CCIB încurajează investiţiile americane în Bucureşti

BUCURESTI - 3 iulie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

• La reuniunea de la CCIB se anunţă creşterea valorii afacerilor în domeniul militar dintre România şi SUA
• Cu investiţii americane vom circula pe străzile Bucureştiului ca în San Diego

„Valoarea afacerilor din domeniul militar între România şi SUA este relativ mică în prezent, dar anticipez că va creste pe masură ce vom colabora în cadrul aeroportului Mihail Kogâlniceanu şi în zona de antrenament Babadag si pe masură ce tot mai multe nave vor vizita portul Constanţa. Nu pot da cifre, dar pe măsură ce relaţia se va dezvolta, cu sigurantă şi afacerile vor creşte“, a declarat Barbara J. Kuennecke, colonel al Forţelor Aeriene americane, ataşat militar al Ambasadei SUA la Buicureşti.

Declaraţia a fost făcută cu ocazia unei reuniuni organizate la Clubul 9 al Oamenilor de Afaceri din Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în cadrul programului derulat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti – Departamentul de Aparare, destinat promovarii parteneriatului de afaceri Romania-SUA. Barbara J. Kuennecke a însoţit o delegaţie reprezentând Defense Orientation Conference Association –DOCA- (Asociaţia Conferinţei privitoare la Apărare), organizaţie apolitică şi neguvernamentală, formată din persoane care au lucrat în cadrul Pentagonului, Senatului american, US Navy, Air Force, CIA si care, în prezent, sunt angrenati în diverse activităţi din sectorul civil. Delegaţia a fost condusă de vicepreşedintele DOCA, Margaret J. Jacobson.

La această reuniune, gazdele au fost reprezentate de dipl. ec. Ştefan D. Popa, preşedinte director general al CCIB. Din partea română a mai luat cuvântul Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române de Industrie Electronică şi Software.

Ştefan D. Popa a făcut o rapidă şi informală trecere în revistă a domeniilor în care firmele bucureştene au înregistrat performanţe deosebite. Punând în valoare potenţialul economic al Capitalei, vorbitorul a subliniat realizările din industria de software unde românii sunt recunoscuţi pe plan internaţional, sute de specialişti români fiind în prezent angajaţi la Silicon Vallley.

Referindu-se la rolul Camerei de Comerţ bucureştene de reprezentare a intereselor economice ale firmelor din capitală, vorbitorul a spus: „nu am încetat nici un moment să sprijinim relaţiile economice şi comerciale româno-americane“.

În continuare, Ştefan D. Popa a lansat comunităţii de afaceri americane invitaţia de a se implica în parteneriatele public-privat promovate activ de CCIB în vederea realizării unor proiecte majore de infrastructură pe Dunăre, respectiv pentru construirea de noduri hidrotehnice. De asemenea, preşedintele CCIB a cerut susţinerea solicitării noastre pe lângă autorităţile americane pentru autorizarea portului Constanţa ca port de tranzit pentru mărfurile containerizate având ca destinaţie SUA.

Contractantii americani din industria de apărare sunt în căutarea unor parteneri români pentru construcţii, IT şi activităţi conexe, pentru susţinerea antrenamentelor desfăşurate de trupele americane în România. Astfel, în cadrul Amabasadei funcţionează o sectie de vânzari care colaboreaza strâns cu firmele autohtone pentru identificarea de parteneri locali“, a punctat ataşatul american.

CCIB poate ajuta foarte mult strângerea relaţiilor bilaterale, „poate facilita contactele, poate încuraja companiile americane să aleagă România ca destinaţie pentru afaceri“, a spus Barbara J. Kuennecke.

„Ne interesează relaţia politică şi militară cu România, şi în mod deosebit aspectele legate de stabilitate si securitate din ţara dvs. Nu suntem aici pentru a dezvolta contacte economice, dar le vom ajuta in mod indirect, promovând informaţiile despre stabilitate şi securitate. Aveti un grup de oameni cu viziune, prietenoşi, mai ales in domeniul IT“, a declarat Margaret Jacobson.

În finalul reuniunii, oaspeţii au primit diploma de onoare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Muncipiului Bucureşti. Diplomele au fost înmânate de Ştefan D. Popa şi Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, presedintele Fundatiei Colegiului National de Aparare.

La reuniunea de la Camera de Comerţ din Bucuresti, au particpat şi acţionarii proaspăt înfiinţatei firme RMS Investment Ventures, respectiv preşedintele Robert Bailey, Michael Giordano şi Patrick Quinn, alături de partenerul lor român, Sorin Şerban. Aceştia au afirmat că doresc să încheie un parteneriat cu consiliile locale pentru a face din Bucureşti un oraş cu adevărat frumos, asemănător cu San Diego.

Noua companie este dispusă să investească 100 de milioane USD într-un prim proiect menit să contribuie substanţial la rezolvarea problemei transporturilor pe străzile Bucureştiului. În opinia investitorilor americani, soluţia o reprezintă construirea de parcări supraterane, având în vedere că cele subterane sunt foarte costisitoare, mai ales că oferă şi posibilitatea conservării valorilor arhitecturale ale Capitalei. Parcările vor avea în faţă spaţii comerciale sau birouri, hoteluri sau o componentă rezidenţială“ punând astfel în valoare perspectiva asupra oraşului. De asemenea, investitorii şi-au propus să ridice ansambluri rezidenţiale care să conţină toate facilităţile, adevărate micro-comunităţi independente.

„Ne-am angajat să începem cu o investiţie de 100 milioane, ceea ce va porni bulgărele de zăpadă al afacerilor americane din România“, a declarat Robert Bailey.

Departamentul Presă al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/ccib-incurajeaza-investitiile-americane-in-bucuresti