Imobiliare de Romania. Episodul 5: Tranzactia de la miezul noptii

Cluj - Napoca - 18 septembrie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Imobiliare

Orasul este cufundat intr-un intuneric de nepatruns. Ici-colo doar cateva luminite nesuferite tulbura bezna noptii. Ne apropiem curiosi, sa vedem cine sunt nonconformistii de la ora 12. Un fior rece ne coboara pe sira spinarii pe masura ce luminitele se fac din ce in ce mai mari. Doar usile masive stau intre noi si cavalerii noptii. Curiozitatea invinge frica si apasam cu putere clanta scartainda.

Imobiliare de Romania. Episodul 5: Tranzactia de la miezul noptii

Iata-i! Cavalerii noptii stau aplecati peste un petec de hartie, despartiti de un birou tocit(probabil de coatele altor cavaleri dinaintea lor). Cumparatorul si vanzatorul se privesc in ochi si e de ajuns. Semneaza hartia, scrisa pe o singura parte, si tranzactia se incheie fara varsari de sange. O alta locuinta a fost "maritata" impotriva vointei sale, pentru 1.000 de euro(avansul).

Aceasta este, in cateva randuri, imaginea care a guvernat piata imobiliara romaneasca timp de cativa ani, perioada pe care noi am numit-o : etapa de crestere. Care sunt cele mai importante elemente care au marcat aceasta perioada din istoria noastra imobiliara, vom vedea in cele ce urmeaza.

1. Preturile locuintelor cresc de mai multe ori pe parcursul unei luni de zile. Asta in cazul in care o locuinta rezista pe piata o luna de zile. Regula insa spune ca nu. Ritmul vanzarilor si revanzarilor este incredibil. Toata lumea vinde si cumpara, la orice ora din zi si din noapte.

2. 1000 de euro. Oricine avea in buzunar aceasta suma de bani, la finalul zilei putea semna un antecontract. De regula, se stabilea o perioada de maxim o luna de zile pana la semnarea contractului de vanzare-cumparare, timp suficient pentru cumparator pentru a-si vinde propria locuinta si de a completa astfel suma stabilita. Avantajul era reprezentat de "blocarea" locuintei antecontractate, in conditiile in care preturile, asa cum spuneam mai sus, cresteau de la zi la zi.

3. Creste numarul agentiilor imobiliare de pe piata si a numarului de angajati-comisionari din cadrul acestora. Desi conditiile oferite de angajatori erau precare, mirajul castigurilor imediate atragea un numar mare de aplicanti.

4. Apare o noua categorie pe piata imobiliara- "speculantii"- acei cumparatori de ocazie, care, profitand de un sistem juridic aproape inexistent in domeniul tranzactiilor imobiliare, cumparau locuinte de regula nefinisate, le finisau la un nivel minim(igienizare, var lavabil, parchet, gresie, faianta) si le revindeau la suprapret.  Speculantii au disparut in momentul aparitiei impozitarii tranzactiilor imobiliare.

5. Presa imobiliara prospera pe seama inmultirii anunturilor publicitare. De asemenea, publicitatea online incepe sa castige tot mai mult teren in fata celei scrise, in special in cazul publicului din afara orasului vizat de cumparatori.

Va urma!

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Blitz Imobiliare (www.blitz-imobiliare.ro) este o agentie imobiliara din Cluj Napoca ce ofera clientilor sai servicii  imobiliare integrate si o baza de date completa, cu oferte actualizate la zi: vanzari si inchirieri apartamente, case-vile, spatii comerciale, de birouri si industriale, terenuri.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/blitz-imobiliare/imobiliare-de-romania-episodul-5-tranzactia-de-la-miezul-noptii