CCIB facilitează legăturile cu IMM-urile din zona Parisului

BUCURESTI - 3 octombrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Stimularea schimburilor comerciale între firmele mici şi mijlocii din zona Parisului şi a Bucureştiului, a investiţiilor în domenii de înaltă tehnologie, în programe de cercetare-dezvoltare şi în formarea profesională a angajaţilor din întreprinderile româneşti sunt principalele sectoare vizate de delegaţia Confederaţiei Generale a IMM-urilor din zona Parisului – CGPME 92. Acestea au fost subiectele abordate în cadrul reuniunii de afaceri organizate la sediul Camerei de Comerţ şi Îndustrie a Municipiului Bucureşti – CCIB, în prima zi a sejurului în România a delegaţiei oamenilor de afaceri francezi, ocazie cu care au fost realizate şi primele contacte cu parteneri români.

La această întâlnire, CCIB a fost reprezentată de preşedintele director general, dipl. ec. Ştefan D. Popa şi de Ancuţa Conta, director general adjunct.

„Raporturile comerciale si de cooperare româno-franceze abundă in povesti de succes, dintre care aş aminti evoluţia favorabilă a volumului de schimburi comerciale din anul 2000 incoace, ajungându-se la peste 4,6 miliarde euro in 2006“, a spus preşedintele Camerei bucureştene. Vorbitorul a făcut referire la „performanţa unor cooperări cum este cea dintre Renault si uzinele Dacia, dar şi la prezenţa în România a unor mari companii franceze“, amintind în context câteva dintre acestea, respectiv: Accor, Alcatel, Alstom, Bouygues, Bricostore, Cora, Danone, Eurocopter, Gaz de France, Hérvé, Hyparlo-Carrefour, Lafarge, Michelin, Orange, Société Générale, Veolia Water, Vinci etc. Toate acestea şi multe altele au generat rezultate notabile „în domenii de mare importanţă şi varietate, plecând de la industrie, transporturi, servicii profesionale, turism, comerţ cu amănuntul si cu ridicata, construcţii si agricultură“. La strângerea relaţiilor bilaterale a contribuit şi cooperarea CCIB cu CCI Lyon şi cu CCI Touraine. De asemenea, CCIB participă şi la proiectul MORE COOPERATION, coordonat de CCI Lyon, reunind parteneri din şapte tari (Franta, Germania, Spania, Slovacia, Cehia, Polonia si Romania) intr-un efort comun de susţinere a intreprinderilor mici si mijlocii prin dezvoltarea activitatilor de export si de cooperare“, a precizat preşedintele Camerei bucureştene.

CGPME 92 reprezintă Asociaţia proprietarilor de întreprinderi mici şi mijlocii din toate domeniile, reunind peste 1 milion de adevărate IMM, nu filiale ale unor mari gupuri multinaţionale şi „constiuie ţesătura socio-economică a Franţei“, după cum a declarat şeful delegaţiei, Jean Luc Duhamel, preşedintele Confederaţiei. Acesta a arătat că CGPME 92 a creat în ultimii doi ani peste 2 milioane de locuri de muncă, angajând 80% din salariaţii activi în sectorul privat, reprezentând 60% din investitori, care realizează 4% din PIB-ul Franţei şi o treime din exporturi. Confederaţia are în structura sa peste 200 de federaţii şi 120 de unităţi teritoriale, fiind şi principalul interlocutor al guvernului de la Paris în probleme legate de piaţa muncii şi fiscalitate.

„Avem raporturi privilegiate cu toate camarele de comerţ, care sunt, de fapt, inima activităţilor economice, cu rol de coordonator al proiectelor economice“, a afirmat Jean Luc Duhamel.

Printre proiectele aflate în portofoliul membrilor delegaţiei franceze, am aflat despre ideea realizării unei platforme de promovare a firmelor româneşti, care va avea o suprafaţă de 100.000 mp acoperiţi şi 8.000 mp în exterior, fiind situată la Chartres. Clădirea va permite unui număr de circa 800 de întreprinderi din România să-şi expună produsele şi să întâlnească parteneri interesaţi din Franţa. Serviciile asigurate vor fi parţial gratuite, a spus Guy Sobbel, organizatorul acestei misiuni economice.

Misiunea economică în ţara noastră are şi câteva obiective concrete: românii vor livra în Franţa case de lemn, finanţate dintr-un program guvernamental pentru locuinţe sociale, cu perspectiva încheierii unui contract pentru 200 mii de case, a punctat interlocutorul meu.

Proiectele bilaterale cuprind şi domeniul agro-alimentar şi cel turistic. Astfel, Murfatlar România a fost invitată să-şi extindă vânzările spre piaţa franceză. Constantin Greceanu-Javet, care este şi prim vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Elveţia, intenţionează să intermedieze importul unui număr important de animale de rasă în România, pentru câteva unităţi de procesare a laptelui de capră, înfiinţate cu capital francez la Galaţi, Târgu-Mureş, Sibiu etc. De asemenea, investitorul doreşte ca foarte curând să demareze lucrările pentru construirea unui hotel de 5 stele, lângă Craiova.

Departamentul Presa al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/ccib-faciliteaza-legaturile-cu-imm-urile-din-zona-parisului