Noi posturi in institutiile Uniunii Europene

BUCURESTI - 12 august 2007

Comunicat tip General in Social

In a doua jumatate a lui 2007, institutiile Uniunii Europene vor scoate la concurs posturi în aproximativ 16 domenii. Dintre acestea, competitiile în drept, economie, admistratie publica europeana, relatii externe, PR informare si comunicare precum si management financiar si resurse umane sunt exclusiv dedicate cetatenilor romani si bulgari. Pentru a veni în întampinarea celor care doresc sa participe la aceste competitii, Euroconcurs.ro organizeaza doua seminarii de pregatire la Iasi, în perioada 15-16 septembrie 2007. Seminariile vor fi gazduite de Universitatea „Petre Andrei” si sunt sustinute de trainer-ul britanic Philip Gaskell.

Noi posturi in institutiile Uniunii Europene

Institutiile Uniunii Europene – cele mai cunoscute publicului larg fiind Comisia Europeana si Parlamentul European – au peste 40.000 de angajati, marea majoritate a acestora fiind expati. Deja înainte de aderare cateva sute de romani lucrau în institutii, cu contracte pe perioada determinata. Din 2007, lor li s-au alaturat alti peste 500, pe pozitii de functionari permanenti – adica avand un contract pe perioada nedeterminata. Acestia au trecut însa, timp de un an, prin teste riguroase de selectie: atat teste din domeniul lor de specialitate, cat si teste specifice competitiilor UE: rationament verbal si numeric, cunostinte despre Uniunea Europeana.

In 2007, romanii pot candida pentru posturi in urmatoarele domenii:

Studii superioare
-constructii
-medicina (doctori)
-audit
-drept
-economie
-administratie publica europeana
-relatii externe
-PR, informare si comunicare

Studii medii (pozitii de asistenta)
-medicina (asistente medicale)
-management financiar
-management de proiect si managementul contractelor
-juridic
-audit
-economie
-resurse umane
-statistica
-administratie
-asistenti pentru inspectii nucleare
-agenti de securitate (paza)
-IT

In luna septembrie au termen limita pentru înscrieri doua competiti, pentru:
-auditori seniori – nivel AD9 (termen limita 20 septembrie)
-asistenti IT&C – nivel AST 3 (termen limita 12 septembrie)

325 de posturi sunt disponibile pentru specialistii în IT care, pe langa studii medii sau post-liceale în domeniu au si cel putin 3 ani de experienta de munca în specialitate. Spre deosebire de alte competitii, în acest caz cunostintele despre UE vor fi evaluate abia la proba orala. În prima faza a competitiei vor fi evaluate cunostintele de specialitate. Salariul pentru post permanent de nivel AST 3 este de 3 134,02 Euro.

Curtea de Conturi angajeaza 3 auditori de nationalitate romana. Pe langa studii universitare, acestia trebuie sa faca dovada a 10 ani de experienta în specialitate, din care cel putin 3 ani pe o pozitie de conducere, care a implicat coordonarea unei echipe de auditori. Testele pentru aceasta competitie vor avea loc în Luxemburg, timp de 2 zile consecutive. Salariul pentru un post permanent de nivel AD 9 este de 6 574,76 Euro.

Seminariile Euroconcurs vin în sprijinul celor care doresc sa lucreze în institutii, oferindu-le posibilitatea de a se pregati cu acelasi trainer ca si angajatii institutiilor. Dl. Philip Gaskell sustine frecvent acest tip de cursuri la Bruxelles, sub egida Renouveau & Démocratie, cel mai mare sindicat al angajatilor din institutiile UE. Dansul a sustinut însa acest tip de cursuri si în Italia, Olanda si Spania, pentru personalul din agentiile UE. Cursantii sai sunt în marea majoritate angajati temporari în institutiile si agentiile UE, care se pregatesc pentru competitii în vederea obtinerea unui post permanent.

Euroconcurs organizeaza în aceasta toamna, în Iasi, doua seminarii de pregatire pentru competitiile UE. Structurate sub forma unor module de training intensiv, ele vor avea ca tema cariera în institutiile UE si pregatirea pentru testele EPSO de preselectie, respectiv pregatirea pentru proba scrisa. Descrierea detaliata a modulelor este disponibila pe www.euroconcurs.ro, în sectiunea Seminar concurs. Concepute pe sistemul unor meditatii, seminariile îmbina anii de experienta în pregatirea pentru competitii a organizatiilor din vechile state membre cu adaptarea la cerintele locale. Seminariile se desfasoara în limba engleza.

