Parteneriat european pentru îmbunătăţirea practicilor de intervenţie şi a formării profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii în Romania, Franţa, Italia şi Spania

Satu Mare - 16 august 2010

Comunicat tip General in ONG

Asociaţia STEA din Satu Mare derulează în calitate de partener, proiectul european intitulat “Formarea profesioniştilor care lucrează cu copii străzii şi pe stradă”. Acesta este realizat cu sprijin financiar primit prin programul “Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii” fiind un proiect de parteneriat Leonardo da Vinci (LLP-LdV/PAR/2009/RO/101). Proiectul care se desfăşoară în perioada 2009-2011, îşi propune să reunească diferiţi profesionişti care lucrează cu copiii în stradă, în cele 4 ţări europeene, cu scopul de a realiza un schimb de experienţă, de a armoniza practicile de intervenţie socială şi de formare profesională existente în aceste ţări, de a favoriza dezvoltarea cooperării transnaţionale şi de a ameliora răspunsurile aduse problemelor copiilor străzii.

Principalele activităţi ale proiectului sunt realizarea de mobilităţi transnaţionale în ţările partenere oferind posibilitatea diferiţilor profesionişti care lucrează cu copiii străzii sau copii pe stradă să se întâlnească, să intre în contact cu realitatea acţiunilor întreprinse de fiecare partener pe tema în chestiune, să analizeze modele de bună practică şi disfuncţionalităţile existente în fiecare ţară şi să facă propuneri pentru a dezvolta instrumente comune de formare pentru profesioniştii din diferitele ţări, confruntaţi cu realităţi adesea similare dar având metode de formare diferite.

Prima întâlnire transnaţională avut loc la Paris în perioada 24-28 mai 2010, fiind găzduită de asociaţia La Voix de l’Enfant, coordonator al proiectului. Obiectivele acesteia au vizat cunoaşterea partenerilor, reactualizarea calendarului activităţilor de parteneriat, stabilirea modului de lucru în comun şi identificarea unor aspecte principale cu privire la situaţia şi modul de lucru cu copiii străzii a profesioniştilor de la Paris. În acest sens, cei doi reprezentanţi ai Asociaţiei Stea, împreună cei ai celorlaţi parteneri străini (Save The Children din Italia şi Associacio Catalana per la Infancia Maltractada din Spania) au realizat vizite de teren la asociaţiile pariziene care se ocupă de problematica vizată (Arc 75, Hors la Rue, Solidarite Enfance Roumanie) şi la un centru de formare profesională în domeniul profesiilor educative şi sociale. De asemenea, au avut diferite reuniuni de lucru cu : responsabilii pentru protecţia copilului şi munca cu copiii străzii în cadrul Primăriei Parisului, un judecător de copii de la Paris, un avocat şi un jurist care lucrează cu minori izolaţi din Franţa, directorul asociaţiei „Parcours d’Exil” care oferă asistenţă medicală şi psihologică adulţilor şi copiilor victime ale torturii, violenţei sau nerespectării Drepturilor Omului.

Următoarea reuniune transnaţională, programată în luna octombrie 2010, va avea loc la Barcelona permiţând aprofundarea de către asociaţiile partenere a modelelor de bună practică a profesioniştilor spanioli.

La ora actuală, partenerii din fiecare ţară sunt în curs de a organiza Comitete Naţionale formate din reprezentanţi ai unor organizaţii şi instituţii care lucrează cu copiii străzii şi de a realiza la nivel naţional un studiu asupra practicilor profesionale existente si a stării programelor de formare pentru profesioniştii care sunt în contact cu copiii străzii şi copiii de pe stradă.

Un document final, redactat de către toţi partenerii, va prezenta rezultatele proiectului şi va fi adresat profesioniştilor şi organismelor interesate din diferitele ţări. Acesta urmează să fie lansat în cadrul unei conferinţe ce va avea loc în iulie 2011 la Paris.

Acest proiect este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
Acest comunicat reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Despre Asociatia STEA

Asociaţia STEA este o organizatie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.
Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330. Persoana de contact: Cristina Bala, Director, E-mail: asociatiastea@gmail.com.
asociatiastea@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-stea/parteneriat-european-pentru-imbunatatirea-practicilor-de-interventie-si-a-formarii-profesionistilor-care-lucreaza-cu-copiii-strazii-in-romania-franta-italia-si-spania