Declaratie

BUCURESTI - 5 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Relatiile de prietenie si colaborare dintre doua popoare inrudite sunt periclitate in acest moment de reactia fata de faradelegile unui grup de infractori de cetatenie romana. Consideram ca in anul 2007 culpabilizarea in masa a unui popor, indiferent care ar fi acesta, este incompatibila atat cu principiile care stau la baza Uniunii Europene, cat si cu notiunile elementare de drept international.

Cei care incalca legea, fie ca este vorba de romani aflati in Italia, sau de italieni sositi pe teritoriul romanesc (exemplele nu au lipsit de nici o parte) trebuie sa isi ispaseasca vina. Dar sa nu uitam ca in Italia avem peste un milion de romani aflati la munca, iar plecarea acestora in bloc ar afecta nu numai interesele respectivelor persoane si deficitul de cont curent al Romaniei, dar si economia italiana, care a beneficiat, prin imigrarea masiva a romanilor, de o forta de munca ieftina, a carei disparitie ar afecta serios firmele care au utilizat-o.

Italia s-a clasat recent pe locul 1 in topul partenerilor nostri comerciali, investitorii italieni ocupand si ei un loc de frunte in ierarhia investitorilor straini in Romania. Ca atare, se impune din nou concluzia ca este in mod evident in interesul ambelor tari ca actuala criza sa fie rapid depasita, nu numai din ratiuni morale, ci si economice.

In acest context, autoritatile romane trebuie sa ofere o reactie coerenta fata de actuala criza si sa constituie un partener serios de discutii pentru omologii italieni. Daca situatia de azi va fi transformata intr-un nou taram de lupte interne, vor avea de suferit nu numai romanii din Italia, care trebuie sa fie protejati, dar si intreg poporul roman.

Pe de alta parte, este necesar ca aceleasi autoritati sa conlucreze cu toate comunitatile de etnie rroma din tara noastra, astfel incat sa putem avea o strategie eficienta fata de situatia unui grup etnic in randul caruia somajul este mult mai mare decat la restul populatiei romanesti, dat fiind ca meseriile sale traditionale au disparut, abandonul scolar este la cote alarmante, iar infractionalitatea creste proportional. Simpla inlocuire a cuvantului „tigan“ cu cel de „rrom“ si difuzarea unei serii de clipuri la televiziune sunt departe de a rezolva un aspect ingrijorator care astazi se internationalizeaza, desi situatia rromilor nu este numai o problema romaneasca si ea trebuie abordata si la nivelul Uniunii Europene.

La fel de stringent este ca si autoritatile italiene sa reuseasca sa puna sub control manifestarile xenofobe la adresa tuturor romanilor, inclusiv a celor cinstiti, care pana saptamana trecuta constituiau un idol ai multor locuitori ai peninsulei, ceea ce demonstreaza ca ura fata de romani este pe cale sa se generalizeze si sa ia dimensiuni ingrijoratoare.

Infractorii trebuie sa suporte rigorile legii, indiferent de cetatenia lor, dar xenofobia nu face cinste nici unei natiuni.

In acest context, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti isi exprima compasiunea fata de suferinta umana cauzata in Italia de unii compatrioti si face apel la societatile comerciale din Capitala si nu numai sa ia in calcul posibilitatea de a introduce in programele de responsabilitate sociala corporativa la care iau parte si programe privind incluziunea sociala a rromilor.

Dipl. ec. STEFAN D. POPA
presedinte-director general
al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/declaratie