Împreună pentru comunități care îmbrățișează și copiii cu autism – un pas important pentru integrarea copiilor cu autism în învățământul preșcolar

BUCURESTI - 5 mai 2014

Comunicat tip General in Social

Live site

În perioada decembrie 2013 – aprilie 2014 a avut loc desfășurarea proiectului, Împreună pentru comunități care îmbrățișează și copiii cu autism, organizat la inițiativa Asociației de Terapie Comportamentală Aplicată (A.T.C.A.) și cofinanțat de Fondul Mega Image pentru Comunitate, gestionat de Fundația Comunitară București în cadrul comunităților din Sector 3, Otopeni și Voluntari.

Împreună pentru comunități care îmbrățișează și copiii cu autism – un pas important pentru integrarea copiilor cu autism în învățământul preșcolar

În perioada decembrie 2013 – aprilie 2014 a avut loc desfășurarea proiectului, Împreună pentru comunități care îmbrățișează și copiii cu autism, organizat la inițiativa Asociației de Terapie Comportamentală Aplicată (A.T.C.A.) și cofinanțat de Fondul Mega Image pentru Comunitate, gestionat de Fundația Comunitară București în cadrul comunităților din Sector 3, Otopeni și Voluntari.

Statisticile internaționale realizate relevă o incindență alarmantă a tulburărilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist potrivit Autism and Developmental Disabilities Monitoring ( ADDM ) Network 2013 — aceasta fiind o afecțiune mai des întâlnită în rândul copiilor decât cancerul, diabetul sau SIDA. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în România, în anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii, majoritatea nefigurând în evidența oficială.

Ideea proiectului a pornit de la dificultățile majore întâmpinate de copiii cu autism înscriși în Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată cu abilități de a se integra în gradinițe, la momentul înscrierii în învățământul preșcolar.

Prin informarea tuturor actorilor implicați la educația și integrarea socială a copiilor cu autism, putem contribui la o calitate mai bună a vieții acestora și a copiilor tipici de aceeași vârsta cu ei, a familiilor lor, a cadrelor didactice din grădinițe.

 

Sesiunile de informare în cadrul grădinițelor au fost bine primite de cadrele de conducere. Am fost plăcut surprinși să descoperim interes și dorință de schimbare și de tolerare a copiilor atât cu autism cât și cu tulburări în dezvoltare în general.

       Discutând cu cadrele didactice din grădinițe am realizat că există cazuri numeroase de  copii cu comportamente disfuncționale iar pentru îmbunătățirea acestora se pot folosi cu succes metodele și tehnicile de terapie comportamentală aplicată (tehnici și metode folosite de către specialiștii ATCA).

 

La atelierele de socializare organizate la Centrul ATCA copiii cu autism au învățat să comunice și să interacționeze prin joc cu colegii lor tipici din grădinițe, iar aceștia din urmă au învățat să tolereze, să accepte și să se joace cu copiii cu tulburări în dezvoltare.

Voluntarii noștri, tineri studenți la Facultatea de Psihologie, dornici să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu autism au simțit împlinire sufletească dedicându-se activităților de socializare în cadrul atelierelor.

      

Parteneriatele create în cadrul proiectului dintre ATCA și grădinițele din Sector 3, Voluntari și Otopeni vor conduce la campanii de  informare și proiecte de sprijin susținut pentru integrarea socială a copiilor cu autism și îmbunătățirea situației copiilor cu tulburări de dezvoltare și disfuncționalități în comportament.

            Prin acest proiect, am putut ajunge la o varietate de categorii de beneficiari, implicați direct în procesul de educație al copiilor cu tulburări în dezvoltare, împreună conducând la un impact semnificativ pe termen lung.

 

Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) a fost înființată în 2008, inaugurând acum 5 ani Centrul de Terapie Comportamentală Aplicată pentru recuperarea și integrarea copiilor cu TSA. ATCA oferă servicii specializate de recuperare a copiilor cu TSA și cursuri acreditate pentru formarea specialiștilor. Pentru mai multe detalii, puteți vizita: www.asociatiatca.ro

Fondul Mega Image pentru Comunitate, gestionat de Fundația Comunitară București, susține inițiativele care favorizează coeziunea socială în comunitățile locale din București. Prin aceste inițiative, Fondul îi stimulează pe locuitorii din București și Ilfov să-și reactiveze spiritul de comunitate și dorința de a colabora în proiecte care să le aducă bucuria de a locui împreună în același cartier.

Fundaţia Comunitară Bucureşti investeşte timpul, banii şi energia bucureştenilor pentru a crea comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Organizaţia colectează fonduri de la afaceri locale şi persoane particulare, pentru a finanţa proiecte care stimulează iniţiativa şi aduc oamenii împreună în comunităţi. Fundaţia Comunitară Bucureşti s-a înfiinţat în 2011 şi este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte unsprezece fundaţii comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-de-terapie-comportamentala-aplicata/impreuna-pentru-comunita-i-care-imbra-i-eaza-i-copiii-cu-autism-un-pas-important-pentru-integrarea-copiilor-cu-autism-in-inva-amantul-pre-colar