Propunerile Pro-vita la Ordinul de ministru privind înregistrarea nou-născutului

BUCURESTI - 18 august 2011

Comunicat tip General in ONG, Sanatate, Social

Fisiere atasate:

obsOMS-declararecopil.pdf

În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru stabilirea criteriilor privind declararea și înregistrarea nou-născutului. Ordinul intenționează să facă lumină în ce privește responsabilitatea personalului medical față de copilul născut, asistarea prematurilor și înregistrarea/declararea copilului.

Deși îl consideră salutar, având în vedere că lipsa acestor reglementări până acum a dus la numeroase situații tragice, Pro-vita a apreciat ca proiectul de Ordin suferă de tarele specifice legislației medicale cu tentă avortistă din România, având în plus și câteva prevederi neclare.

De aceea, Asociația Pro-vita – filiala București și Asociația EMMA (care reunește „părinții de îngeri”) au remis un set de observații și propuneri care urmăresc îmbunătățirea proiectului de Ordin. Le puteți citi la adresa http://www.provitabucuresti.ro sau puteti consulta atașamentul acestui comunicat.

Printre modificările propuse se numără înlocuirea expresiei degradante „produs de concepție” cu mai umanele „copil conceput” sau cel puțin „făt”, folosirea în textul ordinului a unui termen unic pentru vârsta sarcinii, acela de săptămână de sarcină (gestație) și câteva propuneri pentru protejarea părinților, greu încercați, care au pierdut un copil la naștere sau imediat înainte/după, așa cum solicită de mai mulți ani Asociația EMMA.

Astfel, se solicită înlocuirea expresiei „născut mort” cu „născut fără viață”. „Precizăm că din considerente de ordin moral am ales această exprimare care este de natură să protejeze părinţii acestor copii de o traumă suplimentară şi totodată pentru a schimba mentalitatea cadrelor medicale implicate, în sensul de a considera copilul născut mort tot o fiinţă umană, cu demnitatea şi respectul cuvenit acestuia, în condiţiile în care - în numeroase situaţii - acesta este incinerat, din păcate, împreună cu deşeurile materialelor medicale, în incinta maternităţilor”.

O atenție specială o acordă ONG-urile prevederilor care obligă personalul medical să acorde îngrijiri oricărui copil născut prematur, indiferent de vârstă, care prezintă semne vitale.„Apreciem în mod deosebit aceste măsuri, a căror intenție este să responsabilizeze personalul medical și cerem ca aceleași reguli să fie aplicate și copiilor născuți vii în urma unui așa-zis 'avort terapeutic'. Deși mult mai rare, astfel de cazuri există, iar situația lor specială îi face extrem de vulnerabili”, se arată în documentul semnat de Pro-vita și EMMA.

În primăvara acestui an, la spitalul bucureștean „Giulești” s-a născut, se pare viu, în urma unui avort „terapeutic”, un copil cu Sindrom Down. În lipsa unor reglementări, este imposibil de verificat dacă acest copil a primit sau nu îngrijirile necesare sau, așa cum se întâmpla de exemplu în SUA pâna la modificarea legislației, a fost abandonat și lăsat să moară, un act rușinos și criminal.

Despre PRO VITA Bucuresti

Pro-vita este organizaţie civică independentă care are ca scop afirmarea valorilor vieţii umane, ale familiei şi ale vocaţiei parentale, în special a dreptului la viaţă al tuturor fiinţelor umane de la concepţie pâna la moartea naturală.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pro-vita/propunerile-pro-vita-la-ordinul-de-ministru-privind-inregistrarea-nou-nascutului