“Ştiu şi sunt în siguranţă!” – Sfaturi pentru o vacanță în siguranță cu copiii

BUCURESTI - 21 iunie 2010

Comunicat tip General in Social

În data de 25 Mai, marcând Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, Focus a dat startul campaniei “Ştiu şi sunt în siguranţă!” prin evenimente desfăşurate în grădiniţe din Bucureşti, care au informat peste 5000 de părinți și copii, despre posibilele pericole care pot conduce la o dispariție şi cum pot aceștia să reacționeze atunci când se confruntă direct cu ea.

Echipa Centrului Focus, împreună cu ofițerii de poliție ai Institutului pentru Prevenire și Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliției au oferit părinților un kit de prevenire a disparițiilor și a navigării în siguranță pe internet a celor mici precum și sfaturi privind o vară în siguranță împreună cu copiii.

Pentru că deja am intrat în vacanța de vară amintim tuturor că începând cu 25 Mai 2009, în 10 state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Danemarca, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Olanda), este mai uşor pentru părinți să sesizeze dispariţia unui copil iar pentru copii să găsească mai uşor drumul către casă prin numărul european la care se raportează disparițiile: 116 000

FOCUS va recomanda sa alocați 2 minute pentru siguranța copiilor în perioada estivală, trecând în revistă următoarele sfaturi:

•Discutati din nou cu copiii dumnevoastra regulile cu privire la ce au voie sa faca si ce sa nu faca in zona/cartierul in care locuiesc, in cazul in care nu sunteti prezent, in special in ceea ce priveste vizitele in casele altor persoane.
1.Asigurati-va ca stiu sa isi spuna numele complet, adresa si numarul de telefon.
2.Asigurati-va ca stiu sa foloseasca telefonul.
3.Asigurati-va ca stiu ce sa faca in caz de urgenta si ca stiu sa va gaseasca folosind telefonul mobil.
4.Este indicat ca cel mic sa poata suna/merge la un vecin de incredere in cazul in care ii este frica, se simte amenintat sau are o urgenta.
•Invatati copilul sa tina usa casei inchisa, sa nu o deschida sau sa vorbeasca cu necunoscuti care suna la usa, in timp ce sunt singuri acasa.
1.In cazul in care ati rugat o cunostinta sa treaca sa verifice copilul, asigurati-va ca acesta se simte in siguranta cu persoana respectiva.
2.Asigurati-va ca nu va spune nici unei persoane care suna la telefon ca este singur acasa.
•Nu va lasati copiii nesupravegheati la Mall-uri, cinematografe, parcuri de distractie, spatii de joaca sau parcuri – acestea nu sunt locuri in care copii dumneavoastra sunt in siguranta.
1.Asigurati-va ca exista un adult responsabil ce supravegheaza copiii dumneavoastra cand sunt in locuri publice si zone departate de casa.
•Stabiliti impreuna cu copilul in conditii are voie sa urce in masini cu alte persoane, cunoscute sau nu.
•Invatati copiii sa nu se apropie atunci cand sunt singuri de lacuri, rauri, canale, piscine sau orice alta sursa de apa.
•Cum vara ziua este mai lunga, asigurati-va ca va vor anunta daca intarzie acasa si in cazul in care ii lasati sa se joace pe intuneric sa nu se indeparteze de casa.
•Alegeti-va bonele cu grija. Cereti in prealabil referinte de la prieteni, membrii ai familiei, vecini de incredere. Observati cum interactioneaza si comunica cu copilul si intrebati-va copilul ce parere are despre bona.
•Verificati taberele de vacanta sau alte programe de vara inainte de a va inscrie copilul. Asigurati-va ca un adult ii va insoti permanent si informati-va cu privire la activitatile si excursiile pe care le vor face.
•In cazul altor activitati/centre in care doriti sa va inscrieti copilul, interesati-va daca sunt acreditate, daca verifica cazierul adultilor ce se ocupa de copii – angajati sau voluntari si daca permit accesul fara restrictii al parintilor si ingrijitorilor copiilor in perimetrul lor. Observati personalul si vizitati neanuntati centrul respectiv.
•Ascultati ceea ce va spun copiii si comunicati cat mai mult cu ei. Copiii sunt cei care va vor spune daca totul este in regula sau nu. Invatati copiii sa recunoasca situatiile periculoase sau deranjante si repetati cu ei modalitati de iesire din astfel de situatii. Trebuie sa stie ca pot spune daca ceva/cineva le provoaca frica, confuzie, deruta sau jena.
Atunci cand sunteti in vacanta impreuna cu copilul, nu uitati:
•Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat mai ales in zonele aglomerate.
•Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca.
•Nu-l trimiteti singur la cumparaturi mai ales in locuri pe care nu le cunoaste.
•Asigurati-va ca stie numele, adresa, numarul de telefon al parintilor si numele hotelului in care sta.
•Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa-si caute parintii.
•Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil.
•In caz de disparitie sunati imediat la Politie 112 și FOCUS 116 000.
•Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat.
•Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa-l insoteasca.
•Invatati-l ca exista intotdeauna cineva care il poate ajuta.

Despre Asociatia Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS

Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Focus a fost înfiinţat in anul 2007 la iniţiativa doamnei Mihaela Geoană, cu finanţare din partea ICMEC si a Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi și Exploataţi Sexual.

In România Focus intervine alături de autorităţi în soluţionarea cazurilor de dispariţie a copiilor, acorda asistenta de specialitate victimelor si familiilor copiilor dispăruţi si exploataţi sexual si contribuie la prevenirea dispariţiilor și exploatării sexuale a copiilor

De asemenea in cadrul programului „Safer Internet”, finanţat de Comisia Europeană, Focus a creat un Hotline ca punct de contact civil pentru utilizatorii de internet, la care aceştia vor avea posibilitatea sa raporteze orice material cu conţinut pedo-pornografic precum si alte tipuri de conţinut ilegal.

Astăzi asociaţia Focus este membru cu drepturi depline al Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi și Exploataţi (ICMEC) și a Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi și Exploataţi Sexual (MCE).

Focus a lansat și operează în România începând cu luna mai 2009, numărul unic european 116000 pentru sesizarea dispariţiilor de copii.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul Focus la adresa:

http://www.copiidisparuti.ro/ro/
http://www.copiidisparuti.ro/116000

Patrick Danilevici
Director Comunicare
m: 0730 118 245
patrick.danilevici@copiidisparuti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-centrul-roman-pentru-copii-disparuti-si-exploatati-sexual-focus/stiu-si-sunt-in-siguranta-sfaturi-pentru-o-vacanta-in-siguranta-cu-copiii