Clădirile ‘verzi’ – o miză pentru sănătate și sustenabilitate pe termen lung

BUCURESTI - 4 iulie 2016

Comunicat tip General in Constructii, Internet, Imobiliare

 Peste 100,000 de clădiri și aproximativ 1 miliard de metri pătrați – de 4400 de ori suprafața Bucureștiului - acesta este bilanțul construcțiilor înregistrate de către World Green Building Council (WGBC), cea mai extinsă rețea care sprijină dezvoltarea clădirilor ‚verzi’ prin recomandări tehnice și prin schimbul de bune practici între jucătorii de pe piață la nivel global. BASF a devenit recent partener oficial al filialei europene a WGBC, filială ce reunește peste 5.000 de companii membre care cooperează pentru dezvoltarea clădirilor ‘verzi’ în Europa.

Clădirile ‘verzi’ – o miză pentru sănătate și sustenabilitate pe termen lung

Beneficii concrete pentru sănătate, mediu și pentru bilanțul contabil

Pe termen mediu și lung, clădirile ‚verzi’ oferă o serie de beneficii inegalabile de către construcțiile ‚tradiționale’. Din punct de vedere economic, cele dintâi permit costuri reduse de exploatare - datorită pierderilor reduse sau inexistente de energie, a utilizării luminii naturale în proporții cât mai mari - și ajută la crearea de locuri de muncă. Beneficiile pentru mediu includ reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu în ultimul rând, beneficiile sociale includ protejarea sănătății și a bunăstării ocupanților, datorită accesibilității, iluminatului, ventilației, izolației, compoziției finisajelor, ce creează un ambient potrivit nevoilor organismului uman. Un studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății în 1984 arăta că  30% dintre clădirile noi sau proaspăt renovate prezintă o calitate extrem de scăzută a aerului din interior, ceea ce poate genera tulburări ale stării de sănătate, cunoscute ca “sindromul clădirii bolnave” sau bolile legate de clădiri ("building-related illness").

Dezvoltarea durabilă este un aspect esențial pentru BASF, fiind înglobată în toate elementele lanțului valoric al construcțiillor realizate cu produse destinate clădirilor ‚verzi’: de la materii prime, la produsele pentru construcții care au la bază aceste materii prime, și până la exploatarea clădirilor pe întreaga durată de viață. Afirmația lui Quentin de Hults, Manager pentru Advocacy și Sustenabilitate în cadrul Centrului European de Competență în Construcții al BASF sumarizează acest angajament: „Prin cooperarea cu WGBC, ne consolidăm poziția în industria construcțiilor în calitate de partener pentru soluții durabile”. Pentru a sublinia acest angajament, BASF încorporează dezvoltarea durabilă în propriul Manual de gestionare a activelor imobiliare corporative.

 

Cum transformă produsele performante simplele construcții în clădiri ‚verzi’

Un exemplu prin care BASF demonstrează aplicarea standardelor pentru cladirile ‚verzi’ la propriile construcții îl reprezintă clădirea de birouri D105, inaugurată recent la sediul global al BASF în Ludwigshafen, Germania. Clădirea are o suprafață de aproximativ 35.000 m², 7 etaje și pune la dispoziție stații de lucru și birouri pentru aproximativ 1.300 de angajați - similar capacității clădirii de birouri Charles de Gaulle Plaza (zona Aviatorilor, București). Pentru construirea noii clădiri au fost utilizate o serie de produse BASF. Anvelopanta (exteriorul) clădirii se bazează pe tehnologia Green Sense Concrete care permite economisirea de energie în procesul de producție și prelucrare a betonului, proces care este în general energofag. Instalația termică faciliteaza reducerea emisiilor de CO2 și implicit scăderea costurilor la utilități. Acoperișul plat al clădirii a fost izolat cu panouri de polistiren ce încorporează Neopor® – o materie primă produsă si patentată de BASF pentru capacitatea de izolare termică ridicată. Tot pentru crearea unei bariere termice dar și pentru reducerea emisiilor au fost utilizate panourile pentru pardoseli pe bază de Styrodur®, o spumă din polistiren extrudat rigid. Două elemente ale fațadei au fost izolate cu SLENTEX® – un material de înaltă performanță, ușor de prelucrat și ne-inflamabil. Pentru sălile de conferință s-a folosit un material micro-încapsulat cu schimbare de fază, Micronal® PCM, ce permite inmagazinarea căldurii în timpul zilei și eliberarea ei în timpul nopții, ceea ce reduce semnificativ costurile de climatizare și emisiile de gaze cu efect de seră.

Atât în spaţiile tehnice și de recreere, cât și pe coridoare și în unitățile sanitare, au fost instalate pardoselile durabile MasterTop. Betonul poliuretanic Ucrete a fost utilizat pentru acoperirea suprafețelor supuse traficului intens, precum bucătăria și camerele pentru depozitare, principalele sale avantaje fiind durabilitatea si numărul redus de îmbinări.

Teo Wills, CEO al World Green Council, subliniază: “Susținerea mișcării pentru clădiri ‚verzi’ de către BASF, ca membru al consiliilor GBC naționale, este evidentă de mai mulți ani și suntem încântați că în prezent preia un rol strategic de lider la nivel regional, în calitate de partener al organizației.”

BASF dorește să obțină de la Consiliul German pentru Clădiri Durabile (German Sustainable Building Council - DGNB) un „certificat de platină” pentru noua clădire de birouri D105. Acesta presupune respectarea celor mai înalte standarde privind construcția, utilizarea și dezmembrarea. Sistemul DGNB analizează toate aspectele cheie ale clădirii durabile pe întreg parcursul ciclului său de viață, ținând cont de o serie de factori, precum ecologie, economie și tehnologie.

 

Despre BASF

La BASF, noi creăm chimie pentru un viitor durabil. Îmbinăm succesul profesional, cu protecția mediului si responsabilitatea socială. Cei aproximativ 112,000 de angajați ai Grupului BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate domeniile și în majoritatea țărilor de pe Glob. Din portofoliul nostru fac parte cinci segmente: Produsele chimice; Produsele de îmbunătățire a performanței, Materialele și soluțiile funcționale, Soluțiile în domeniul agriculturii, precum și Petrol și gaze. În 2015 cifra de afaceri a BASF a fost de 70 milliarde EUR. Acțiunile BASF sunt cotate la bursele din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (AN). Informații suplimentare despre BASF sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.

 

Despre WGBC și despre Rețeaua Regională Europeană

World Green Building Council este o rețea globală de membri ai Consiliilor pentru Clădiri Verzi din 75 de țări care stimulează comunitățile dedicate construcției de clădiri verzi durabile prin leadership și prin transformarea pieței. Filiala Europeană (ERN) este o comunitate formată din 25 de Consilii pentru Clădiri Verzi, 6 Parteneri Regionali și peste 5.000 de membri ai companiilor din Europa care reprezintă întregul spectru de părți interesate din industria construcțiilor. Partenerii noștri regionali sunt BASF, E.ON, Knauf Insulation, Saint-Gobain, Skanska și UTC.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/basf/cladirile-verzi-o-miza-pentru-sanatate-si-sustenabilitate-pe-termen-lung