Firmele din Bucureşti-Ilfov pot câştiga proiecte prin POR în alte regiuni de dezvoltare

BUCURESTI - 21 iunie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Recent, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în colaborare cu Universitatea Politehnică Bucureşti, a organizat forumul internaţional cu tema „Dezvoltarea inovativă regională bazată pe cooperarea între universităţi, institute de cercetare şi întreprinderi“, din cadrul programului REFORM.

Programul îşi propune înţelegerea, la nivel regional, a nevoilor particulare pentru asigurarea dezvoltării activităţii de cercetare, dezvoltare tehnologică şi pentru investiţii, iniţierea unor planuri de acţiune în cadrul cărora va fi promovata infrastructura necesară punerii în practică a politicilor de cercetare şi dezvoltare tehnologică, precum şi punerea la punct a unor scenarii regionale pentru dezvoltare economică şi a unui scenariu european global. La eveniment au participat reprezentanţi ai sistemului cameral, autorităţilor centrale şi locale, patronatelor şi asociaţiilor profesionale, precum şi specialişti din institute de cercetare, cadre universitare şi oameni de afaceri. Au fost prezenţi, de asemenea, invitaţi din străinătate care au împărtăşit auditoriului din experienţa în domeniul dezvoltării sustenabile bazate pe inovaţie a unor ţări precum Elveţia, Israel sau Polonia.

În contextul în care Uniunea Europeană acordă sprijin financiar pe regiuni, principalul scop al forumului de la Bucureşti l-a constituit dezvoltarea unei iniţiative regionale de cooperare între universităţi, institute de cercetare şi firme, în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor de la Uniunea Europeană la nivelul regiunii de dezvoltare Bucureşti Ilfov.

Vorbitorii au reliefat faptul că atâta vreme cât firmele nu sunt orientate către cercetare şi dezvoltarea inovării, accesul la fondurile europene se va menţine la un nivel scăzut. De asemenea, în prezent, firmele româneşti sunt rareori implicate în activităţi de acest tip, având o capacitate inovativă redusă. Astfel, potrivit prof. univ. Andrei Szuder din cadrul Politehnicii bucureştene, în România se alocă în prezent doar 0,2% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, faţă de valoarea de 1,3% înregistrată la nivelul UE. Printre dificultăţile cu care se confruntă ţara noastră se mai pot adăuga nivelul redus de cooperare între cercetarea universitară şi industrie, precum şi numărul mic al cercetătorilor (0,5 la 1000 locuitori în România, faţă de 2,5-2,8 cât se înregistrează în UE). De asemenea, potrivit dipl. ec. Ştefan D. Popa, preşedintele director general al CCIB, institutele de cercetare româneşti se confruntă cu o penurie cvasipermanentă de fonduri. „Problema reducerii timpului între momentul cercetării şi momentul aplicării ne preocupă foarte mult, întrucât în România perioada este mare comparativ cu cea din ţările UE“, a arătat dipl. ec. Ştefan D. Popa.

O soluţie pentru problemele cercetării poate fi utilizarea, pe o scară mai largă a platformelor tehnologice, instrumente prin care firmele interesate de o temă de cercetare vin în contact cu institutele capabile să întocmească proiectul şi cu instituţiile care să-l finanţeze.

Deşi firmele din Bucureşti-Ilfov nu vor putea accesa decât circa 8% din cele 4,5 miliarde euro alocate Programului Operaţional Regional pentru proiecte ce vor fi puse în practică în această regiune din cauza metodologiei de alocare a fondurilor pe regiuni de dezvoltare (invers proporţional cu nivelul PIB-ului înregistrat în regiune), acestea vor avea şansa, potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale, să câştige proiecte în alte regiuni de dezvoltare. De asemenea, aceste firme pot accesa fonduri de suport direct, precum şi fonduri indirecte (de exemplu fonduri structurale), pentru cercetare-dezvoltare în cadrul altor programe. Un exemplu în acest sens este programul de creştere a competitivităţii, a cărui Autoritate de Management este Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Forumul de la Bucureşti, parte integrantă a programului REFORM, este cel de al treilea, după evenimentele pe aceeaşi temă din Irlanda şi Elveţia. Potrivit prof. univ. Andrei Szuder, tot în cadrul acestui program va avea loc la Bucureşti, în a doua parte a lunii septembrie o acţiune de formare profesională pentru reprezentanţii instituţiilor cu preocupări în domeniul dezvoltării regionale, pentru ca, în luna noiembrie, să se desfăşoare, în Polonia conferinţa finală a REFORM.

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/firmele-din-bucuresti-ilfov-pot-castiga-proiecte-prin-por-in-alte-regiuni-de-dezvoltare