Proiectul “Dezvoltarea politicilor si practicilor Romaniei in domeniul apatridiei” finantat prin Programul pentru Drepturile Omului al Ambasadei Regatului Olandei la Bucuresti.

BUCURESTI - 4 noiembrie 2010

Comunicat tip General in Politic

ARCA – Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti anunta lansarea proiectului “Dezvoltarea politicilor si practicilor Romaniei in domeniul apatridiei” , care se desfasoara in perioada 15 august-15 decembrie 2010. Proiectul, finantat prin Programul pentru Drepturile Omului al Ambasadei Regatului Olandei la Bucuresti.


Proiectul are drept obiective principale:
-cresterea gradului de conştientizare a actorilor relevanti interesati, precum şi reprezentanţilor societăţii civile, privind problemele legate de apatridie, precum si practicile si politica României în domeniu.
-desfasurarea de activitati de advocacy şi de lobby in vederea modificarii legislatiei, promovarii drepturilor persoanelor apatride, asigurarii unei mai mari transparenţe instituţionale, precum si crearii unei reţele de profesionişti in domeniu instruiţi;
-cresterea gradului de constientizare asupra fenomenului apatridiei in Romania – la nivelul practicienilor, societatii civile, factorilor de decizie relevanti, precum şi altor părţi interesate;
-realizarea unor analize şi comparatii in legatura cu legislaţia naţională cu cea europeană, cu scopul de a dezbate şi îmbunătăţi politicile si practicile referitoare la apatrizi si apatridie
-modificarea, îmbunătăţirea legislaţiei şi practicilor aplicabile pentru recunoasterea statutului de apatrid (crearea unei proceduri de recunoasterea a statutului de apatrid si unei institutii specializate cu atributii in domeniu)
-facilitarea accesului apatrizilor la procedura de obtinere a cetăţeniei romane;
-crearea unei reţele de practicieni şi profesionişti, experti nationali interesati de domeniul apatridiei si de promovarea drepturilor si intereselor acestei categorii;
-ridicarea rezervelor Romaniei la Conventia din 1954 privind statutul apatrizilor.
Principalele activităţi care vor fi implementate în cadrul proiectului sunt următoarele:

1. Activitati de lobby si advocacy destinate creşterii gradului de conştientizare a problemelor asociate fenomenului apatridiei – la nivelul societăţii civile, actorilor relevanti şi părţilor interesate.

2. Organizarea unei Conferinte la Palatul Parlamentului, in perioada 15-16 noiembrie. La Conferinta vor participa institutiile si autoritatile relevante, experţi naţionali si internationali, practicieni, politicieni, ONG-uri, membrii ai Parlamentului si Guvernului – care vor avea oportunitatea de a dezbate posibilitatile de dezvoltarea a politicilor si practicilor României în ceea ce priveşte apatridia, precum si fezabilitatea ridicarii rezervelor Romaniei la Conventia din 1954 privind statutul apatrizilor.
Discursurile expertilor nationali si internationali vor fi sustinute de comparaţii între diverse sisteme legislative, opinii profesionale, recomandări si exemple de bune-practici in domeniul promovarii drepturilor apatrizilor.

3. Tipărirea şi difuzarea unei publicatii
Materialele, discursurile, concluziile rezultate ca urmare a dezbaterilor, exemplele de bune-practici si recomandările lansate de experti, vor fi reunite într-o publicaţie care va fi editata şi tipărita pentru utilizarea ulterioară – in special de catre actorii institutionali relevanti si autoritatile implicate in procesul de legiferare, in scopul dezvoltarii de practici si politici mai bune in domeniu. Ulterior, aceasta publicatie va fi diseminata la nivelul actorilor relevanti si persoanelor interesate, odata cu activitatile de lobby.

Despre ARCA -Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti

Grupul tinta al proiectului este reprezentat de actorii relevanti implicati, prin activitatea lor, fie in procesul de legiferare, fie in implementarea de politici si practici care influenteaza domeniul apatridiei. Din grupul tinta al proiuectului fac parte de asemnea institutii si autoritati publice, ONG – uri, mass media, comunitatea romaneasca in general, precum si persoanele cu statut de apatrid, de jure sau de facto, aflate pe teritoriul Romaniei.

Partenerul de proiect este Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. De asemenea, pentru organizarea Conferintei, ARCA – FRRM si Inaltul Comisariat ONU penru Refugiati beneficiaza de sprijinul Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Camerei Deputatilor.

Pentru informatii suplimentare va invitam sa o contactati pe d-ra Carolina Marin, Coordonator de proiect, care va sta la dispozitie si pentru detalii suplimentare la: carolina@arca.org .ro; statelessness@arca.org.ro; sau tel. +40 21 2527357.
diana@arca.org.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/arca-forumul-roman-pentru-refugiati-si-migranti/proiectul-dezvoltarea-politicilor-si-practicilor-romaniei-in-domeniul-apatridiei-finantat-prin-programul-pentru-drepturile-omului-al-ambasadei-regatului-olandei-la-bucuresti-