Rolul jucăriilor educative în dezvoltarea intelectuală a copiilor

BUCURESTI - 24 mai 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Aproape toate jucăriile pot fi descrise ca educaționale, pentru că indiferent de aspectul lor fizic, senzorial sau de creaţie, ele au rolul de a contribui la dezvoltarea intelectuală a copiilor.

Set Testoasa

Set Testoasa

Există, desigur, jucării educative care au fost special create pentru a stimula intelectul copiilor, acestea fiind concepute pentru a sprijini o dezvoltare specifică, cum ar fi de coordonare sau de identificare.

Dar de ce sunt jucăriile o parte atât de importantă în viaţa copiilor?

Se întreabă în special persoanele mai în vârstă care îşi amintesc de faptul că generaţiile trecute nu aveau la îndemână foarte multe jocuri şi jucării de stimulare a gândirii şi totuşi dezvoltarea lor intelectuală nu a avut de suferit.

Ei bine, psihologii şi pedagogii în general sunt de părere că nici un copil nu se naște învăţat, motiv pentru care ei sunt curioşi încă din primul an de viaţă să exploreze lumea înconjurătoare pentru a afla mai multe despre lucruri şi despre felul în care acestea funcţionează.

Din acest motiv este important ca cei mici să se joace cu jucării educative menite să le stimuleze gândirea, pentru a-şi construi de la cele mai fragede vârste o imagine de ansamblu despre mediul în care trăiesc. În acest sens, s-au creat o serie de jucării educative proiectate pentru a ajuta la dezvoltarea diferitelor abilități vitale de învățare. De exemplu, copiii mici au nevoie în special de produse senzoriale care le permit să experimenteze diferite texturi şi zgomote. Aceste tipuri de jucării educative sunt foarte bune pentru copiii dornici să înțeleagă modul în care lucrurile se potrivesc în lume.

Începând cu jucăriile zornăitoare, bebeluşii nu doar că se distrează în timp ce scot diferite sunete, ci ei fac legătura între acţiune (agitarea obiectului) şi rezultat (zgomot). De asemenea, părinţii pot observa că cei mici se trântesc intenţionat pe jos şi apoi se ridică singuri, micii exploratori învâţând pe această cale primele noţiuni practice despre gravitaţie, pentru ca apoi să continue cu pronunţarea primelor sunete şi identificarea obiectelor, lucrurilor şi oamenilor.

Mai departe, copiii care au la îndemână mai multe jucării educative încearcă să îi imite pe adulţi, ei fiind încurajaţi să se exprime creativ prin arte şi meserii, să îşi descopere hobby-ul, vocaţia şi să facă pe parcurs alegeri independente.

În timp ce unii îşi testează talentul artistic folosind culorile, alţii apreciază magia literelor şi a sunetelor şi sunt fascinaţi de jocurile lingvistice care au un rol activ în îmbogăţirea vocabularului. La rândul lor, preşcolarii încep să se angajeze în jocuri cu 2-4 sau mai mulţi jucători, învaţă nişte reguli de comportament şi sunt încurajaţi să aibă o atitudine adecvată în orice împrejurare, adică să fie fair-play, inclusiv în situaţia unei înfrângeri la joc.

În concluzie, pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor, jucăriile educative nu trebuie să lipsească din casa dvs. Fie că optaţi pentru un set educativ cu forme, cum este Setul Ţestoasă de la Baby Mix care îi introduce pe cei mici în lumea culorilor şi a figurilor geometrice, fie că testaţi competenţele lingvistice ale copiilor cu ajutorul jucăriei alfabet Pop Top, copiii au nevoie să îşi dezvolte abilităţile motrice, vorbirea şi orientarea începând cu primul an de viaţă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/babyplus/rolul-jucariilor-educative-in-dezvoltarea-intelectuala-a-copiilor