Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism- Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism

BUCURESTI - 21 decembrie 2009

Comunicat tip General in ONG

Autism România a demarat o serie de sesiuni informative pentru părinţi şi pentru profesioniştii din sănătate şi educaţie pe tema tulburărilor din spectrul autismului. Acest program va continua până în luna februarie 2010

Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism- Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism

Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, în parteneriat cu Asociaţia Creativ şi Centrul de Resurse Juridice deruleaza din luna martie 2009 proiectul „Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism”, Proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE)[1] ,  administratorul fondului ONG în România – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

Începand cu luna septembrie Autism România a demarat o serie de sesiuni informative pentru părinţi şi pentru profesioniştii din sănătate şi educaţie pe tema tulburărilor din spectrul autismului. Acest program va continua până în luna februarie 2010. Programul de desfăşurare va fi afişat pe site-ul  www.autismromania.ro , iar locaţia va fi ca şi până acum sediul asociaţei.
S-au realizat cu succes cinci sesiuni de informare: 2 pentru parinţi şi 4 pentru profesioniştii din sănătate şi cei din educaţie, cu peste 200 de participanţi. Aceştia au apreciat  eforturile asociaţiei de a umple golul de informaţii revelante privind  Tulburările din Spectrul Autismului cu informaţii specifice fiecărei parţi interesate de tratarea şi inţelegerea acestei tulburări.

“Sesiunea a fost bine documentată, structurată şi directionaţă spre a inlesni atingerea obiectivelor pe care profesorul şi le propune in munca cu elevul afectat de autism. In mod sigur voi folosi informaţiile legate de formularea obiectivelor, intervenţia şi organizarea spaţiului clasei, alegerea metodelor de lucru şi gandirea strategiei; informaţiile legate de greşelile care pot fi făcute.” (Negrea Daniela, institutor in cadrul scolii Nr. 311Din Bucuresti ):

“ Formarea iniţială şi continuă in Tulburările din spectrul autismului pentru profesioniştii din sănătate şi mai ales din educaţie in Romania este o imensă problemă, poate cea mai importantă in acest moment. Dacă ne referim numai la intervenţie, pot exista centre sau scoli bine dotate, frumos decorate, dacă insă profesionistii care lucrează acolo nu stiu bine ce este autismul, cum afectează autismul un copil, tinar sau adult, şi care sint cele mai bune modalităţi de intervenţie terapeutică sau educaţională, nevoile acestor persoane nu vor fi luate in seamă, intervenţiile vor fi ineficiente, iar calitatea vieţii pacienţilor va fi in continuare proastă.      La fel de important este şi trainingul de calitate si relevant pentru părinţi imediat dupa diagnosticarea copilului, ca să stie cum să il stimuleze pe copil acasă. Aceste formări trebuie sa devină prioritate şi pentru autorităţile şi instituţiile publice responsabile pentru cetătenii sai cu nevoi speciale, inclusiv cu autism“ - a declarat Preşedintele Asociaţiei Autism România Liuba Iacoblev
 
In România nu este cunoscut numărul real de persoane cu TSA, sunt incă probleme de identificare a autismului, de diagnosticare timpurie şi corectă, de intervenţie timpurie de calitate, iar părinţii nu primesc sprijinul informaţional de care au nevoie după diagnosticarea copilului. Prin intermediul sesiunilor de informare, dorim să sporim sansa copiilor de a fi identificaţi şi diagnosticaţi cit mai de timpuriu, iar părinţii sa poată răspunde mai bine nevoilor copiilor lor.  

Mai multe informaţii despre proiect puteţi obţine accesind www.autismromania.ro

Despre Autism Romania

Despre autism:
Autismul este o tulburarea de dezvoltare complexă şi foarte serioasă, ce se manifesta inainte de virsta de 3 ani si afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur a copilului, înţelegerea lumii înconjurătoare, la acestea adăugîndu-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială. Autismul (Tulburările din spectrul autismului) nu este un handicap intelectual, chiar dacă, în multe cazuri -aprox 50% - poate fi insoţit şi de diverse grade de retard, şi nici boală psihică. Nu este o tulburarea rară, fiind a treia tulburare în rîndul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală. Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decît al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.
TSA afectează între 2 şi 6 / 1000 de persoane (după National Institute of Mental Health - NIMH, USA), este de 4 ori mai des întâlnită la băieţi decât la fete. După un studiu recent al Universităţii Cambridge, 1 din 58 de copii este afectat de o tulburare din spectrul autismului în Marea Britanie. Iar autismul nu este condiţionat geografic, de rasă, etnie sau clasă socială sau nivel cultural al familiei.
În România nu există nici o statistică privind numărul de persoane cu autism (copii, tineri, adulţi). Putem estima, după prevalenţa internaţională (NIMH, SUA) că avem peste 30.000 copii afectaţi de tulburări din spectrul autismului. Numărul de adulţi este mai greu de estimat întrucît există probleme serioase la diagnosticarea (subdiagnosticare sau diagnosticare greşită) şi încadrarea în grad de handicap a acestora.

Despre Asociatie:
AUTISM ROMANIA este o organizaţie care apără şi promovează drepturile şi interesele persoanelor cu autism (copii, tineri, adulţi) şi ale familiilor acestora. Prin acţiunile pe care le face, urmăreste ca acestea să beneficieze de servicii de calitate şi adecvate nevoilor lor, precum şi schimbarea societăţii româneşti astfel încât aceasta să ofere condiţii demne de viaţă, şanse legale la o viaţă bună şi semnificativă persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.
În martie 2002 AUTISM ROMÂNIA a devenit membră a Organizaţiei Internaţionale Autism-Europe, organizaţie care are ca membri peste 78 de organizaţii din peste 30 de ţări din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizaţii de părinţi.
Persoana de contact: Liuba Iacoblev
Tel: 0731 816 880, 0761 104 432
E-mail: office@ autismromania.ro
office@ autismromania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/autism-romania/un-punct-de-sprijin-pentru-familiile-cu-copii-cu-autism-asociatia-parintilor-copiilor-cu-autism