Modalitati de gestionare eficienta a reorganizarilor si restructurarilor si sugestii de imbunatatire a codului muncii

BUCURESTI - 13 mai 2010

Comunicat tip General in Afaceri

Business Review a organizat pe 12 mai un nou eveniment din seria Legal Business: Employment - Solutii practice pentru implementarea legislatiei muncii, in parteneriat cu bpv Grigorescu, KPMG Romania si Salans.

In cadrul celor doua sesiuni de discutii, specialistii in HR, consultantii si avocatii de business invitati au oferit participanilor o perspectiva complexa asupra solutiilor disponibile in materie de legislatia muncii.

Prima sesiune a evenimentului a abordat teme legate de reorganizari, restructurari, contractele de munca individuale si colective si solutii de imbunatatire a codului muncii in conformitate cu piata muncii din Romania in prezent.

Mihaela Buzila, Advisory Director in cadrul KPMG Romania, a punctat ca, desi rata somajului a scazut in aprilie 2010 fata de martie 2010 de la 8,39 la 8,07%, totusi, fata de aprilie 2009, este o crestere de la 5,7% rata a somajului. Conform INS, in 2009 au fost desfiintate 380.000 de locuri de munca, cea mai mare partea a concedierilor fiind din mediul privat.

„Nu cred ca au fost domenii neafectate de criza. Cele mai mari 20 de companii din Romania au desfiintat 20.000 de locuri de munca. Cea mai mare pondere a provenit din domeniul constructiilor, urmata de domeniul industrie si domeniul bancar. Retailul si call-centers au fost domenii exceptie, care au inregistrat un traseu pozitiv. In total insa in 2009 s-au creat aproximativ 10- 11.000 de locuri de munca.”

Si codul muncii ridica probleme pentru profesionistii din departamentele juridic si HR, intrucat exista o discrepanta intre realitatea relatiilor de munca de astazi si prevederilor codului muncii. “Criteriile sociale sunt extreme de importante, insa performanta ar trebui sa conteze mai mult in prevederilor codului muncii in ceea ce priveste aspectele legate de concedieri” apreciaza Silvia Radu, Governmental Programs Executive - IBM Romania.

Anca GRIGORESCU, partener fondator bpv GRIGORESCU si moderator al primei sesiuni, a declarat ca “In ceea ce priveste legislatia muncii, din perspectiva flexibilitatii contractelor de munca la angajari si incetarile acestora, se impun anumite masuri de modificare a pachetului legislativ privind codul muncii, contractele de munca colective etc, pentru a ne putea apropia de conceptual European de flexicuritate. Pe langa flexibilitate, si performanta este o notiune care ar trebui ridicata prin lege la nivel de principiu atat in sectorul privat cat si in cel public, cu atat mai mult in contextul economic actual.”

Invitatii din cadrul primului panel de discutii au atras insa atentia ca exista masuri alternative de reducere a costurilor, in afara concedierilor “Nu ar trebui ca o reorganizare sa fie asimilata cu reducerile de personal, exista masuri alternative: utilizarea unor alte forme de colaborare pe langa contractele de munca, programe de beneficii flexibile pentru salariati, desfasurarea activitatii la domiciliu pe anumite functii si domenii, introducerea unor compnenente variabile a salariului” a declarat Mihaela Buzila.

In cadrul celei de-a doua sesiuni de discutii, moderata de Tiberiu Csaki, Local Partner Salans, au fost dezbatute si conceptul de outplacement si beneficiile pe care acest serviciu le aduce angajatorului si angajatului, aspecte legate de managementul schimbarii in contextul restructurarilor dar si exemple pozitive de reorganizare- ca in cazul fuziunii a trei banci, HVB, Tiriac si UniCredit.

Cele doua sesiuni au fost continuate de un workshop interactiv sustinut de Salans, cu tema 'Saying a Proper Goodbye: the Right Termination Scenario'- 'O despartire corecta: scenariul potrivit pentru incheierea colaborarii”. Avocatele Salans Anamaria Corbescu si Nicoleta Mihalache, au abordat modalitati de incetare a contractelor de munca, oprindu-se asupra riscurilor si costurilor pe care le presupun din partea angajatorilor.

'Dupa perioada de crestere economica, in recesiune relatiile dintre angajat si angajator sunt mult mai tensionate, mizele mai mari, iar angajatorii nu au pregatite mecanismele necesare pentru a incheia relatiile de munca fara riscuri', spune Tiberiu Csaki, Local Partner Salans si coordonator al departamentului de dreptul muncii al biroului din Bucuresti al firmei. 'Abuzuri pot fi de ambele parti, dar in ultima vreme instantele sanctioneaza si abuzurile salariatilor, desi jurisprudenta de pana acum le ramane net favorabila celor din urma,' a adaugat Csaki.
Invitata speciala a workshopului Salans a fost Marilena Balabuti, sef birou legislatie contencios, ITM Bucuresti- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Despre Bloc - Notes Media S.R.L/ Business Review

Detalii despre eveniment si programul complet sunt disponibile pe www.business-review.ro/events


Adina Milea, Marketing Manager Business Review, adina.milea@business-review.ro



events@business-review.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloc-notes-media-s-r-l-business-review/modalitati-de-gestionare-eficienta-a-reorganizarilor-si-restructurarilor-si-sugestii-de-imbunatatire-a-codului-muncii