Accesarea fondurilor structurale în sectorul energetic în dezbatere la CCIB

BUCURESTI - 29 iunie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, recent, la sediul său din Bd. Octavian Goga nr. 2, sector 3, seminarul cu tema „Accesarea fondurilor structurale în sectorul energetic“.

Evenimentul a constituit un bun prilej pentru operatorii economici prezenţi de a intra în dialog cu specialiştii Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) în vederea clarificării unor aspecte concrete legate de absorbţia fondurilor comunitare direcţionate către domeniul energetic.

Firmele româneşti vor putea accesa, în perioada 2007-2013, prin apelarea la diverse programe operaţionale, atât fonduri structurale (fondul european pentru dezvoltare regională – FEDER şi fondul social european), cât şi fonduri de coeziune, în funcţie de obiectivele proiectelor şi de domeniul în care acestea se vor pune în practică.

Particularizând la domeniul energiei, companiile pot beneficia de finanţări din fonduri structurale (FEDER) în cadrul Programului operaţional pentru creşterea competitivităţii economice, Axa prioritară 4 – Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice. Operatorii economici şi chiar autorităţile publice vor putea obţine grant-uri cu o valoare maximă cuprinsă între 10 milioane euro şi 35 milioane euro, în funcţie de operaţiunea vizată. Astfel, proiectele privind achiziţionarea de către agenţii economici a unor instalaţii si echipamente în scopul obţinerii unor economii de energie în procesul productiv, precum şi proiectele firmelor şi ale autorităţilor locale vizând modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (energia solară, eoliană, geotermală, biocombustibili sau resurse hidroenergetice de mică putere) vor putea primi finanţări nerambursabile de până la 10 milioane euro. Companiile care depun proiecte vizând investiţii în instalaţii de desulfurare, denoxări şi filtre pot primi până la 25 milioane euro, în timp ce pentru proiecte a căror finalitate este interconectarea reţelelor naţionale de transport a energiei electrice şi a gazelor naturale cu reţelele europene se acorda grant-uri de până la 35 milioane euro.

Deşi în perioada 2007-2013 proiectelor vizând energia le sunt alocate, pe axa prioritară 4, 638 milioane euro, din care 351 milioane euro sunt destinate creşterii eficienţei energetice, specialiştii atrag atenţia firmelor cu privire la necesitatea elaborării unor proiecte mature, fundamentate pe studii de oportunitate şi fezabilitate şi care iau în calcul impactul asupra mediului. De asemenea, cu toate că finanţările ce se pot obţine sunt mult mai importante decât cele din fonduri ISPA şi SAPARD, alocările se fac în condiţii mult mai stricte, dosarul pentru obţinerea finanţării fiind extrem de complex.

După cum a anticipat în deschiderea lucrărilor Nicolae Vasile, preşedintele secţiunii industrie din cadrul CCIB şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, evenimentul a fost practic o întâlnire de lucru între agenţii economici şi specialiştii implicaţi în derularea proiectelor cu fonduri structurale. Bine primit de participanţi, seminarul va fi urmat de evenimente similare, în contextul în care, cu această ocazie, a fost semnat un protocol de colaborare între Organismul Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi CCIB. Unul dintre efectele acestuia va fi că firmele din Bucureşti, precum şi din alte zone ale ţării, vor putea fi mai bine informate cu privire la oportunităţile de finanţare disponibile prin programele operaţionale.

Evenimentul s-a înscris în programul de pregătire post-aderare a mediului de afaceri lansat la sfârşitul anului trecut de Camera bucureşteană. Axat pe trei subiecte prioritare – creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale, protecţia mediului şi siguranţa alimentară – programul este pus în practică prin organizarea de cursuri, seminarii şi conferinţe, precum şi prin furnizarea cât mai multor informaţii de calitate privind legislaţia la nivelul UE.

Departamentul de Presă

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/accesarea-fondurilor-structurale-in-sectorul-energetic-in-dezbatere-la-ccib