Întâlnirea finală a Grupului Național Consultativ constituit în cadrul proiectului european ROSEE ”Siguranță rutieră în regiunile Europei de Sud Est”

BUCURESTI - 18 decembrie 2014

Comunicat tip General in Auto, Educatie / Cultura, Politic

Proiectul strategic ROSEE, finanţat prin Programul European de Cooperare Transnațională SEE, dezvoltat de 10 parteneri din 6 țări din Europa de Sud-Est (Bulgaria, Grecia, Italia, România, Slovenia și Ungaria) şi coordonat de Agenția de Transport și Logistică din Lombardia de Est (ALOT) Italia, se apropie cu pași repezi de finalizare.

Întâlnirea finală a Grupului Național Consultativ constituit în cadrul proiectului european ROSEE ”Siguranță rutieră în regiunile Europei de Sud Est”

În acest context, pe 12 decembrie 2014, workshop-ul intitulat ”Proiectul ROSEE și acțiuni viitoare de creștere a siguranței rutiere la nivel național” a fost dedicat transferului de know-how și rezultate create în urma implementării proiectului, către factorii de decizie la nivel național cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere.

Ca și la întâlnirile precedente, și de această dată echipa Asociației EU Concepts R&D (EUCon) a reușit să aducă la masa de discuții reprezentanți ai unor instituții cheie la nivel naţional în domeniul siguranței rutiere, respectiv: Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutier ă, Brigada de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti, Ministerul Educației, Primăria Municipiului Bucureşti, Autoritatea Rutieră Română, Administrația Străzilor, Institutul de Științe ale Educației, Automobil Club Român, Integral Consulting R&D,  Asociaţia pentru Mobilitate - Club Metropolitan, și CODATU România. 

Participanții la întâlnire au salutat efortul EUCon de a se implica în problematica siguranței rutiere la nivel național, devenită un factor major de risc ce atentează zi de zi asupra vieții participanților la trafic, în condițiile în care, conform datelor Comisiei Europene pentru anul 2013, România ocupă locul 1 în ceea ce privește numărul de morți rezultați din accidentele rutiere raportat la 1 milion de locuitori. Pentru a deveni un exemplu de bună practică privitor la implicarea mediului privat în acțiunile de îmbunătățire a siguranței rutiere, EUCon - partenerul român al proiectului ROSEE a derulat o serie de activități ce au vizat atât elementul infrastructură, cât și factorul uman, iar cele mai importante rezultate obținute sunt rezumate mai jos:

      - S-au implementat 4 serii de cursuri de dezvoltare profesională dedicate angajaților din mediul public și privat ce activează în domenii conexe siguranței rutiere. Cursurile la care au participat peste 100 de profesioniști au vizat subiecte precum: Auditul și Inspecția de Siguranță Rutieră, Managementul Vitezei, Siguranță Rutieră Ocupațională și Aplicarea Strategică a Legislației Rutiere.
      -  S-au dezvoltat și implementat acțiuni pilot de îmbunătățire a siguranței rutiere, la nivel de rețea primară/secundară. 

  - Grupurile țintă pentru aplicația pilot la nivel național au fost reprezentate de șoferi și copii.  

      -  Pentru șoferi s-a dezvoltat o campanie națională de conștientizare a riscului rutier prin distribuirea - cu ajutorul I.G.P.R. –Direcția Rutieră a 10.000 pliante și printr-un spot audio, difuzat pe parcursul lunii mai 2014 de către postul național de radio.
      -  În vederea ameliorării comportamentului copiilor în trafic, EUCon a inițiat demersurile pentru introducerea în școli a studiului disciplinei ,,Educație pentru prevenirea riscului rutier.” Cu sprijinul Institutului de Științe ale Educației (ISE), EUCon a elaborat o Programă școlară pentru disciplina ,,Educație pentru prevenirea riscului rutier”- ciclul primar. Programa a fost avizată de către ISE şi va fi propusă spre aprobarea la Ministerul Educației. O astfel de acţiune va avea beneficii la scara națională, stabilind premizele creării unei culturi privind siguranţa rutieră.

     - În ceea ce privește aplicația pilot desfășurată pe rețeaua secundară, respectiv Municipiul București, acțiunile planificate și implementate au vizat, atât infrastructura cât și factorul uman.

