Controlul greutatii prin controlul foamei emotionale

Cluj-Napoca - 20 octombrie 2014

Comunicat tip General in Sanatate

Esti genul de persoana care ar rontai tot timpul ceva? Se intampla asta mai ales cand te plictisesti sau te stresezi? Afla care sunt mecanismele psihologice care stau la baza acestui fapt si invata sa faci diferenta intre foamea reala si foamea emotionala.

Psiholog Carmen Ilea

Psiholog Carmen Ilea

Am intalnit foarte multe persoane care gasesc in mancare un refugiu, o recompensa, o metoda de a face fata oboselii, plictiselii, stresului sau deprimarii. Fiecare dintre noi are niste situatii care ne fac vulnerabili la foamea emotionala. Iata cateva exemple de astfel de situatii:

    - Tocmai ai terminat un proiect la care lucrezi de ceva vreme si chiar daca ai mancat acum o ora micul dejun, simti subit un impuls de a manca ceva dulce.

    - Ai mult de lucru si desi senzatia de foame nu este foarte clara, parca ai manca ceva. Astfel, in loc sa te apuci de treaba, incepi sa verifici frigiderul sau dulapul cu bunatati, mai gusti cate ceva, spunandu-ti ca ai nevoie de energie ca sa lucrezi.

    - Este duminica seara si ca-n mai toate serile de duminica incepi sa simti o usoara plictiseala amestecata cu indispozitie. Desi ai luat cina, te duci si iti cumperi ceva bun, ca sa treaca mai repede timpul.

Cand suntem stresati, suparati, plictisiti avem tendinta sa ne supraalimentam. Mai jos sunt cateva sfaturi prin care poti lupta cu foamea emotionala:

    1. Invata sa faci distinctia intre foamea reala si cea emotionala. Cand iti este foame cu adevarat esti deschis la mai multe posibilitati, la mai multe feluri de mancare si nu te fixezi pe acea prajitura sau pe acea punga de chipsuri. Daca intr-adevar suspectezi foamea emotionala, spune-ti nu cu intelegere, ca si cand ai incerca sa trasezi niste limite.

    2. Intelege indicii foamei reale: cresterea treptata a impulsului de a manca, golirea stomacului, cel putin trei ore de la ultima masa. Foamea emotionala apare subit, pe cand cea reala apare treptat. Foamea emotionala poate sa apara chiar daca tocmai ai mancat.

    3. Fa o lista cu evenimentele care te fac sa te supraalimentezi: iesitul in oras, terminarea orelor de lucru, intoarcerea acasa dupa concediu, concedii all inclusive.  Odata identificate situatiile, invata sa  constientizezi  de fiecare data  gandurile si emotiile care le insotesc si sa raspunzi nevoii respective cat mai adecvat. Iata un exemplu de gand autojustificativ: Daca tot am cumparat bilete all inclusive, macar sa profit din plin si sa mananc de toate!

    4. Cand esti obosit sau stresat si incepi sa verifici frigiderul sau dulapul cu bunatati, fa o pauza si intreaba-te ce cauti mai exact? Esti in cautare de mancare sau de confort si detensionare?  Vezi daca nu este vorba de oboseala.

    5. Ai grija cand mananci social sa nu preiei ritmul partenerului de masa (efectul mirror – se refera la faptul ca atunci cand avem un partener de masa care mananca mai rapid decat noi avem tendinta sa grabim si noi ritmul, ajungand foarte usor in capcana mancatului automat).

    6. Observa cum isi pun amprenta asupra apetitului: lipsa somnului, consumul de cafea, oboseala si stresul.

    7.  Mananca mindful adica total constient! Mai jos sunt cateva modalitati de a fi constient cand mananci:

        - Incearca sa fii mai atent la senzatii: miros, gust, textura, culoare.

        - Remarca daca esti atent la fiecare inghititura.

        - Fii atent ce face mintea ta in timp ce mananci (se ingrijoreaza? este in alta parte?)

        - Fii in prezent! Concentreaza-te pe ce faci cand mananci! Savureaza!

Surse:

Susan Albers – Eating Mindfully: How to End Mindless Eating and Enjoy a Balanced Relationship with Food

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cabinet-individual-de-psihologie-carmen-ilea/foame-emotionala-sau-foame-reala