Maltratarea copilului intre cunoastere si interventie

Iasi - 20 martie 2005

Comunicat tip General in Social

In Editura Lumen a Centrului Virtual de Resurse in Asistenta Sociala este disponibil volumul Maltratarea copilului intre cunoastere si interventie - autor Madalina Constantin. Volumul prezinta un set de teorii socio-psihologice asupra fenomenului abuzului fizic si a neglijarii copilului, ca forme de maltratare. Sunt prezentate de asemenea strategii metodologice de interventie in problematica abuzului asupra copilului. Volumul cuprinde de asemenea un set de studii de caz model in domeniul maltratarii copilului, curpinzand atat analiza cazului, cat si solutiile de interventie optime. Un sondaj de opinie realizat prin chestionar, pe tema perceptiei sociale asupra cauzelor abuzului asupra copilului .

Volumul prezinta un set de teorii socio-psihologice asupra fenomenului abuzului fizic si a neglijarii copilului, ca forme de maltratare.
Volumul de faţă. Îşi propune delimitarea abuzului fiyic asupra copilului de celelalte forme de abuz, începând cu încadrarea acestei forme de abuz în sfera mai larga a conceptului de maltratare, şi terminând cu secificul intervenţiei în astfel de cazuri.
Capitolul I cuprine o analiză a sistemului de protecţie a copilului din România, în special în ceea ce priveşte problematica maltratării.
Lucrarea propune delimitări conceptuale, în ceea ce priveşte definirea formelor de abuz, şi analiza principalelor teorii explicative ale fenomenului (perspectiva medicală, teoria transmiterii multigeneraţionale, concepţia ecologic-interacţionalistă etc). Volumul prezintă de asemenea analiza fenomenului de abuz asupra copilului în mediul familial, fiind analizate şi consecinţele psiho-sociale ale abuzului asupra copilului. Fenomenul de neglijare a copilului, ca formă a abuzului asupra copilului este şi el prezentat cu referire la tipurile de neglijare, cauzele şi consecinţele acesteia.
Sunt prezentate de asemenea strategii metodologice de interventie in problematica abuzului asupra copilului. Volumul cuprinde de asemenea un set de studii de caz model in domeniul maltratarii copilului, curpinzand atat analiza cazului, cat si solutiile de interventie optime. Un sondaj de opinie realizat prin chestionar, pe tema perceptiei sociale asupra cauzelor abuzului asupra copilului .

Despre Asociatia Lumen

Centrul Virtual de Resurse asistentasociala.ro
isi propune sa consolideze o comunitate a profesionistilor din domeniul serviciilor sociale ca forma de comunicare, sprijin si participare.

www.asistentasociala.ro este:

Un centru de informare si documentare
Oportunitate pentru incurajarea comunicarii intre profesionisti
Ocazie pentru afirmarea tuturor membrilor comunitatii
Centru de instruire on line
Forum al profesionistilor din domeniul social
Permanenta legatura intre profesionisti
Biblioteca virtuala
Oportunitate de exprimare a opiniilor profesionale
Mediere pentru gasirea unui loc de munca/voluntariat
Posibilitate sporita a organizatiilor de a gasi cele mai potrivite resurse umane
Participare si motivare in dezvoltare profesionala
Construirea unei identitati profesionale
Acces la informatii de specialitate la un cost redus.

Sandu Antonio
la Asistenta Sociala . ro
Iasi OP 8 CP1729
redactia@asistentasociala.ro