        -  Întrucât începând cu data de 1 Ianuarie 2015 orice construcție sau modernizare de drum în mediul urban va necesita în prealabil evaluare de impact și un audit de siguranță rutieră (ASR), prin proiectul ROSEE s-a transferat ca bună practică europeană un software specializat, conform prevederilor din Directiva Europeană 2008/96/CE, care va sprijini profesioniștii în domeniu. Pentru demonstrarea aplicabilității și performanțelor acestui software au fost realizate inspecții de siguranță a infrastructurii rutiere în 3 locații problematice din punct de vedere al siguranței rutiere, la care au participat reprezentanți ai celor mai relevante instituții din domeniul siguranței rutiere. Raportul de inspecție generat prin program a constituit baza elaborării planului de măsuri necesare pentru ameliorarea siguranței în zonele analizate. Totodată s-a realizat și un Plan de investiții low - cost pentru remedierea deficiențelor identificate. Dincolo de propunerea acestor măsuri, echipa EUCon cu sprijinul autorităților a reușit și implementarea în mare parte a unor măsuri, urmând ca și restul să fie implementate, fiind deja aprobate de către Comisia de Sistematizare a Circulației din Primăria București.
        -  În ceea ce privește factorul uman, aplicațiile pilot s-au adresat copiilor ca și participanți vulnerabili la trafic și viitori șoferi lipsiți de experiență. În cadrul acestei acțiuni, a fost implementată o campanie de comunicare și educare ce a urmărit realizarea unor ore de educație rutieră dedicate copiilor din ciclul primar conform celor stabilite prin intermediul Programei școlare dezvoltate. Această acțiune a implicat 205 copii din grupa de vârstă 6-10 ani din 3 școli primare din București.  

Dincolo de prezentarea acestor rezultate valoroase ale proiectului la nivel național, au fost trecute în revistă și recomandările naționale privind îmbunătățiri ale siguranței rutiere pe viitor, plecând de la următoarele domenii principale ce necesită schimbări majore:

1)     Politici, coordonare și cooperare instituțională în abordarea problemei SR

    - Aprobarea Strategiei Naţionale de Siguranță Rutieră 
    - Reorganizarea C.I.S.R. şi a celorlalte structuri de coordonare în domeniul SR
    - Crearea unui Institut Naţional pentru Siguranță Rutieră
    - Asigurare fonduri sustenabile pentru SR

2)     Politica de Siguranță Rutieră prin educaţiei şi formare

    - Educaţia pentru prevenirea riscului rutier - generalizată în şcoli
    - Campanii de informare/educare continuă
    - Reorganizarea sistem instruire/acordare premise auto, cazier  şcoli de şoferi
    - Reguli mai stricte pentru accesul tinerilor la permisul de conducere pt. motociclete
    - Introducerea ,,tichetului de contravenţie”
    - Programe de Siguranță Rutieră Ocupațională obligatorii în firmele cu flote mari

3)     Îmbunătățirea infrastructurii rutiere pentru o siguranță rutieră sporită

    - Reglementarea efectivă a Auditului/ Inspecţiei de SR
    - Aplicarea legii 265 / 2008 modificate referitor la gestionarea siguranței circulației
    - Implementare ISO 39001 – parte infrastructură

4)     Promovarea mijloacelor de transport în comun - politică eficientă pentru reducerea numărului de vehicule personale in aglomeraţiile urbane-metropolitane şi implicit reducerea accidentelor.

Membrii Grupului Național Consultativ ROSEE și-au exprimat susținerea față de recomandările emise, reiterând importanța funcționării Consiliului Interministerial de Siguranță Rutieră pentru a permite o abordare holistică a acțiunilor diverselor autorități, pentru a verifica rezultate acestora și pentru a identifica surse sustenabile pentru finanțarea măsurilor de siguranță rutieră, atât de importante având în vedere dimensiunea problemei la nivel național.  Discuțiile au fost animate reflectând preocuparea şi dorinţa participanţilor de a se îmbunătăţi siguranţa rutieră şi a se reduce substanţial numărul de decese şi accidente rutiere grave.

Rugăm autoritățile și instituțiile responsabile, precum și reprezentanții societății civile şi mass-media să acţioneze şi/sau să transmită puncte de vedere, în sprijinul promovării acestor propuneri pentru reducerea numărului de decese și a accidentelor rutiere grave.

Mai multe detalii despre proiectul ROSEE se pot obţine on-line pe pagina web a proiectului la adresa:

www.rosee-project.eu , pe pagina web a Asociației EUCon la adresa http://www.euconcepts.ro/index.php/stiri  sau adresându-vă către: office@euconcepts.ro. 

Despre Asociatia EU Concepts RD

Asociaţia ,,EU CONCEPTS R&D” acţionează pentru susţinerea dezvoltării durabile şi a mobilităţii, precum şi pentru diseminarea şi promovarea în România a conceptelor adoptate de Comisia Comunităţilor Europene.
Acţiunile membrilor asociaţiei se concentrează pe promovarea abordării integrate a transportului urban, a noilor tehnologii-competitive şi eficiente, din punct de vedere energetic, asigurarea accesibilităţii tuturor la transportul public, protecţia drepturilor călătorilor, diminuarea impactului transport-mediu şi stabilizarea la un nivel scăzut a emisiilor şi agenţilor poluanţi rezultaţi din activitatea de transport.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-eu-concepts-rd/intalnirea-finala-a-grupului-na-ional-consultativ-constituit-in-cadrul-proiectului-european-rosee-siguran-a-rutiera-in-regiunile-europei-de-sud-est