Pentru prima dată în România, în martie sărbătorim Ziua Internațională a Sindromului Down

BUCURESTI - 9 martie 2012

Comunicat tip General in ONG, Sanatate, Social

București, 8 martie 2012 – Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) inițiază o serie de evenimente pentru a marca, pentru prima dată în România, Ziua Internaţională a Sindromului Down, 21 martie, recunoscută oficial de Naţiunile Unite în 2011.

Afis

CEDCD organizează la București o masă rotundă pe tema drepturilor copiilor cu dizabilități intelectuale în parteneriat cu Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în data de 21 martie, precum și un Concert Extraordinar în beneficiul copiilor cu Sindrom Down din România în data de 22 martie.

Concertul Extraordinar va avea loc la Sala de Concerte Mihail Jora începând cu ora 19:00 şi îl va avea ca protagonist pe Sujeet DESAI, un tânăr muzician de 30 de ani din Statele Unite ale Americii. Sujeet DESAI va cânta alături de violonista Cristina Anghelescu și Orchestra de Cameră Radio, dirijor Tiberiu Oprea, invitați speciali fiind actorul Valentin Teodosiu, solista Paula Seling și BigBand Radio, dirijor Ionel Tudor.

Prezența lui Sujeet DESAI în România este cu atât mai importantă cu cât parcursul său de până acum este unul impresionant: a făcut sport de performanță, cântă la șapte instrumente și este invitat peste tot în lume pentru a susține, pe lângă concerte solo, ateliere de dezvoltare personală și discursuri motivaționale. Sujeet DESAI este un adevărat ambsador internațional al persoanelor cu dizabilități, fiind diagnosticat el însuși cu Sindrom Down. Prin exemplu personal și multiple medalii de aur câștigate la Jocurile Paralimpice, Sujeet DESAI vorbește și cântă lumii întregi despre abilități, mai degrabă decât despre dizabilități. În 2009, Sujeet Desai a fost unul din cei 2 purtători de mesaj ai campaniei naționale de informare asupra Sindromului Down lansate de National Down Syndrome Society in SUA. Povestea lui poate fi citită aici și aici.

”Prin aceste evenimente ne dorim să arătăm publicului larg cât de departe pot ajunge copii cu Sindrom Down dacă au parte de servicii de asistență și protecție și să marcăm începutul unei campanii de conștientizare a acestei problematici în România. Părinților din Romania care au copii cu Sindrom Down și sunt lipsiți de orice perspectivă asupra viitorului copiilor lor, le oferim imaginea concretă a potențialului pe care îl au acești copii. Publicului larg îi transmitem mesajul că  Sindromul Down nu se ia, iar prejudecățile pot fi depășite. Factorilor de decizie le semnalăm potențialul acestor copii, potențial care se poate manifesta dacă beneficiază de o educație și intervenție bazate pe standarde individuale, evitând transformarea lor în asistați sociali”, declară Mădălina Turza, Președinte al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD).

CEDCD își propune ca, din fondurile strânse în urma Concertului Extraordinar în beneficiul copiilor cu Sindrom Down, să înființeze o structură de intervenție timpurie pentru copiii cu Sindrom Down, care să îi și ajute efectiv pe copii, fiind bazată pe cea mai nouă metodă de terapie, la ora actuală, în lume - PECS (Picture Exchance Communication System).

Biletele la Concert (categoria 1 – 30 Ron, categoria a 2-a – 25 Ron, Categoria a 3-a – 20 Ron) au fost puse în vânzare de astăzi, putând fi rezervate și achiziționate (cu plată cash sau prin transfer bancar) de la sediul CEDCD (Str. Walter Maracineanu, nr. 1-3, parter, telefon: 021/3110401) și prin rețeaua EVENTIM. Mai multe detalii despre evenimente și bilete puteți găsi pe siteul www.cedcd.ro.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Sindromului Down în România sunt o inițiativă a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) în parteneriat cu Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Radio România, cu sprijinul Sensiblu, Hotel Lev OR și R&S. Parteneri media sunt Televiziunea Română, Smile Media și Hotnews.ro, iar partener de comunicare este Asociația Română de Relații Publice.

Campania națională de comunicare a Zilei Internaţionale a Sindromului Down în România debutează astăzi și include: spoturi radio difuzate pe posturile Radio România până la finalul lunii martie, spoturi TV care vor fi difuzate timp de trei luni, începând cu data de 15 martie, pe TVR 2, TVR Cultural, TVR Info și stațiile regionale ale TVR, afișe și bannere online pe siteurile partenere. De asemenea, campania va fi comunicată și în online, prin websiteul dedicat www.cedcd.ro/sindromdown, pe Facebook și pe Twitter.

Despre CEDCD

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) este o organizaţie nonguvermanentală românească dedicată promovării drepturilor copiilor cu dizabilități și facilitării accesului acestora la serviciile de asistență și protecție. CEDCD este membru afiliat al Organizației Down Syndrome International, organizaţie care promovează pe plan internaţional problematica Sindromului Down.

Pentru mai multe informații:

Alina Dolea

Partener de comunicare, Vicepreședinte

Asociația Română de Relații Publice (ARRP)

E-mail: alinadolea@gmail.com

Telefon: 0723880572

Website: www.arrp.ro

Mădălina Maria Turza

Președinte

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD)

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro

Telefon: 0737545955