Nesupunerea civila, o tema inca „nesupusa” consensului.

Ploiesti - 15 aprilie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Vineri 11 aprilie 2008, in amfiteatrul Colegiului National „Mihai Viteazul ” din Ploiesti a avut loc o noua Conferinta Civica din seria „Despre buna folosinta a Democratiei”, organizata de ARDOR alaturi de partenerii sai, Asociatia ProDemocratia, Cotidianul si Idei in Dialog.

Prima parte a intalnirii i-a opus intr-o dezbatere pro/contra pe dl Andrei Cornea (Universitatea Bucuresti) si pe dl Dragos Pislaru (GEA), alaturi de doi elevi ai cluburilor de dezbateri din Ploiesti, pe tema 'Nesupunerea civila este legitima intr-o democratie?”

Afirmatorii au interpretat nesupunerea civila ca o formula nu doar legitima, ci si eficienta, uneori ca unicul mijloc de impotrivire fata de legi care pot incalca flagrant libertati civice si individuale. Mai mult, au sustinut ca aceasta metoda de protest non-violenta a stat la baza multor schimbari semnificative de-a lungul dezvoltarii democratiei. 'Care sunt personalitatile istorice? Birocratii, care primesc petitiile asociatiei, sau cei care au produs rupturile, schimbarile in societate?' intreaba Dragos Pislaru in finalul pledoariei sale.

Punand accent pe legitimitatea legilor intr-un sistem autentic democratic, negatorii insista asupra riscului confuziei nesupunerii civile cu dreptul cetatenilor la protest. Acceptand ca perfect valabile si democratice diversele forme de protest permise intr-un stat democratic, negatorii contesta dreptul la incalcarea legilor, pentru ca, spune Andrei Cornea in disertatia sa, 'intr-o societate democratica si functionala, statul de drept este suveran iar incalcarea deliberata a legilor devine inacceptabila'.

In final, echipa afirmatoare castiga cu scor strans voturile audientei, elevi si profesori, pe o tema care devine din ce in ce mai actuala si in societatea romaneasca si fata de care parerile raman inca impartite.

Urmatoarea conferinta din proiect va avea loc la Timisoara, in 18 aprilie, avand ca invitati pe dna Dana Jalobeanu (Universitatea „Vasile Goldis”-Arad) si pe dl Horia Terpe (CADI). Tema supusa dezbaterii este „Despre solidaritate in timpuri moderne” si va provoca la dialog elevii din cluburile de dezbateri din „Colegiul National Banatean”.

Despre Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică

Proiectul „Despre buna folosinta a Democratiei” a aparut din convingerea ca o societate nu poate fi democratica fara participare si dezbateri publice. Organizatorii invita in licee din Romania membri activi si cu autoritate ai societatii civile si academice, intr-un efort comun de solidarizare intre scoala romaneasca si societatea civila. Ne sustin in demersul nostru Fundatia Familiei Ratiu, SIVECO Romania, Centrul Ratiu pentru Democratie si SELENIS; parteneri media, Cotidianul si Idei in Dialog.
Informatii suplimentare si transcrierile conferintelor pe www.conferintelecivice.ro.

Monica Mocanu
coordonator de proiect
www.ardor-deb.ro

office.ardor@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ardor/nesupunerea-civila-o-tema-inca-nesupusa-consensului-