Aceste doua seminarii de la Iasi (15-16 septembrie 2007) sunt penultimele din acest an. Euroconcurs.ro va încheia anul cu organizarea a doua seminarii, tot pentru modulele I si III, în noiembrie 2007 la Bucuresti.

Informatii de background:
Philip Gaskell a derulat cu success seminarii de pregatire pentru competitiile UE pentru angajatii Uniunii Europene, în ultimii patru ani. Aceste cursuri au fost organizate de catre sindicatul angajatilor din institutiile Uniunii Europene, Renouveau & Democratie. În plus, Phil preda cursuri de engleza de afaceri pentru numeroase organizatii în Bruxelles si în împrejurimi. Are 30 de ani de experienta de predare atat în Anglia, cat si în Belgia, unde locuieste din 1991. Ce crede Phil Gaskell despre Romania, la mai bine de un an de cand a început sa sustina cursuri si aici? Un interviu recent este disponibil la adresa http://www.121.ro/articole/art4596-philip-gaskell.html

Euroconcurs.ro organizeaza patru tipuri de seminarii:
-Modulul I si II pentru testele de preselectie – teste de rationament verbal si numeric si de cunostinte despre Uniunea Europeana
-Modulul III: pregatire pentru proba scrisa
-Modulul IV: pregatirea pentru interviu

Motivul pentru care s-a optat pentru doua seminarii pentru proba de pre-selectie este faptul ca la aceste teste pica între 70% si 90% dintre candidati.

De stiut despre competitiile UE:

Un post permanent in institutiile UE se ocupa numai în urma promovarii unui concurs, în care sunt testate atat cunostintele de specialitate cat si cunostintele despre UE. Toate etapele de selectie dureaza în medie 9-12 luni. Insa pregatirea pentru competitie poate dura între 6 luni si cativa ani, în functie de timpul si determinarea fiecaruia. Daca treci cu bine de aceste probe foarte riguroase devii laureat si intri pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant în cadrul unei institutii. La sfarsitul lui 2006 s-au publicat primele liste de rezerva, ale competitiilor desfasurate în cursul anului. Astfel din 2007 au început sa lucreze în institutii primii functionari europeni de nationalitate romana. Ei sunt corectori, traducatori, interpreti si juristi-lingvisti. De asemenea,de curand a fost publicata si lista de rezerva pentru competitia în domeniul secretariatului – nivel AST 1. Pentru aceasta competitie, erau disponibile 225 de locuri, însa numai 123 de romani au trecut de riguroasele teste de selectie, din cei 2700 înscrisi initial. Salariul initial pentru nivelul AST 1 este de 2 393,13 Euro. Mai multe informatii despre competitii sunt disponibile pe www.euroconcurs.ro. În general, selectia pentru un post permanent se desfasoara în trei etape:

1.Testele de preselectie: se desfasoara în a doua limba cunoscuta de candidat, sunt teste grila si au doua directii principale:
a.Un test referitor la dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare;
b.Un test de rationament verbal si numeric;
2.Proba scrisa: Un test grila în domeniul de specialitate ales de candidat (audit, administratie si resurse umane, agricultura, drept, economie, secretariat etc.) si un eseu
3.Proba orala: Interviu cu comitetul de selectie
Toate 3 probele se sustin la alegere în engleza, franceza sau germana.

Un job în institutiile Uniunii Europene reprezinta o excelenta oportunitate de cariera atat pentru cei care traiesc în Romania cat si pentru romanii care traiesc în stainatate. Mediul de lucru international, multicultural, salariul motivant si, nu în ultimul rand pozitia sociala si sentimentul ca participi la construirea Europei unite sunt principalele motive pentru care romanii aleg sa lucreze pentru Uniunea Europeana.

Imagini si comentarii ale participantilor la seminariile anterioare sunt disponibile pe http://forum.euroconcurs.ro


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/borderline-services/noi-posturi-in-institutiile-uniunii-europene