dezbatere publica in Timisoara pe tema recoltarea de celule stem

Timisoara - 18 februarie 2009

Comunicat tip General in Sanatate


Celulele STEM au salvat si vor salva vieti !

SCOALA MAMEI JUNIOR IMPREUNA CU FIRMA CORD BLOOD CENTER RO va invita sambata, 21 februarie orele 11 in Kids Land, Iulius mall la o dezbatere gratuita cu tema “Recoltarea de celule stem”.

Se vor aborda:

- importanta celulelor stem

- metode de recoltare/ prelevare

- metode de prezervare

- conditii de utilizare

- banca publica/ privata de celule stem

Celulele stem sunt definite prin 3 caracteristici fundamentale: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare (inmultire) precum si prin capacitatea de a se diferentia , dand astfel nastere unor celule adulte capabile a indeplini anumite functii in organism.

Celula Stem

Un numar de celule stem adulte se gasesc la nivelul maduvei osoase hematoformatoare, ele reprezentand sursa regenerarii fiziologice ale elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe si trombocite).

In cadrul unui transplant medular, obiectivul urmarit este repopularea maduvei osoasa cu celule sanatoase hematoformatoare (capabile a genera elemente figurate ale sangelui normale). S-au cautat surse alternative de celule stem in conditiile in care:

- sursa de maduva osoasa adulta contine un numar limitat de celule hematoformatoare,

- prelevarea maduvei presupune manevre invazive, traumatizante iar posibilitatea gasirii in timp util a unui donator compatibil imunologic este destul de mica.

Astfel, s-au identificat ca posibile surse alternative de celule stem hematopoetice: sangele placentar si sangele periferic.

Spre deosebire de maduva osoasa hematoformatoare, sangele placentar reprezinta o sursa mai bogata de celule stem tinere, hematopoetice si mezenchimale. Folosit inca din 1988, in peste 10 000 de transplanturi , reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar al transplantului medular. In plus sangele placentar poate fi recoltat facil, neimplicand niciun risc pentru mama sau fat. Sangele poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat.

Tipuri de celule stem

Celulele stem reprezinta principalele componente tisulare ale organismului in formare, in primele etape ale dezvoltarii acestuia. Practic, aceste celule tinere nespecializate, multipotente, reprezinta sursa celulara de la care se diferentiaza toate tipurile de celule specializate existente la nivelul tesuturilor si organelor (ex . tesutul nervos, tesutul muscular, tesutul osos…). La organismul adult, mai ales in tesuturile cu o rata crescuta de reinnoire, se regasesc intr-un numar mult mai mic celule stem adulte (ex. Maduva osoasa hematogena; derm, mucoase). Aceste celule constituie sursa pentru reinnoirea periodica a elementelor figurate ale sangelui, a tegumentului si mucoaselor. In schimb, in sangele placentar concentratia celulelor stem adulte este semnificativ mai mare. De asemenea, s-au observat cateva aspecte particulare ale celulelor stem placentare comparativ cu cele recoltate de la un organism adult:

1.Toleranta imunologica a organismului receptor fata de celulele stem placentare este mult mai buna, deoarece aceste celule au un grad mai mic de specializare, respectiv o identitate imunologica mai putin bine definita.In aceste conditii transplantul de sange placentar nu presupune o “compatibilitate perfecta imunologica “ intre donator si primitor.
2. Posibilitatea transmiterii unor boli infectioase este mult mai mica
3. Rata de multiplicare a celulelor stem placentare este mult mai mare
celula stem

Exista 2 tipuri de celule stem placentare, respectiv celule stem hematopoetice si celule stem mezenchimale. Celulele stem hematopoietice asigura formarea liniilor celulare sangvine, respectiv a globulelor rosii (hematiilor), a globulelor albe (leucocitelor) si a plachetelor sangvine (trombocitelor). Celule stem mezenchimale reprezinta sursa dezvoltarii diferitelor structure tisulare si organice. (ex tesutul nervos, tesutul cardiac, tesutul muscular, tesutul osos..). In prezent se afla in stadiu de experiment terapia de regenerare tisulara si organica. Aceasta se bazeaza pe utilizarea celulelor stem mezenchimale.

Indicatii de utilizare a celulelor stem

In momentul de fata exista indicatii standard de utilizare a celulelor stem in peste 70 de boli. Marea majoritate a acestora reprezinta boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu raspund favorabil la tratamentele uzuale chimioradioterapice. In aceste situatii transplantul de celule stem hematopoietice reprezinta o alternativa terapeutica salvatoare de vieti. De asemenea, sunt folosite ca tratament adjuvant (complementar) in anumite forme de tumori maligne.

Date fiind caracteristicile particulare ale acestor celule stem, potentialul lor de utilizare este foarte mare. Prin urmare, in viitor exista posibilitatea largirii indicatiilor terapeutice, adaugandu-se si alte afectiuni, la bolile actuale. Astfel in stadiul de studiu clinic se afla anumite forme de tumori maligne, boli metabolice cu transmitere ereditara, boli afectand sistemul nervos central sau utilizarea celulelor stem, ca terapie genica.

Despre asociatia scoala mamei junior

program educational dezvoltat in Timisoara, ce consta din cursuri prenatale, de puericultura si de ingrjire a nou-nascutului destinat femeilor insarcinate si viitorilor tati.
Dr.Vartosu Ioana
0723762175
www.mamicafarafrica.ro
contact@scoalamamei.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-scoala-mamei-junior/dezbatere-publica-in-timisoara-pe-tema-recoltarea-de-celule-stem