8,5 milioane de Euro - suma atrasa de proiectele inscrise la cea de-a treia editie a Galei Societatii Civile

BUCURESTI - 15 decembrie 2004

Comunicat tip General in ONG

96 de organizatii neguvernamentale si grupuri de initiativa au inscris la cea de-a treia editie a Galei Societatii Civile un numar total de 118 proiecte sociale finalizate in ultimul an. Valoarea finantarilor obtinute de acestea este de peste 8,5 milioane de Euro.

Jumatate din numarul proiectelor inscrise sunt derulate de ONG-uri sau grupuri de initiativa din Bucuresti. Proportia se pastreaza si in ceea ce priveste finantarile atrase, sectorul neguvernamental din Capitala beneficiind de aproape 50% din valoarea totala. Urmeaza in ordine, Transilvania cu 25%, Moldova cu 20% si Muntenia cu doar 5%.

Doar un procent de 15% din valoarea finantarilor obtinute de proiectele inscrise la Gala este atras din sectorul privat. Conform studiului “Tendinte ale Comportamentului Filantropic in Romania – donatori individuali si colectivi” realizat de ARC, doar 5% dintre companiile din Romania au un buget anual destinat donatiilor. 25% din ele incearca sa puna la punct un sistem pentru donatii, iar 70% iau o astfel de decizie ad-hoc si arbitrar.

Valorile maxime ale finantarilor obtinute de proiectele inscrise la Gala Societatii Civile ating valori de pana la 650.000 de Euro. Un exemplu este proiectul SEYPA – Combaterea Excluderii Sociale a Tinerilor Afectati de HIV/SIDA inscris de Fundatia Romanian Angel Appeal la sectiunea “servicii sociale pentru categorii defavorizate” care a reusit sa atraga 632.800 de Euro din sectorul privat.

Chiar daca ONG-urile din Romania au dificultati in procesul de strangere de fonduri exista si cazuri in care astfel de initiative se desfasoara doar cu resurse proprii. 10% dintre proiectele inscrise la Gala sunt derulate de grupuri de initiativa sau persoane fizice si nu au beneficiat de nici un fel de suport extern.

Cele mai multe proiecte din concurs au fost inscrise la sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate (30 proiecte), iar cele mai putine la sectiunea Sanatate (4 proiecte). La sectiunea Protectia mediului au fost inscrise 8 proiecte, la Educatie si Cercetare 24, Dezvoltare economica si sociala – 10, Comportamnet civic si participare publica – 21, Arta si cultura – 8, iar la Apararea drepturilor individuale / colective - 13 proiecte.

Toate proiectele inscrise la cea de-a treia editie a Galei Societatii Civile sunt accesibile publicului larg pe site-ul www.galasocietatiicivile.ro in sectiunea Participanti. Vizitatorii paginii de internet au ocazia sa cunoasca mai bine initiativele sectorului neguvernamental din Romania, sa posteze comentarii la proiectele inscrise, sa dea note si chiar sa faca pronosticuri asupra castigatorilor acestei editii a Galei.

Gala Societatii Civile este un proiect Millenium Communications, organizat de Asociatia de Comunicare Ethos sub Patronajul Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Gala este sustinuta de unele dintre cele mai importante companii din Romania: Sicomed (Patronul Sectiunilor "Sanatate" si "Servicii Sociale pentru Categorii Defavorizate".), CarpatCement (Patronul Sectiunilor "Protectia Mediului" si "Dezvoltare Economica si Sociala".), Grupul Rompetrol (Patronul Sectiunilor “Educatie si Cercetare” si “Arta si Cultura”) si ApaNova (Patronul Sectiunilor "Apararea drepturilor individuale/colective" si "Comportament civic si participare publica"). Partenerii media ai Galei sunt: Televiziunea Romana (partener asociat), Europa FM, Ziarul Financiar, Academia Catavencu, Cotidianul, Ziua, Curentul, Media&Advertising, Imagoo, RDS.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-de-comunicare-ethos/85-milioane-de-euro-suma-atrasa-de-proiectele-inscrise-la-cea-de-a-treia-editie-a-galei-societatii-civile