Masuri pentru revigorarea pietei de capital

BUCURESTI - 22 iulie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Recentele informatii aparute in presa in legatura cu salariile angajatilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, fie ei comisari sau personal executiv, readuc in atentie o anomalie care persista in piata romaneasca de capital din momentul trecerii CNVM de la o finantare de la bugetul statului la autofinantare, in cuantum si dupa reguli stabilite unilateral de catre autoritate.

Un buget constituit pe de o parte din venituri pe care le platesc investitorii si institutiile pietei si, pe de alta parte, din cheltuieli pe care le aproba Parlamentul Romaniei, printr-o simpla formalitate, fara ca aceia care asigura finantarea sa aiba vreun cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc acesti bani, era de asteptat sa conduca, mai devreme sau mai tarziu la abuzuri.

Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital (MiFID) autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara.

Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie, in mod firesc, controlat de reprezentantii statului.

In contextul crizei financiare mondiale, care nu avea cum sa ocoleasca piata de capital din tara noastra, este necesar a fi luate masuri speciale, de catre toate institutiile responsabile, inclusiv de catre statul roman.

Intr-o prima etapa, Asociatia Brokerilor solicita CNVM suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% aplicat la valoarea tranzactiei si platit de catre cumparator simultan cu revizuirea propriilor cheltuieli. Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta, asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuielile intermediarilor, care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital si a condus la realizarea unor excedente uriase, care era normal sa stimuleze cheltuielile cu mult peste necesar.

De asemenea, Asociatia Brokerilor solicita Ministerului Finantelor Publice reducerea impozitului pe profitul obtinut din tranzactiile pe piata de capital de la 1% si respectiv 16 %, in functie de durata detinerii actiunilor, la o cota unica de 1% pentru o perioada de cel putin 3 ani. Aceasta masura urmareste incurajarea investitorilor si atragerea disponibilitatilor banesti catre piata de capital, pentru finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori.

Despre Asociatia Brokerilor

Asociatia Brokerilor este organizatia profesionala si patronala a societatilor de servicii de investitii financiare. Scopul sau principal este sa promoveze un mediu favorabil dezvoltarii pietei de capital si sa joace un rol decisiv in procesul de elaborare a politicilor economico-financiare si fiscale, care au impact asupra pietei de capital. Asociatia Brokerilor sprijina dezvoltarea pietei de capital prin formarea profesionala a specialistilor, dar si prin educarea publicului investitor, prin organizarea de cursuri si seminarii dedicate acestui domeniu si organizarea de evenimente care popularizeaza investitia la Bursa.

3179933
ingrid.zamfir@asociatiabrokerilor.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-brokerilor/masuri-pentru-revigorarea-pietei-de-capital