru locuri de muncă sigure și sănătoase pe canalul EbS și informați-vă în legătură cu desfășurarea campaniei căutând eticheta #EUmanagestress pe Twitter.

Acum ne puteţi urmări pe Twitter, puteţi consulta blogul agenţiei sau vă puteţi înscrie la buletinul nostru informativ lunar OSHmail. De asemenea, vă puteţi înregistra pentru a primi cu regularitate ştiri şi informaţii de la EU-OSHA prin intermediul fluxurilor RSS.http://osha.europa.eu

Date importante

Lansarea campaniei la nivel european: 7 aprilie 2014Lansarea concursului Premiile pentru bune practici: 15 aprilie 2014Săptămânile europene pentru securitate și sănătate în muncă: octombrie 2014 și 2015Ceremonia de decernare a Premiilor pentru bune practici: aprilie 2015Reuniunea la nivel înalt pe tema locurilor de muncă sigure și sănătoase: noiembrie 2015

Despre APT Resources & Services

Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. Agenţia cercetează, elaborează şi difuzează informaţii fiabile, echilibrate şi imparţiale privind sănătatea şi securitatea şi organizează campanii de sensibilizare pan-europene. Înfiinţată de Uniunea Europeană în 1994 şi având sediul la Bilbao, Spania, agenţia reuneşte reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai patronatelor şi sindicatelor, precum şi experţi renumiți din toate statele membre ale UE-28 şi din afara lor.
APT Group este compania care se ocupă de relațiile media în cadrul campaniei europene ”Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase”, implementată de EU-OSHA, prin intermediul Punctului Focal din România.
De 20 de ani, grupul APT reprezintă excelența în piața românească de HR, cu un portofoliu complet de servicii de gestionare a capitalului uman, design și implementare a proiectelor de marketing și comunicare, platforme SaaS. Gradul înalt de personalizare a serviciilor, eficientizarea operațiunilor prin instrumente moderne și aplicații software create de propria echipă, asigură de ani buni poziția APT în top 5 companii HR din România.

Taguri: evenimentresurse umanepresastress
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/apt-resources-services/lansarea-campaniei-na-ionale-managementul-stresului-pentru-locuri-de-munca-sanatoase