O zi pana la FanFest!

Cluj-Napoca - 25 august 2005

Comunicat tip General in Social

FânFest up-date
AMR: 2 zile până la FânFest!

FânFest up-date!
AMR: 2 zile până la FânFest!

Turul bicicliştilor la final

30 de biciclişti au ajuns astăzi la Roşia Montană după un traseu de peste 130 de kilometri. Încă plini de energie, toţi participanţii la marş s-au oferit voluntari pentru FânFest pentru a ajuta la pregătirea platoului pe ultima sută de metrii. “Cea mai frumoasă porţiune a fost cea dintre Buru şi Câmpeni, peisajul este minunat, iar oamenii ne-au întâmpinat cu multă bucurie”, mărturiseşte Balazs Attila, ziarist la cotidianul Magyar Nemzet din Ungaria. Turul nu a fost lipsit de probleme, în Bistra, bicicliştii întâmpinând rezistenţa din partea Primărie în ceea ce priveşte camparea peste noapte. “După ce ne-a promis telefonic că ne ajută să găsim loc pentru campare, primarul din Bistra a refuzat sa ne lase să campăm în sat pe motivul că nu ne poate asigura paza şi protecţia. Când am încercat să luăm legătura cu localnici care ne-ar putea caza peste noapte, primarul ne-a spus că oricum nu ne lasă să rămânem, deşi noi am insistat ca nu avem nevoie de pază. În final am mai mers 10 kilometri până în Cărpiniş” declară Ioana Oanea, unul dintre organizatori. În pofida acestui incident, turul a fost un succes, iar mesajul a fost transmis de către tineri din toată ţara. “Noi suntem din Reghin şi am aflat de acest marş la Peninsulă. Ne-am luat restul informaţiilor de pe Internet şi am plecat la drum. Nu ne pare rău! Nu a fost uşor, dar ne bucurăm foarte mult că am participat. “, ne spun Emil şi Andrei. “Ne-am bucurat de o susţinere media foarte puternică. Astfel vocile noastre au fost auzite mai bine. Salvaţi Roşia Montană!”, conchide Camelia Gheorghiţă, organizator. După ce trei zile au promovat FânFest-ul pe Valea Arieşului, bicicliştii aşteapă cele trei zile de distracţie şi relaxare pe care le merită din plin.

Speakers’s Corner - Tribuna Oratorului şi libertatea de expresie

FânFest 2005 este o manifestare ce încurajează şi promovează libertatea de exprimare. Astfel, organizatorii au amenajat pe platoul de desfasurare al festivalului o zona destinata discursului public si dezbaterilor libere urmand modelul celebrului Speakers’ Corner din Hyde Park, Londra. In acest an, Tribuna Oratorului va fi inaugurata de Mihnea Blidaru, component al trupei clujene Luna Amara. Vineri, incepand cu orele 18.00, Mihnea va recita pentru cei interesati poezii proprii din
volumul “No future”. Pe durata festivalului, participantii sunt invitati sa vorbeasca de la Tribuna Oratorului, subiectul ales apartinadu-le in totalitate. Prin urmare, participand la un eveniment ce sustine libertatea de exprimare, “vorbaretii” se pot astepta la sicane din partea publicului.

Trasee turistice în Roşia Montană

Ghizii locali din Roşia Montană se pregătesc să conducă grupurile de turişti venite la FânFest. Traseul pe care aceştia îl vor parcurge este următorul: platoul Jig-Văidoaia – Tăul Mare – Tăul Brazi – Piatra Corbului – La Căluţ – Piaţa Veche – Centrul vechi -Muzeul Mineritului, traseu de aproximativ 2 ore. Incursiune în istoria mineritului şi în mijlocul naturii, acest traseu se doreşte să devină parte a unui viitor parc cultural european.

