Campania de informare și prevenire “Ştiu şi sunt în siguranţă!” se mută pe litoralul Mării Negre

BUCURESTI - 30 iulie 2010

Comunicat tip General in Social

Centrul Român pentru Copii Dispăruți si Exploatați Sexual – FOCUS, Microsoft Romania, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și lanțul hotelier IBIS, desfășoară, pentru al cincilea an consecutiv campania de pe litoralul românesc, pentru prevenirea dispariției minorilor și de educare pentru creșterea siguranței online, anul acesta având numele ”Știu și sunt în siguranță”

Campania va începe în data de 31 iulie 2010 orele 10:00 la AQUA MAGIC Mamaia şi se desfășoară timp de 5 week-end-uri pe litoralul Mării Negre în stațiunile Mamaia și Constanța perioadă în care voluntari FOCUS, împreună cu voluntarii CENTRAS și poliţiştii din cadrul IPJ Constanţa vor distribui părinţilor aflaţi în staţiunile de pe litoral un ghid informativ sub formă de evantai, cu sfaturi pe care le poate lua orice părinte pentru a oferi copiilor săi protecţie în faţa pericolelor atât în viaţa reală, cât şi pe Internet și brățări pentru copii mai mici inscripționate cu numărul european la care se raportează și în România, disparițiile de copii: 116 000

Statisticile Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, Focus arată vârfuri ale dispariţiilor de copii mai ales în perioada verii. Anul trecut, în vară, Centrul Focus a înregistrat şi monitorizat peste 366 cazuri de dispariţie a copiilor. Dorim ca prin această nouă campanie să reamintim publicului acest fenomen, sperând că prin informare îi vom determina pe părinţi să comunice mai mult cu copii pe această temă, reducând riscurile de dispariţie a minorilor. (Mihaela Geoană - Președinte Centrul FOCUS.)

Materiale informative vor fi distribuite de către voluntarii FOCUS împreună cu voluntarii CENTRAS Constanța și angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție Constanța.

De asemenea, partenerul nostru de anul trecut, lanțul hotelier IBIS, va distribui spre informarea părinților, prin unitățile sale de cazare, evantaie și brățări pentru turiștii care sunt cazați în Constanța dar și la București și Sibiu.

Idea de a informa părinții despre numărul european 116 000 la care se pot raporta disparițiile de copii și astfel să oferim un plus de siguranță familiilor care se cazează la noi ne-a făcut să ne implicăm anul trecut în această campanie a Centrului FOCUS. Ne bucurăm să fim și în acest an parteneri și sperăm astfel că fiind responsabili social să diminuăm numărul disparițiilor de copii iar vacanțele clienților noștri să fie liniștite. (Camelia Cristea, Executive Manager – Ibis Accor Romania)

Internetul poate educa atât copiii, cât părinții referitor la siguranţa navigării pe internet.

Siguranţa copiilor pe Internet este un aspect esenţial pentru noi, reflectat în programele, soluţiile şi valorile Microsoft. Începând cu Windows Live Family Safety şi până la filtrarea prevăzută de motorul de căutare Bing, Microsoft oferă părinţilor o serie de instrumente pentru a se asigura că proprii copii navighează în siguranţă pe Internet. În 2004, Microsoft a iniţiat programul Siguranţa copiilor online, în cadrul căruia a organizat diverse activităţi şi campanii pentru a aduce acest subiect în atenția copiilor, profesorilor iar astăzi şi al părinţilor. (Sanda Foamete, SNR Manager pentru Audienţă Academică şi Educaţională- Microsoft România)

În data de 25 Mai anul acesta, marcând Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, Focus a dat startul campaniei “Ştiu şi sunt în siguranţă!” prin evenimente desfăşurate în grădiniţe din Bucureşti, care au informat peste 5000 de părinți și copii, despre posibilele pericole care pot conduce la o dispariție şi cum pot aceștia să reacționeze atunci când se confruntă direct cu ea.

Echipa Centrului Focus, împreună cu partenerii săi au oferit părinților un kit de prevenire a disparițiilor și a navigării în siguranță pe internet a celor mici precum și sfaturi privind o vară în siguranță împreună cu copiii.


Pentru că deja am intrat în vacanța de vară amintim tuturor că începând cu 25 Mai 2009, în 10 state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Danemarca, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Olanda), este mai uşor pentru părinți să sesizeze dispariţia unui copil iar pentru copii să găsească mai uşor drumul către casă prin numărul european la care se raportează disparițiile: 116 000

FOCUS vă recomandă următoarele sfaturi pentru vacanță:

•Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate;
•Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
•Nu-l trimiteţi singur la cumpărături mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte;
•Asiguraţi-vă că ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor şi numele hotelului în care stă;
•Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii;
•Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil;
•În caz de dispariţie sunaţi imediat la Poliţie 112 şi FOCUS 116 000;
•Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat;
•Asiguraţi-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească;
•Învăţaţi-l că există întotdeauna cineva care îl poate ajuta;

Despre Asociatia Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS

Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Focus a fost înfiinţat în anul 2007 la iniţiativa doamnei Mihaela Geoană, cu finanţare din partea ICMEC şi a Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual.

În România Focus intervine alături de autorităţi în soluţionarea cazurilor de dispariţie a copiilor, acordă asistentă de specialitate victimelor şi familiilor copiilor dispăruţi şi exploataţi sexual şi contribuie la prevenirea dispariţiilor şi exploatării sexuale a copiilor.

De la lansare (25 Mai 2007) şi până în prezent Focus s-a implicat în peste 1576 de cazuri de dispariţii.

De asemenea în cadrul programului „Safer Internet”, finanţa de Comisia Europeană, Focus a creat un Hotline ca punct de contact civil pentru utilizatorii de internet, la care aceştia vor avea posibilitatea să raporteze orice material cu conţinut pedo-pornografic precum şi alte tipuri de conţinut ilegal.

Astăzi asociaţia Focus este membru cu drepturi depline a Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi şi a Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual.

Focus a lansat şi operează în România începând luna mai 2009, numărul unic european 116000 pentru sesizarea dispariţiilor de copii.
Patrick Danilevici
Director Comunicare
m: 0730.118.245
patrick.danilevici@copiidisparuti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-centrul-roman-pentru-copii-disparuti-si-exploatati-sexual-focus/campania-de-informare-si-prevenire-stiu-si-sunt-in-siguranta-se-muta-pe-litoralul-marii-negre