Manelele şi jocurile online, ţinte ale creatorilor de viruşi în România

BUCURESTI - 14 august 2008

Comunicat tip General in IT&C

Topul 3 al celor mai răspândite ameninţări informatice ale lunii iulie în România, prezentat astăzi de specialiştii BitDefender conţine, printre altele, programe create să producă pagube jucătorilor de jocuri online, dar şi...maneliştilor.

Manelele şi jocurile online, ţinte ale creatorilor de viruşi în România

Astfel, pe locul trei, găsim un troian care a făcut ravagii şi luna trecută, Trojan.PWS.WoW.NCY, care se răspândeşte copiindu-se în directoare partajate cu aplicaţii ca DC++, sub denumiri care sugerează că ar fi de fapt un program care sparge protecţia la copiere a unor jocuri sau utilitare binecunoscute. De fapt, troianul nu face altceva decât să descarce de pe web şi să execute alte programe cu funcţionalitate de virus.

Pe locul doi în top se află Win32.Antiman.N, un virus care caută şi distruge fişiere multimedia cu nume specifice manelelor blocând în acelaşi timp accesul utilizatorilor calculatorului infectat la site-uri româneşti care ar putea conţine acest gen de muzică. Astfel, în cazul infectării, orice fişier care conţine şirul de caractere 'adiminune' va fi şters de virus, iar la încercarea de a accesa site-uri de socializare precum hi5.com sau euromanele.net se va solda cu un eşec.

Virusul se răspândeşte folosind programul Yahoo Messenger drept vector. Astfel, o potenţială victimă primeşte de la un prieten (care are calculatorul deja infectat) un mesaj de genul 'programu asta e super :D e pt muzica; ' împreună cu o invitaţie de a descarcă fişierul care conţine virusul.

În final, cea mai răspândită ameninţare în luna iulie în România este în continuare Trojan.Clicker.CM, un troian care deschide ferestre cu reclame în browserul utilizatorului, fără a cere permisiune. Acest troian se răspândeşte pe site-uri web infectate şi, ca să-şi poată efectua 'misiunea', a fost programat cu funcţii specifice care pot ocoli protecţia oferită de Norton Internet Security Pop-up Blocker.

'Profilul ameninţărilor informatice este într-o oarecare măsură o imagine în oglindă a profilului utilizatorilor de Internet obisnuiţi din România. Programele pirat, muzica, mesageria instant şi partajarea de fişiere prin DC++ par să facă parte din preocupările curente ale acestora', declară Sorin Dudea, Şeful Diviziei de Analiză şi Cercetare din cadrul Laboratoarelor BitDefender.

Top 3 ameninţări informatice ale lunii iulie în România:
1 Trojan.Clicker.CM 5.01%
2 Win32.Antiman.N 3.53%
3 Trojan.PWS.WoW.NCY 2.53%

Despre BitDefender

Despre BitDefender™
BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai rapide şi eficiente linii de soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional. Încă de la începuturile sale, din 2001, BitDefender a creat un nou orizont de aşteptări şi a ridicat standardele în materie de prevenţie proactivă a pericolelor informatice, viteză de reacţie şi actualizare uşoară. În fiecare zi, BitDefender protejează milioane de utilizatori individuali şi companii din întreaga lume, oferindu-le posibilitatea unei experienţe digitale în deplină siguranţă. Soluţiile BitDefender sunt distribuite printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reselleri) în peste 100 de ţări din întreaga lume. Pentru informaţii suplimentare vă invităm să vizitaţi: www.bitdefender.ro.

Simona Bogdan
PR Manager Romania
BitDefender
sbogdan@bitdefender.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bitdefender/manelele-si-jocurile-online-tinte-ale-creatorilor-de-virusi-in-romania