Scrisoare deschisa pentru pastrarea rugaciunii 'Tatal Nostru' in programul Radioului public

BUCURESTI - 27 septembrie 2007

Comunicat tip General in ONG

Doua organizatii civice au transmis azi, in numele Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios, o scrisoare deschisa de sustinere fata de pozitia Societatii Romane de Radiodifuziune, care a decis sa nu intrerupa difuzarea rugaciunii 'Tatal Nostru' in ciuda presiunilor repetate ale unei asociatii ateiste militante. Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios, alcatuita din peste 150 de ONG-uri, s-a format in 2006 ca raspuns la tentativa de inlaturare abuziva a simbolurilor religioase din scolile publice.


Catre
Societatea Romana de Radiodifuziune
Str. G-ral Berthelot 60-64, sector 1 Bucuresti

In atentia Doamnei Presedinte - Director General, Maria Toghina

Stimata Doamna Presedinte - Director General,

In numele mai multor organizatii ale societatii civile romanesti, care respecta drepturile majoritatii credincioase a populatiei Romaniei, tinem sa va multumim si sa va felicitam pentru decizia Domniei Voastre de a mentine in programul Radioului public national rugaciunea 'Tatal Nostru', in ciuda cererii unei asociatii ateist-extremiste.

Organizatiile noastre isi exprima astfel sustinerea fata de pozitia comunicata de Societatea Romana de Radiodifuziune in adresa nr. 118/23.08.2007, ca raspuns la solicitarea asa-numitei asociatii a 'Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta' de a opri de la difuzare rugaciunea 'Tatal Nostru', rugaciune cu care Radio Romania Actualitati isi incepe programul.

Apreciem ca, prin raspunsul dvs., ati fost in drept sa respingeti cererea celor cativa atei rataciti, bazata pe o tentativa de rationament juridic deficitar si anti-democratic, o dovada de interpretare deformata si rau-voitoare a legii, precum si pe o sfidare a realitatilor romanesti actuale.

Fara a intra in analiza aspectelor juridice, care nu fac obiectul scrisorii noastre, consideram demn de a fi subliniat faptul ca asociatia in cauza doreste revenirea la o stare de fapt existenta doar in perioada cea mai nefasta prin care a trecut poporul roman, cea comunista.

Cunoastem ca 'Tatal Nostru' s-a difuzat in perioada de inceput a Radioului public romanesc, din 1928 pana in 1944, fiind intrerupt de dictatura sovietica, odata cu intrarea tarii sub ocupatia regimului de teroare bolsevic. Reluarea, in 1990, a difuzarii rugaciunii de capatai a intregului crestinism, 'Tatal Nostru', s-a facut la cererea ascultatorilor si raspunde nevoilor si cererii majoritatii*, marcand, simbolic, renasterea spirituala a poporului roman dupa eliberarea de comunismul anticrestin.

In aceasta ordine de idei, consideram ca posibilitatea de a audia aceasta rugaciune (pentru ca, in definitiv, nimeni nu este obligat sa o audieze!) o data pe zi, pe un singur program (Radio Romania Actualitati), la o ora matinala (5.00), se inscrie in limitele libertatii religioase recastigate in Decembrie 1989 si nu poate leza sentimentele niciunei persoane de bun simt, din nici o minoritate traitoare in tara noastra.

Dorim sa atragem atentia ca actiunea petitionarilor este simptomatica pentru curentul in care se inscrie activitatea organizatiei 'Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta'. Acest curent zis 'ateist' dar in fapt virulent antireligios, camuflat sub aparenta apararii principiului 'separarii statului de Biserica' si a 'drepturilor omului' se axeaza pe atacuri la adresa credintelor religioase si in special a crestinismului, urmand, sub o masca fals 'europeana' - si, desigur, la o alta scara - modelul regimului ateu anticrestin care a facut atata rau Romaniei si poporului roman vreme de o jumatate de secol.

Actiunile concertate anti-crestine si in mod special anti-ortodoxe ale acestei organizatii au devenit stravezii cand, dupa impiedicarea construirii Catedralei Mantuirii Neamului pe locul de drept al Bisericii Ortodoxe Romane - parcul Carol - aceeasi asociatie a cerut, fara succes, eliminarea icoanelor si a altor simboluri religioase din scoli si, apoi, chiar renuntarea la studiul religiei, desi aceasta este materie optionala.

Este de notat - dupa cum a deconspirat Asociatia Civic Media - ca printre membrii fondatori ai 'Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta' se numara informatori si cadre active ale structurilor represive si de aparare ale regimului si Partidului Comunist.

Din motivele expuse, consideram cererea 'Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta', reiterata in cea de-a doua solicitare a aceleiasi organizatii, datata 24.09.2007, drept absolut nefondata si inacceptabila.

In consecinta, noi, semnatarii prezentei scrisori, in numele multor alte organizatii si grupari civice si in asentimentul majoritatii populatiei, va rugam sa pastrati nemodificat programul Radio Romania Actualitati, ignorand aceasta cerere lipsita de orice baza reala.

Va mai informam ca, in cazul in care petitionarii asa-zisei 'libertati de constiinta' isi vor pune in aplicare amenintarea voalata, cu tenta de santaj, de a se adresa Justitiei pentru 'repararea nedreptatii', suntem gata sa va oferim tot sprijinul, inclusiv juridic, pentru pastrarea independentei editoriale a Radioului public, cu respectarea intocmai a spiritului si literei legii, a culturii, civilizatiei si traditiilor romanesti, la fel de actuale in prezentul si in viitorul tarii noastre.


Cu deosebita consideratie,

In numele 'Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios'

Bogdan Ioan Stanciu
Coordonator, Asociatia Provita Bucuresti
Tel 0728 673 673

Victor Alexandru Roncea
Coordonator, Asociatia Civic Media
Tel 0722 361 410

26.09.2007


* Conform ultimului recensamant din 2002, un total de 99% din populatia Romaniei s-a declarat ca apartinand unei confesiuni crestine.

Despre PRO VITA Bucuresti

Asociatia 'Pro Vita pentru nascuti si nenascuti' este o organizatie crestina de caritate avand ca scop apararea si promovarea dreptului copilului nascut si nenascut la viata, educatie si demnitate.
tel. 0728 673 673, fax 031 815 27 80
provitabucuresti@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pro-vita/scrisoare-deschisa-pentru-pastrarea-rugaciunii-tatal-nostru-in-programul-radioului-public