Pantofii sport reciclați și personalizați - un nou proiect care pune bazele reutilizării articolelor sportive în domeniul fotbalului

BUCURESTI - 21 iulie 2016

Comunicat tip General in Industrie, Sport, Stiinta / Cercetare

Peste 20 de miliarde de perechi de încălțăminte sport sunt produse anual și aproximativ 300 000 de perechi sunt folosite și apoi aruncate în mai puțin de 12 luni. Pentru a limita impactul acestor deșeuri asupra mediului, BASF , alături de alte nouă companii, lucrează la o gamă de articole sportive menite a fi reciclate și utilizate în mod repetat. Proiectul se numește Sport Infinity , este inițiat de Adidas și finanțat de Comisia Europeană, și își propune ca pe durata a trei ani să dezvolte compoziți ranforsați cu fibre textile reciclabile, proveniți parțial din deșeuri.

Ghete de fotbal

Ghete de fotbal

 „În acest proiect ne axăm pe dezvoltarea unei game de polimeri speciali, cu o paletă largă de proprietăți mecanice. Obiectivul este să creăm un material nou, disruptiv, care să poată fi utilizat pentru o varietate de aplicații și procese. Rezultatul proiectului - un circuit în care articolele sportive să poată fi complet reciclate în mod repetat – va fi revoluționar. Este genul de proiect care ne definește.” 

Juergen Weiser, Director pentru Tehnologie, BASF

Cercetările se axează pe articolele sportive destinate fotbalului, în special pe încălțăminte. Un pantof sport uzat poate fi colectat și mărunțit în bucăți de mici dimensiuni, care sunt apoi complet reprocesate. Prin combinarea acestor fragmente cu materiale noi, și prin ranforsarea cu fibre ce provin din deșeuri similare, poate fi fabricat un pantof nou.

Dat fiind numărul mare de perechi de încălțăminte cumpărate anual, este foarte important ca procesul de producție să fie scurt și, prin urmare, automatizat într-o măsură cât mai mare. De aceea companiile implicate în proiect analizează posibilitatea de a fabrica astfel de pantofi într-o singură etapă. Un alt aspect important este asigurarea unui nivel înalt de performanță pentru pantofii obținuti astfel, chiar dacă materialele sunt reciclate în mod repetat.

Expertiza BASF în domeniul polimerilor este fundamentală pentru dezvoltarea noilor materiale și pentru adaptarea acestora la un proces de fabricație scurt și automatizat. În acest context, măsura în care pot fi reciclate deșeurile este un parametru important în procesul de selecție a celorlalte materiale care intră în componența noilor articole sportive. „Suntem încântați să lucrăm împreună cu alte nouă companii de top în cadrul acestui proiect”, a declarat Juergen Weiser, Director pentru Tehnologie, în cadrul Diviziei de materiale pentru îmbunătățirea performanței, din cadrul BASF. „În acest proiect ne axăm pe dezvoltarea unei game de polimeri speciali, cu o paletă largă de proprietăți mecanice. Obiectivul este să creăm un material nou, disruptiv, care să poată fi utilizat pentru o varietate de aplicații și procese. Rezultatul proiectului - un circuit în care articolele sportive să poată fi complet reciclate în mod repetat – va fi revoluționar. Este genul de proiect care ne definește.”

Consumatorul devine creator de produse

Polimerii, atât cei produși industrial cât și cei proveniți din articole sportive reciclate, vor fi adaptați pentru a putea fi utilizați în procesele de fabricație ale proiectului Sport Infinity. Aceste procese folosesc materialele aproape în totalitate și nu generează reziduuri. În plus, procesele permit consumatorilor să-și personalizeze ghetele de fotbal în funcție de forma, culoarea și design-ul dorite. În acest scop, Sport Infinity reunește furnizori importanți de substanțe chimice și procesatori de fibre și materiale textile, producători de echipamente specializate și experți în procesare, o academie de fotbal, branduri cunoscute în domeniul articolelor sportive și alți parteneri ce au un singur obiectiv: să creeze articole sportive de înaltă performanță, reciclabile și personalizate, fabricate în Europa.

 

Despre Sport Infinity

Proiectul Sport Infinity se va derula pe parcursul a trei ani și reunește experți de top din industrie: BASF; KISKA GmbH; FILL Gesellschaft m.b.H.; Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU); OECHSLER AG; Universitatea Leeds, Centrul pentru Textile Tehnice (CTT); Asociatia CETI (Centre Européen des Textiles Innovants); Hypercliq E.E.; SportsMethod Ltd.

 

Despre Divizia de materiale pentru îmbunătățirea performanței

Divizia de materiale pentru îmbunătățirea performanței reunește toate cunoștințele specializate ale BASF cu privire la materialele plastice inovatoare și personalizate. Fiind activă la nivel mondial în patru sectoare industriale majore - transport, construcții, aplicații industriale și bunuri de consum – divizia are un portofoliu solid de produse și servicii precum și o cunoaștere aprofundată a soluțiilor sistemice de  punere în practică a aplicațiilor industriale. Colaborarea strânsă cu clienții și axarea pe soluții sunt factorii determinanți ai profitabilității și creșterii noastre. Resursele pe care le dedicăm constant cercetării stau la baza dezvoltării de produse și aplicații inovatoare. În 2015 Divizia de materiale pentru îmbunătățirea performanței a avut o cifră de afaceri de 6.7 miliarde Euro la nivel global.

 

Despre Basf

La BASF, noi creăm chimie pentru un viitor durabil. Îmbinăm succesul profesional, cu protecția mediului si responsabilitatea socială. Cei aproximativ 112,000 de angajați ai Grupului BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate domeniile și în majoritatea țărilor de pe Glob. Din portofoliul nostru fac parte cinci segmente: Produsele chimice; Produsele de îmbunătățire a performanței, Materialele și soluțiile funcționale, Soluțiile în domeniul agriculturii, precum și Petrol și gaze. În 2015 cifra de afaceri a BASF a fost de 70 milliarde EUR. Acțiunile BASF sunt cotate la bursele din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (AN). Informații suplimentare despre BASF sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/basf/pantofii-sport-reciclati-si-personalizati-un-nou-proiect-care-pune-bazele-reutilizarii-articolelor-sportive-in-domeniul-fotbalului