Tipuri de cutii automate – avantaje !

BUCURESTI - 27 septembrie 2017

Comunicat tip Produse / Servicii in Auto

Cutiile de viteze automate anticipeaza ce ai putea face ca sofer intr-o anumita situatie (viteza, rpm al motorului). Atunci cand faci ceva total neanticipat cutia de viteze devine lenta.
Schimbul de viteze este rafinat, nu bruscheaza, este foarte confortabila

Daca o cutie de viteze manuala poate fi deconectata in mers de motor prin intermediul ambreiajului, cutia automata – neavand ambreiaj – ramane conectata tot timpul. Si ca sa un o ia din loc foloseste un „torque convertor” sau „convertizor”.

 Masina are 2 pedale pe care le operezi cu piciorul drept, anume acceleratie si frana. Astazi exista multe variatii ale acestei cutii de viteze – care initial avea 3 viteze, apoi 4, iar acum exista cutii de viteze automate cu 9 viteze.

Cutiile de viteze automate anticipeaza ce ai putea face ca sofer intr-o anumita situatie (viteza, rpm al motorului). Atunci cand faci ceva total neanticipat cutia de viteze devine lenta.

Schimbul de viteze este rafinat, nu bruscheaza, este foarte confortabila

Avantajele cutiei automate sunt: 
-     pornirea de pe loc: totdeauna comod, elegant şi fără probleme pentru şofer; 
-     schimbarea treptelor: fără intervenţia şi fără decizia şoferului. 
     Dezavantajele: 
-     greutatea autoturismului (motor puternic - cca 200 CP, transmisie robustă); 
-     consumul mare de combustibil; 
-     preţul, aş spune: nejustificat de mare pentru câtă treabă face un autoturism. 
     Pentru a conduce un autoturism cu transmisie automată, şoferul dispune (în afară de volan şi comutator de semnalizare) de următoarele mijloace de comandă: 
-    maneta de comandă a transmisiei (poziţii: oprit-blocat, pornit, marşarier, poziţie pentru drumuri grele) şi 
-    pedala de acceleraţie şi pedala frânei (pentru reglarea vitezei)

Multe cutii automate clasice au functia „auto hold”  – adica la semafor nu mai trebuie sa tii piciorul pe frana – astfel disparand un inconvenient al cutiei automate. Articolul acesta are menirea sa aduca putin mai multa lumina in acest domeniu in vederea alegerii cutiilor automate potrivite.

 Cutie automata CVT (Continous Variable Transmission):

CVT este evolutia cutiei de viteze automate. Nu seamana cu nimic altceva. Nu foloseste roti dintate ci o curea si 4 conuri. Principiul de functionare seamana cu lantul de bicicleta, pinioanele si placile. Doar ca in loc de pinioane este un con iar in loc de placi este alt con. Are un ambreiaj principal diferit de de „ambreiaj” la toate celelalte cutii, si unul secundar. Exista de asemenea noi progrese cu privire la aceste cutii de viteze.

Cutia CVT este folosita des la masini hibride sub forma de eCVT: este fiabila, nu necesita intretinere, nu sunt pierderi de putere, nu se uzeaza ambreiajul (ambreiajele).

 Cutie manuala automatizata (sau secventiala) cu dublu ambreiaj:

O variatie a acestei cutii o reprezinta  – cutia manuala robotizata cu dublu ambreiaj. Schimba vitezele mai rapid ca o cutie automata, dar mai lent decat DSG de la VW. Totusi intretinerea este substantial mai mica. Pastreaza de asemenea mici dezavantaje ale cutiei robotizate (cum ar fi o mica bruscare) la schimbarea vitezelor.

Cutia mai usoara decat o cutie automata, nu necesita lucrari de intretinere majore (uleiul se schimba la aprox 10 ani), usor de condus, nu prea bruscheaza, ambreiajele nu se uzeaza repede (fiind 2 la numar).

Cutii automate are o vasta experiență în domeniul auto. Nevoile de prelucrare sunt întâmpinate cu capacitățile auto. Capacități cutii automate sunt de neegalat în industrie.

 

 

Taguri: cutii automate
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/tipuri-de-cutii-automate-avantaje