Campanie: Siguranța copiilor depinde mai ales de tine

BUCURESTI - 7 august 2008

Comunicat tip General in Social

Centrul Român pentru Copii Dispăruți si Exploatați Sexual – FOCUS, Microsoft Romania şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au desfasurat, pentru al treilea an consecutiv campania de prevenire a dispariției minorilor și de educare pentru creșterea siguranței online, sub titlul 'Siguranța copiilor depinde mai ales de tine'.

Campania a inceput ieri de 6 august 2008 şi se desfăşoară timp de o lună pe litoralul Mării Negre. Ca şi anul trecut, campania va consta în distribuirea unui ghid sub formă de evantai, părinţilor, tutorilor, bunicilor. Cele două componente ale ghidului - sunt: prevenirea dispariţiilor de copii şi siguranţa copiilor pe internet.

Sfaturile pentru prevenirea dispariţiilor:

1.Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate;
2.Învăţaţi-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastră si ca trebuie sa spună întotdeauna unde si cu cine pleacă ;
3.Nu-l trimiteţi singur la cumpărături mai ales in locuri pe care nu le cunoaşte.
4.Asiguraţi-vă ca ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor si numele hotelului in care sta;
5.Învăţaţi-l că, in cazul în care se pierde, nu trebuie sa încerce singur sa-si caute părinţii.
6.Daca s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil.
7.În caz de dispariţie alertaţi imediat politia la 112 sau FOCUS la 0800 822 116.
8.Învăţaţi-l sa spună cuiva in care are încredere daca se simte speriat sau ameninţat.
9.Asiguraţi-vă ca va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer sa-l însoţească.
10.Învăţaţi-l ca exista întotdeauna cineva care îl poate ajuta.

Sfaturile pentru Siguranţa pe Internet:

1.Discutaţi cu copii despre internet, despre beneficii şi pericole în lumea virtuală;
2.Folosiţi internetul împreună cu copii, căutaţi împreună lucruri care să-i intereseze;
3.Ţineţi computerul într-o cameră unde îl poate folosi întreaga familie;
4.Arătaţi-vă interesul pentru activitatea copiilor Dvs. şi a prietenilor lor atât online cât şi offline;
5.Stabiliţi cu copiii când şi în ce condiţii să folosească internetul;
6.Învăţaţi împreună mai multe despre folosirea computerului;
7.Învăţaţi copii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet;
8.Controlaţi activitatea online a copiilor astfel încât să limitaţi cât mai mult accesul la conţinuturi nocive sau periculoase pentru ei;
9.Învăţaţi copii să nu stabilească, fără acceptul Dvs. întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet;
10.Atrageţi atenţia copiilor să nu spună nimănui nicio parolă în afara părinţilor;

Dispariţiile de Copii au devenit o realitate îngrijorătoare în România. Statisticile Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, Focus arată vârfuri ale dispariţiilor de copii mai ales în perioada verii. Anul trecut, în vară, Centrul Focus a înregistrat şi monitorizat peste 180 cazuri de dispariţie a copiilor - a declarat Patrick Danilevici, Director de Comunicare al Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS. Recomandarea pe care o facem părinţilor în cazul în care copilul dispare sau fuge de acasă este să sune IMEDIAT la Centrul FOCUS la Telverde 0800-822-116 sau la 112 Poliţie şi să comunice toate datele copilului în cauză. Este de dorit ca părinţii să aibă o fotografie cât mai recentă a copilului uşurând astfel munca noastră, a poliţiei şi mărind astfel şansele de identificare a copilului dispărut.

Prin demersurile noastre şi ale partenerilor ne dorim să realizăm în primul rând o mai bună informare a populaţiei cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a preveni astfel de fapte. În acelaşi timp, sperăm să obţinem o implicare cât mai mare a întregii societăţi în efortul de căutare a minorilor dispăruţi astfel încât să crească şansele ca aceştia să fie găsiţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp posibil – a declarat dl. Chestor de politie Bujor Florescu, directorul Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalităţii, din cadrul IGPR.

Internetul poate educa atât copiii, cât părinţii referitor la siguranţa navigării pe internet.
Sfaturile privind siguranţa pe internet sunt o componentă a proiectului e-learning Tineri în Siguranţă pe Internet, dezvoltat în cadrul programului Microsoft Parteneri pentru Educaţie alături de mai multe entităţi, guvernamentale şi organizaţii non-guvernamentale (ONG). Centrul Român pentru Copii Dispăruţi si Exploataţi Sexual – FOCUS este gazda cursului online. Proiectul e-learning www.copiidisparuti.ro/lectii a fost lansat pe 14 aprilie 2008 cu participarea Nadiei Comăneci şi oferă resurse pentru copii, adolescenţi şi părinţi despre pericolele pe care le pot întâmpina minorii online. Cursul conţine şi componente metodice adresate învăţătorilor şi diriginţilor pentru orele de dirigenţie şi comunicare, a declarat Sanda Foamete, Managerul programului Microsoft Parteneri pentru Educaţie.

Despre Microsoft Parteneri pentru Educaţie

Programul Microsoft Parteneri pentru Educaţie face posibilă viziunea companiei privind educaţia prin următoarele componente:
•Şcoli Inovative: Furnizarea şcolilor, guvernelor şi partenerilor cu resurse, formare, expertiză şi modele de tehnologie care ajută ca şcolile să pregătească mai bine elevii pentru viaţa şi munca în secolul XXI.
•Profesori Inovativi: Dotarea profesorilor cu instrumente, forumuri şi resurse care construiesc comunităţi de practică, susţin colaborarea şi accesul la conţinut de calitate, şi ii provoacă pe educatori să integreze TIC în procesul educaţional într-un mod semnificativ.
•Elevi Inovativi: Încurajarea elevilor să utilizeze TIC în activitatea şcolara şi de studiu.

Despre Activitatea de Prevenire a Poliţiei Române

Una dintre priorităţile pe care Poliţia Română şi le-a stabilit pentru acest an o reprezintă „Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”.
În acest context se înscriu şi cele două componente ale actualei campanii şi anume: Siguranţa on line a copiilor şi Prevenirea şi combaterea dispariţiilor de copii.
Această campanie, constituie, în fapt, o continuare a activităţilor desfăşurate anul trecut când, la nivelul Poliţiei Române, a fost elaborat un Studiu privind dispariţiile de minori şi a fost întocmit un „Manual de bune practici privind modul de acţiune al poliţiei în cazul copiilor dispăruţi sau victime ale abuzului, traficului de persoane şi pornografiei infantile pe Internet”.

Despre Asociatia Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS

Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati Sexual-FOCUS s-a constituit în ianuarie 2007 ca persoană juridică romană de drept privat, neguvernamentală, non-profit, apolitică, fără scop patrimonial, autonomă şi independentă. Scopul principal al asociaţiei este iniţierea de demersuri în vederea prevenirii şi soluţionării cazurilor referitoare la copiii dispăruţi sau exploatati sexual.

Centrul este operaţional din 25 mai 2007, de la semnarea Protocolului de colaborare cu IGPR şi are o intervenţie complementară, sprijinind autorităţile statului în demersurile lor.

La un an de la începerea activităţii sale, FOCUS este astăzi membru al Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati Sexual (MCE) şi al Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati (ICMEC).

Patrick Danilevici
Director Comunicare
tel: 0730.118.245
patrick.danilevici@copiidisparuti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-centrul-roman-pentru-copii-disparuti-si-exploatati-sexual-focus/campanie-siguranta-copiilor-depinde-mai-ales-de-tine