Conferinta Aniversara “Drepturile noastre, Responsabilitatile noastre”

BUCURESTI - 23 februarie 2006

Comunicat tip General in ONG

Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania organizeaza in data de 4 martie 2006, la Institutul Francez din Bucuresti, Conferinta aniversara “Drepturile noastre, Responsabilitatile noastre”, cu prilejul sarbatoririi a 15 ani de la infiintarea asociatiei.

In 2006, Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania sarbatoreste 15 ani de activitate, 15 ani in slujba societatii civile din Romania, perioada in care a promovat activ drepturile tinerilor si femeilor din Romania.

Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (AGGR) este o asociatie de educatie non-formala, infiintata in data de 1 martie 1991, care este deschisa copiilor, tinerilor si adultilor si se axeaza pe principiile, scopurile si metodele Ghidismului.
Misiunea AGGR este educarea tinerilor, in special a fetelor si femeilor, punandu-se accent pe dezvoltarea intregului potential al acestora si a spiritului civic pentru a deveni cetateni responsabili, implicati activ in procesul de luare a deciziilor.

Tema conferintei „Drepturile noastre, Responsabilitatile nostre!” este similara cu tema trienala a Asociatiei Mondiale a Fetelor Ghide si Fetelor Cercetase (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) si pune accent pe promovarea drepturilor cetatenesti, in mod special cu referire la tineri ca parte activa a comunitatii globale.

Tinerii au dreptul:
a)De a fi ei insisi
Fiecare tanar este unic si are dreptul de a fi mandru de felul sau de a fi si de a-si exprima individualitatea in diferite moduri.
b)De a fi fericiti
Fiecare tanar are dreptul sa faca ceva folositor prin care sa fie apreciat de ceilalti semeni, sa fie iubit si acceptat de ceilalti, sa aiba o slujba care sa ii ofere satisfactie profesionala, sa fie sanatos, sa aiba acces la nevoile de baza ale vietii, precum mancare, adapost, securitate, libertate, sa aiba propriile interese si hobby-uri etc., intr-un cuvant are dreptul la acele lucruri care il fac fericit.
c)De a se face auziti
Fiecare tanar are dreptul de a-si exprima in mod liber convingerile si ideile in cadrul familiei, cercului de prieteni si comunitatii in care traieste.
d)De a munci impreuna
Fiecare tanar are dreptul sa faca parte dintr-un grup si sa se bucure de beneficiile muncii in echipa, sa impartaseasca cu colegii sai sentimente de incredere, respect si apartenenta.
e)De a invata
Fiecare tanar are dreptul la educatie, sub toate formele sale – formala (in cadrul sistemului de invatamant), informala (obtinerea de cunostinte din experienta zilnica prin diferite modalitati) si non-formala (in afara sistemului de invatamant, intr-un cadru organizat).
f)De a trai in pace
Fiecar tanar are dreptul sa traiasca in pace si sa faca eforturi pentru a construi o lume pasnica.

Prin activitatile educative si proiectele derulate, AGGR sustine permanent drepturile tinerilor, cu precadere ale fetelor si femeilor. AGGR formeaza tinerii pentru a avea incredere in fortele proprii si ii ajuta sa infrunte cu succes provocarile societatii contemporane. AGGR formeaza tinerii pentru a-si dezvolta capacitatea de a dezbate in mod eficient problemele legate de drepturile omului si de a implementa procesul democratic in toate aspectele vietii lor.
AGGR incurajeaza membrii sa lupte pentru drepturile lor ca cetateni, cu scopul de a crea o societate justa si echitabila pentru toti semenii.

Promovarea drepturilor tinerilor, ca cetateni activi ai comunitatii, trebuie sa fie direct proportionala cu asumarea unor responsabilitati de catre acestia in colectivitate. Aceasta conexiune – drepturi – responsabilitati – este deosebit de importanta pentru ca ne ajuta sa ne imbunatatim abilitatile si sa fim receptivi la indatoririle noastre privind apararea si garantarea drepturilor atat pentru noi insine cat si pentru ceilalti cetateni.

Ca cetateni ai Uniunii Europene, intr-un viitor apropiat, va trebui sa acceptam ca intr-o societate cu o democratie reala orice DREPT implica si o RESPONSABILITATE, iar noi ca cetateni implicati activ avem datoria sa ni le asumam pe amandoua.

Despre Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania

Contact: Medeea Negutescu, Coordonator Eveniment
tel.: 0724.389.640;
fax: 327.35.18;
e-mail: medeea27@yahoo.com
agg_romania@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-ghidelor-si-ghizilor-din-romania/conferinta-aniversara-drepturile-noastre-responsabilitatile-noastre