Asociaţia Distribuitorilor şi Service-urilor Autorizate Mercedes – Benz evaluează consecinţele modificărilor aduse Legii nr. 571/2003 prin Ordonanţă de Urgenţă

Baia Mare - 8 aprilie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

• ADSA-MB avertizează cu privire la consecinţele pe termen mediu şi lung ale hotărârii pe care Guvernul României urmează să o ia.
• Măsurile propuse de Executivul României prezintă un grad ridicat de risc pentru activitatea ADSA-MB.

ADSA-MB, Asociatia Distribuitorilor si Service-urilor Autorizate Mercedes-Benz din România, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele negative pe termen mediu şi lung ale modificărilor aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă cu privire la rectificare bugetară pe anul 2009 si reglementarea unor măsuri financiar – fiscale. Astfel, producţia şi distribuţia de autovehicule şi piese de schimb şi activitatea de mentenanţă şi service auto sunt principalele domenii din cadrul industriei, care vor întâmpina dificultăţi majore în cazul în care noile măsuri în domeniul politicii fiscale vor fi implementate.
ADSA-MB, în condiţiile în care piaţa în interiorul căreia îşi desfăşoară activitatea este deja supusă unor presiuni semnificative, realizează o evaluare reală a principalelor consecinţe care vor afecta activitatea companiilor din cadrul asociaţiei.
Capitolul II din Ordonanţa de Urgenţă prevede modificări ale legii nr. 571/2003, cu privire la nedeductibilitatea TVA-ului la achiziţiile de autoturisme, deductibilitatea limitată a cheltuielilor cu service –ul în limita a 30% din cheltuieli şi nedeductibilitatea integrală a cheltuielilor cu întreţinerea maşinilor de companie, generează consecinţe greu de ameliorat, pe termen mediu şi lung, care vor afecta buna desfăşurarea a activităţii companiilor din domeniul auto.
Măsurile Executivului pot favoriza o dezvoltare fără precedent a unităţilor de service neautorizate, şi prin urmare a practicilor de concurenţă neloială faţă de companiile din ADSA-MB. Mai mult, aprecierea semnificativă a acestui gen de activităţi va conduce la o diminuare a activităţii de service şi întreţinere autovehicule desfăşurată de companiile din asociatie, în defavoarea clienţilor noştri. Concurenţa neloială, diminuarea calităţii serviciilor, falimentul unor companii din domeniul auto ca
urmare a unor măsuri iresponsabile sunt doar cateva dintre efectele economice pe termen mediu şi lung pe care le prevăd membrii asociaţiei. Insă efectul care deja se resimte şi va deveni şi mai acut din punct de vedere social va fi creşterea numărului de şomeri din această industrie.
ADSA-MB reprezintă o reţea de 11 centre autorizate de vânzări şi service Mercedes-Benz, cu un număr de 602 de angajaţi implicaţi în activităţile de zi cu zi ale companiilor. Odată cu aplicarea acestor măsuri cu privire la politica fiscală există riscul crescut ca un număr semnificativ de angajaţi să rămână fără loc de muncă datorită cererii din ce în ce mai scăzute de servicii, cu care ne vom confrunta.
«Într-un moment extrem de delicat din punct de vedere economic cum este acesta pe care îl traversează ţara noastră, într-o industrie auto greu încercată încă de anul trecut din cauza recesiunii, astfel de măsuri guvernamentale nu fac decât să pună un ştreang în plus la gâtul unor afaceri care până nu demult le puteam considera rentabile. Suntem extrem de îngrijoraţi de urmările pe care le vor avea de suportat angajaţii noştri şi implicit familiile acestora.» apreciază domnul Mircea CIRŢ, preşedintele asociaţiei ADSA-MB.
În acest context, asociaţia ADSA-MB solicită un demers coerent de sprijinire a industriei auto din România, bazat pe măsuri legislative capabile să ofere un cadru potrivit dezvoltării acestui sector, în condiţiile în care dinamica economiei presupune schimbări bruşte, greu de prevăzut.

Despre ATP Exodus

Mircea Cirţ
Preşedinte ADSA-MB
Mircea.Cirt@atp-exodus.ro