Turism şi activism la Roşia Montană

Proiectul Drumul aurului propune un nou concept: turismul îmbinat cu activismul!
In 1997, Gabriel Resources Ltd. o companie minieră canadiană şi-a anunţat intenţia de a exploata aurul folosind cianura, intr-o exploatare la suprafaţă. Chiar şi aşa, compania nu are autorizaţia necesară unei exploatări, Roşia Montană este asociată ideii de zonă mono-industrială şi nu cu alte aspecte legate de tradiţia minieră sau de vestigile arheologice şi culturale. Comunitatea din Roşia Montană, Greenpeace şi alte organizatii non-guvernamentale de mediu se luptă ca Roşia Montană să rămână aşa cum este.
Vedeţi cum arată acum Roşia Montană şi cum arată o zona de exploatare la suprafaţă. Imaginati-vă cum va arăta Roşia Montană după încheierea proiectului minier. Decideţi dacă avem nevoie de o exploatare la suprafaţă sau de dezvoltare durabilă. Plimbaţi-vă prin centrul vechi al Roşiei Montane sau pe dealurile care o înconjoară, admiraţi frumosul peisaj al Munţilor Apuseni, vizitaţi galeriile romane şi Muzeul Mineritului şi ascultaţi poveştile oamenilor despre El Dorado-ul românesc. Toate acestea acompaniaţi de ghizii locali care vă vor introduce în misterul şi frumuseţea Roşiei Montane. Călătoria voastra este mai mult a unui turist obişnuit. Vizitând şi promovând Roşia Montană ca zonă turistică puteţi lua parte la lupta omenilor şi îi puteti ajuta să demonstreze că există speranţa unui viitor mai bun.
Spuneti povestea noastră prietenilor voştri. Contribuiţi la promovarea Roşiei Montane şi la campania împotriva proiectului minier.
Vizitaţi Roşia Montană!
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul campaniei “Salvaţi Roşia Montană”: www.rosiamontana.org

Bikers Tour ended today!

30 bikers arrived today in Roşia Montană, after a 134 km ride. Still full of energy the bikers volunteered all to help with FânFest preparation. “The most wonderful part of the journey was between Buru and Câmpeni; the scenery was impressing and people welcomed us with great hospitality”, says Balazs Attila, journalist at Magyar Nemzet from Hungary. The tour was not without problems: in Bistra the participants received a refuse from the mayor regarding the accommodation in the village. “After promises over the phone, the mayor refused to let us camp in the village motivating that he can’t assure us the protection. When we tried to contact some locals, he told us that anyway we cannot camp in the village, even though we insisted that we don’t need security. Eventually we ridded for another 10 km and camp in Cărpiniş. Despite this incident, the tour was a success and the message was sent by young people from all over the country”, says Ioana Oanea, one of the organizers. “We live in Reghin and found out about this event at the Peninsula festival. We searched the site for more information and here we are! It was a good decision. It wasn’t easy but we are very happy we took part in this tour“, told us Emil and Andrei. “The mass-media was with us all the time; in this way our voices were heard: Save Roşia Montană!”, concluded Camelia Gheorghiţă, Bike Tour organizer. After a 3 day ride, the bikers deserve 3 days of fun and relaxation at FânFest!

Speakers’s Corner and the freedom of speech

FanFest 2005 is a manifestation that encourages and promotes free speech. Speakers’s Corner is a specially designated “speakers' area” where public speaking and debate are allowed, following the example of the well-known Hyde Park in London. Its existence is upheld as a demonstration of the principle of free speech, as anyone can turn up unannounced and talk on almost any subject, though they are likely to
be heckled by regulars.

Traking routes in Roşia Montană

The locals guides are ready to welcome tourist groups around Roşia Montană. The route they will follow is: Jig-Văidoaia – Tăul Mare – Tăul Brazi – Piatra Corbului – La Căluţ – Ols Square – Old Centre – Mining Museum. The aproximate duration of the trip is 2 hours. Journey into the history of mining and in the middle of the nature, this traking route is proposed to become part of a future European Cultural Park.

Tourism and activism in Roşia Montană

A new concept is presented by The Golden Way: tourism combined with activism.
In 1997 Gabriel Resources Ltd., a Canadian mining company announced its intention of building a gold exploitation using the cyanided technologies in open cast pits. Even thou the company don’t posses yet the exploitation authorisation necessary, Rosia Montana is associated with the idea of mono-industrial area and not with other aspects related with the mining tradition or cultural heritage. The people of Rosia Montana, Greenpeace and other environmental NGO are still fighting to keep Rosia Montana as it is!
See how Rosia Montana is now and see how an open pit looks like. Imagine how Rosia Montana is supposed to look after the mining project! Decide for yourself if we need an open cast mining project or sustainable development. Have a nice walk in the old centre of Rosia Montana and on the surrounding hills, admire the beautiful scenery of Apuseni Mountains, visit the Roman galleries and the mining museum and listen to the people’s story about the Romanian El Dorado. All of these accompanied by a local guide who can introduce you in the mystery and beauty of Rosia Montana. Your trip to Rosia Montana is more an average tourist does! By visiting and promoting Rosia Montana as a turistical area you can be a part of people’s fight and can help them demonstrate that there is hope for a better future and development in the area. Tell our story to your friends! Help us promote Rosia Montana and the campaign against the mining project.
Visit Rosia Montana. It is about life and continuity!
For more information please see the website of the campaign “Save Rosia Montana” – www.rosiamontana.org

Despre Asociatia Salvati Rosia Montana

Informaţii suplimentare
Centru de Presă FânFest